Bizonytalan a hazai filmfesztiválok jövője! Holnap kezdődik a Titanic

Pénzcentrum
2009. március 25. 09:45

Holnaptól ugyan elkezdődik a 11 napos Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, azonban a szervezők már így is kurtítani kényszerültek a programon, csakúgy mint a többi filmfesztivál is, melyek közül egynéhány sorsa teljesen bizonytalan.

A holnaptól kezdődő, 4 pesti moziban, 11 napon át, 26 ország 56 filmjét bemutató 16. Nemzetközi Titanic Filmfesztivál igazgatója hiánypótlónak tartja a mai magyar piacon a mustrát, mivel a válság miatti forgalmazási mizéria miatt egyedül ők mutatnak be szélesebb nemzetközi filmes palettát.

A fesztivál teljes költségvetése legfeljebb a tavalyi 95 millió forint lehet, amiből 50 milliót az államtól kapnak, a többi szponzori támogatás, többek között az MR2-Petőfi rádiótól, a Magyar és Duna Televíziótól, a Music TV-től, az Origo hírportáltól, de a Millenáris Park is ingyen rendelkezésre bocsátott egy digi-Beta lejátszó berendezést.

Főtámogatót azonban már nem tudtak szerezni, mivel a kiemelt energetikai cégeknél, bankoknál leállították a szponzorálást, így a korábbiaknál kevesebb film kerül bemutatásra, és az ünnepi gála is elmarad.

A miskolci CineFestet is rosszul érinti az állami támogatások visszaesése, illetve az is, hogy idén sok pályázatot ki sem írtak. Szerencséjükre azonban főszponzorukat, a dublini filmfesztivált is támogató Jamesont sikerült megtartaniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bizonytalan a pécsi Moveast filmfesztivál jövője is, annak ellenére, hogy idén is és jövőre is 50 millió forintot kapnak az európai kulturális főváros keretéből. A fesztivál rendezője szerint azonban egy ilyen nemzetközi első filmes fesztiválhoz legalább plusz 30-40 millió forintra lenne szükség. Piaci szponzort találni azonban képtelenség, mivel a kulturális mecenatúra megszűnt létezni hazánkban.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm