16 °C Budapest

Brüsszel szerint nem gond a MOL részvények eladása

2009. április 2. 14:30

A BruxInfo által megkérdezett brüsszeli források nem találtak kivetnivalót abban, hogy az egyik legnagyobb orosz energiavállalat, a Szurgutnyeftyegaz a napokban szert tett a magyar MOL részvényeinek több mint 20 százalékára, amelyet eddig a meglepetésszerű eladást végrehajtó osztrák OMV birtokolt.

"Abszolút nem látok problémát az orosz befektetésekben, feltéve, hogy az oroszok tiszteletben tartják az uniós belső piaci és versenyjogi szabályokat" - reagált az ügyletre egy nevének elhallgatását kérő illetékes, aki vélelmezte, hogy a részvényeladásból egyáltalán nem lett volna ekkora ügy, ha történetesen az Exxon, vagy egy szaúd-arábiai olajcég lett volna a vevő.

A Bizottság számára a tranzakció annak bizonyítéka, hogy Moszkva állításaival ellentétben nincsenek sorompók az orosz befektetések előtt az európai energiaszektorban. Oroszországban ugyanakkor a törvények tiltják, hogy külföldi vállalatok stratégiailag fontos hazai cégekben többségi tulajdont szerezzenek. Ezzel együtt a német E.ON például tulajdonrésszel rendelkezik az orosz birodalmi terjeszkedés zászlóshajójának tekintett Gazpromban.

Sokan tudni vélik, hogy a brit kormány közbelépésének eredményeként hiúsult meg az egyik orosz energiacég terve, hogy bevásárolja magát a Centrica nevű brit energiavállalatba. Bizottsági forrásaink ugyanakkor úgy tudják, hogy az ugyancsak orosz Lukoilnak nem a spanyol kormány közbelépése miatt nem sikerült bevásárolnia magát az ibériai félsziget egyik legnagyobb energiacégébe, a Repsolba, hanem azért, mert a jelentős tulajdonrészt birtokló spanyol építőipari vállalkozás kivásárlásért ki kellett volna fizetnie annak adósságait is, amit túl magas árnak tartott.

Brüsszeli illetékesek egyetlen olyan esetről tudnak, amikor egy uniós kormány fellépésével megakadályozta, hogy az ország egyik stratégiai energiacégét egy másik uniós tagállam egyik vállalata felvásárolja. A spanyol kormány különböző törvényi rendelkezésekkel próbálta meg útját állni annak, hogy a német E.ON többségi részesedést szerezzen az Endesában, ám a Bizottság ezeket a manővereket jogellenesnek találta és jogsértési eljárást indított a madridi kormány ellen.

Ami az uniós belső piaci szabályok tiszteletben tartását illeti, az EU-ban éppen végső elfogadás előtt áll az úgynevezett harmadik belső piaci energiacsomag, amelynek keretében a Bizottság eredetileg javasolt egy később "lex Gazprom" néven elhíresült záradékot. Ez azt kívánta garantálni, hogy az EU energiapiacán befektetőként megjelenő Unión kívüli energiacégekre (köztük a Gazpromra) az uniós vállalatokkal azonos játékszabályok vonatkozzanak.

A Gazprom például az eredeti javaslat értelmében csak akkor szerezhetett volna tulajdonrészt az európai energiahálózatokban, ha az európai cégekhez hasonlóan végrehajtotta volna a tulajdonosi szétválasztást, vagyis mindenféle kereskedelmi, szolgáltatási és termelő tevékenységet tulajdonosi szempontból különválasztott volna az átviteli hálózat feletti irányítástól. A tulajdonosi szétválasztás végül csak az egyike lesz a három választható opciónak az Unióban, miután az EU-tagállamok között nem alakult ki konszenzus a kérdésben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "harmadik országokra" vonatkozó záradék a gáz- és a villamos energia szektorra érvényes, ezért a BruxInfónak nyilatkozó szakértők szerint nem terjed ki az olajipari vállalatnak számító MOL-ra. Annál inkább releváns viszont a MOL szinte kizárólagos tulajdonában lévő Földgázszállító Zrt-re, amely rendszerirányítóként a gázvezeték-hálózat fölött gyakorolja az ellenőrzést. Ha a MOL részvényeinek több mint ötöde fölött rendelkező orosz cégnek arra szottyanna kedve, hogy rátegye kezét a magyarországi gázvezetékre (ahogy attól sokan előre tartanak), a magyar kormány ezt a régi és a majd életbe lépő új szabályok szerint is könnyen megakadályozhatná.

A harmadik országokra vonatkozó klauzula értelmében ugyanis a reménybeli vevőnek jeleznie kellene vételi szándékát a szóban forgó uniós tagállam szabályozó hatóságának, amely döntéstervezetet terjeszt a kormányzat elé, és ezt követően az Európai Bizottság előre meghatározott szempontok mérlegelése után jóváhagyhatja, vagy elutasíthatja a tranzakciót. Az utolsó szót azonban a tagállamok mondanák ki, akár a Bizottságot is felülbírálva, csupán indokolniuk kell a döntést.

Az orosz Gazpromnak egyébként több jelenlegi tagállam rendszerirányítójában (ez felel a hálózat működtetéséért) is tulajdonrésze van: a finn hálózati irányítóban 25, a lettében és az észtében 50-50 százalékos a részesedése. Megfigyelők szerint nem egészen egyértelmű, hogy az új szabályok érvényesíthetők lesznek-e abban az esetben, amikor az orosz cég már birtokon belül van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem