10 °C Budapest

Hova tűntek a bábolnai milliárdok?

2009. április 22. 09:00

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok csőd közeli helyzetét kezelő program elkészítését ígérte április végére. A ménesbirtok egyre csak növeli a veszteségét, miközben sok száz millió forint tűnt el kézen-közön.

Tegnap az országgyűlésben Medgyasszay László KDNP-s képviselő napirend előtti felszólalásában szólította fel az új kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a ménesbirtok "tudatosnak tűnő tönkretételét". Medgyasszay szerint egy éve indult meg az utolsó roham a lezüllesztett Bábolna Zrt. megsemmisítésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly áprilisban kezdeményezte a cég felszámolását, amelynek véghezvitele után eladták a Bábolna Zrt. által használt több ezer hektárnyi állami tulajdonban levő termőföldet.

Az elmúlt bő tíz évben 25 milliárd forintnyi állami forrást költöttek az egykor a hazai mezőgazdaság zászlóshajójának számító Bábolna talpon maradására, a pénzek nagyrészt azonban "eltűntek", és újabb tartozások halmozódtak fel. Az Állami Számvevőszék 2006 tavaszán összesen 17,9 milliárd forintos vagyonvesztést tárt fel a vállalatnál, két gazdaságánál pedig további 5,9 milliárdos "indokolatlan veszteséget" mutatott ki.

A 2001-ben leválasztott Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft alapvető feladata a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyegyüttes, ménesudvar és lóállomány megőrzése. A cég 3 milliárdos ingatlanjaira jelenleg banki jelzálog van bejegyezve, elzálogosították az épületeket. A CIB Bank 340 millió forintos hitele május végén jár le, a bank az összes értékesebb ingatlant megszerezheti. A Raiffeisen Bank által nyújtott 126 millió forintos hitel pedig már lejárt, és csak a pénzintézet jóindulatán múlik, hogy nem érvényesíti jelzálogjogát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oszkó Péter pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az MNV-nek április végére válságkezelő programot kell készítenie, ami reményei szerint megoldja a ménesbirtok helyzetét.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem