8 °C Budapest

Hova tűntek a bábolnai milliárdok?

2009. április 22. 09:00

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok csőd közeli helyzetét kezelő program elkészítését ígérte április végére. A ménesbirtok egyre csak növeli a veszteségét, miközben sok száz millió forint tűnt el kézen-közön.

Tegnap az országgyűlésben Medgyasszay László KDNP-s képviselő napirend előtti felszólalásában szólította fel az új kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a ménesbirtok "tudatosnak tűnő tönkretételét". Medgyasszay szerint egy éve indult meg az utolsó roham a lezüllesztett Bábolna Zrt. megsemmisítésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly áprilisban kezdeményezte a cég felszámolását, amelynek véghezvitele után eladták a Bábolna Zrt. által használt több ezer hektárnyi állami tulajdonban levő termőföldet.

Az elmúlt bő tíz évben 25 milliárd forintnyi állami forrást költöttek az egykor a hazai mezőgazdaság zászlóshajójának számító Bábolna talpon maradására, a pénzek nagyrészt azonban "eltűntek", és újabb tartozások halmozódtak fel. Az Állami Számvevőszék 2006 tavaszán összesen 17,9 milliárd forintos vagyonvesztést tárt fel a vállalatnál, két gazdaságánál pedig további 5,9 milliárdos "indokolatlan veszteséget" mutatott ki.

A 2001-ben leválasztott Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft alapvető feladata a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyegyüttes, ménesudvar és lóállomány megőrzése. A cég 3 milliárdos ingatlanjaira jelenleg banki jelzálog van bejegyezve, elzálogosították az épületeket. A CIB Bank 340 millió forintos hitele május végén jár le, a bank az összes értékesebb ingatlant megszerezheti. A Raiffeisen Bank által nyújtott 126 millió forintos hitel pedig már lejárt, és csak a pénzintézet jóindulatán múlik, hogy nem érvényesíti jelzálogjogát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oszkó Péter pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az MNV-nek április végére válságkezelő programot kell készítenie, ami reményei szerint megoldja a ménesbirtok helyzetét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem