400 ezer alatt az egyéni vállalkozók száma!

Pénzcentrum
2009. április 7. 08:15

Tovább csökkent az egyéni vállalkozók száma 2009 első negyedévében. Januártól márciusig 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, miközben csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát három hónap alatt több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma.

A jelenség nem meglepő, mivel évek óta általános az érdeklődés csökkenése ez iránt a gazdálkodói forma iránt. Míg az évtized elején még körülbelül 480 ezer működő egyéni vállalkozót tartott nyilván az adóhatóság, addig tavaly év végén már kevesebb, mint négyszázezren voltak - közülük egyébként nem nyújt be mind bevallást, vagyis a feldolgozott bevallási adatok még kevesebb vállalkozótól származnak.

A KSH adatai szerint egyébként tavaly az első negyedévben több százezerrel nőtt a számuk, ám ez csalóka: az őstermelőknek ugyanis regisztráltatniuk kellett magukat, ám ettől még nem tartoznak az egyéni vállalkozókról szóló törvény hatálya alá, csak kaptak egy adószámot.

A nagyságrendileg 400 ezres vállalkozói körön belül is érdemes különbségeket tenni: több mint 40 ezren evások, 190 ezren pedig alanyi adómentességet választottak, vagyis éves bevételük nem éri el a 4 millió forintot. Más aspektus szerint: 140 ezer mindössze a főállású egyéni vállalkozó, 62 ezer körül alakul a nyugdíjas egyéni vállalkozók száma, a többi munkaviszony mellett működteti vállalkozását. Az összes vállalkozó közül tavaly 150 ezren könyveltek el nyereséget, 77 ezren veszteséget.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?