1 °C Budapest

Bizonytalan a hazai filmfesztiválok jövője! Holnap kezdődik a Titanic

Pénzcentrum
2009. március 25. 09:45

Holnaptól ugyan elkezdődik a 11 napos Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, azonban a szervezők már így is kurtítani kényszerültek a programon, csakúgy mint a többi filmfesztivál is, melyek közül egynéhány sorsa teljesen bizonytalan.

A holnaptól kezdődő, 4 pesti moziban, 11 napon át, 26 ország 56 filmjét bemutató 16. Nemzetközi Titanic Filmfesztivál igazgatója hiánypótlónak tartja a mai magyar piacon a mustrát, mivel a válság miatti forgalmazási mizéria miatt egyedül ők mutatnak be szélesebb nemzetközi filmes palettát.

A fesztivál teljes költségvetése legfeljebb a tavalyi 95 millió forint lehet, amiből 50 milliót az államtól kapnak, a többi szponzori támogatás, többek között az MR2-Petőfi rádiótól, a Magyar és Duna Televíziótól, a Music TV-től, az Origo hírportáltól, de a Millenáris Park is ingyen rendelkezésre bocsátott egy digi-Beta lejátszó berendezést.

Főtámogatót azonban már nem tudtak szerezni, mivel a kiemelt energetikai cégeknél, bankoknál leállították a szponzorálást, így a korábbiaknál kevesebb film kerül bemutatásra, és az ünnepi gála is elmarad.

A miskolci CineFestet is rosszul érinti az állami támogatások visszaesése, illetve az is, hogy idén sok pályázatot ki sem írtak. Szerencséjükre azonban főszponzorukat, a dublini filmfesztivált is támogató Jamesont sikerült megtartaniuk.

Bizonytalan a pécsi Moveast filmfesztivál jövője is, annak ellenére, hogy idén is és jövőre is 50 millió forintot kapnak az európai kulturális főváros keretéből. A fesztivál rendezője szerint azonban egy ilyen nemzetközi első filmes fesztiválhoz legalább plusz 30-40 millió forintra lenne szükség. Piaci szponzort találni azonban képtelenség, mivel a kulturális mecenatúra megszűnt létezni hazánkban.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?