4 °C Budapest

Hova tűntek a bábolnai milliárdok?

2009. április 22. 09:00

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok csőd közeli helyzetét kezelő program elkészítését ígérte április végére. A ménesbirtok egyre csak növeli a veszteségét, miközben sok száz millió forint tűnt el kézen-közön.

Tegnap az országgyűlésben Medgyasszay László KDNP-s képviselő napirend előtti felszólalásában szólította fel az új kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a ménesbirtok "tudatosnak tűnő tönkretételét". Medgyasszay szerint egy éve indult meg az utolsó roham a lezüllesztett Bábolna Zrt. megsemmisítésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly áprilisban kezdeményezte a cég felszámolását, amelynek véghezvitele után eladták a Bábolna Zrt. által használt több ezer hektárnyi állami tulajdonban levő termőföldet.

Az elmúlt bő tíz évben 25 milliárd forintnyi állami forrást költöttek az egykor a hazai mezőgazdaság zászlóshajójának számító Bábolna talpon maradására, a pénzek nagyrészt azonban "eltűntek", és újabb tartozások halmozódtak fel. Az Állami Számvevőszék 2006 tavaszán összesen 17,9 milliárd forintos vagyonvesztést tárt fel a vállalatnál, két gazdaságánál pedig további 5,9 milliárdos "indokolatlan veszteséget" mutatott ki.

A 2001-ben leválasztott Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft alapvető feladata a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyegyüttes, ménesudvar és lóállomány megőrzése. A cég 3 milliárdos ingatlanjaira jelenleg banki jelzálog van bejegyezve, elzálogosították az épületeket. A CIB Bank 340 millió forintos hitele május végén jár le, a bank az összes értékesebb ingatlant megszerezheti. A Raiffeisen Bank által nyújtott 126 millió forintos hitel pedig már lejárt, és csak a pénzintézet jóindulatán múlik, hogy nem érvényesíti jelzálogjogát.

Oszkó Péter pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az MNV-nek április végére válságkezelő programot kell készítenie, ami reményei szerint megoldja a ménesbirtok helyzetét.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?