1 °C Budapest

400 ezer alatt az egyéni vállalkozók száma!

Pénzcentrum
2009. április 7. 08:15

Tovább csökkent az egyéni vállalkozók száma 2009 első negyedévében. Januártól márciusig 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, miközben csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát három hónap alatt több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma.

A jelenség nem meglepő, mivel évek óta általános az érdeklődés csökkenése ez iránt a gazdálkodói forma iránt. Míg az évtized elején még körülbelül 480 ezer működő egyéni vállalkozót tartott nyilván az adóhatóság, addig tavaly év végén már kevesebb, mint négyszázezren voltak - közülük egyébként nem nyújt be mind bevallást, vagyis a feldolgozott bevallási adatok még kevesebb vállalkozótól származnak.

A KSH adatai szerint egyébként tavaly az első negyedévben több százezerrel nőtt a számuk, ám ez csalóka: az őstermelőknek ugyanis regisztráltatniuk kellett magukat, ám ettől még nem tartoznak az egyéni vállalkozókról szóló törvény hatálya alá, csak kaptak egy adószámot.

A nagyságrendileg 400 ezres vállalkozói körön belül is érdemes különbségeket tenni: több mint 40 ezren evások, 190 ezren pedig alanyi adómentességet választottak, vagyis éves bevételük nem éri el a 4 millió forintot. Más aspektus szerint: 140 ezer mindössze a főállású egyéni vállalkozó, 62 ezer körül alakul a nyugdíjas egyéni vállalkozók száma, a többi munkaviszony mellett működteti vállalkozását. Az összes vállalkozó közül tavaly 150 ezren könyveltek el nyereséget, 77 ezren veszteséget.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?