Leesett az állunk: a jövő vállalatai

Pénzcentrum
2008. május 7. 13:00

Az utóbbi évtizedekben zajló demográfiai változások nem csak a gazdasági és nyugdíjrendszerre nyomták rá a bélyegüket. 2007 elején a PricewaterhouseCoopers csapata vizsgálni kezdte, hogy milyen jövőre számíthatunk a munka terén. Egyre égetőbb kérdéseket vet fel többek között az idősödő munkaerő a nyugati országokban, a növekvő munkaerő vándorlás az országok között, de a szervezeti és kulturális problémák is egyre sürgetőbbé váltak. Ezek a kérdések megoldásra várnak, viszont kérdéses, hogy vajon a cégek hogyan fogják ezt sikeresen megtenni.

Eddig már számos tanulmány készült arról, hogy vajon milyen is lesz a jövő munkahelye, de a PWC igyekezett az emberi kihívásokat előtérbe helyezni, az olyan feladatokat amelyek jelentős befolyással vannak és lesznek is a szervezeti formákra, ezen belül is a HR területekre. A változások az elkövetkezendő évtizedben sarkalatosabbak lesznek, mint eddig bármikor. A technológia, a globalizáció, a demográfiai változások mind hatással lesznek a szervezeti struktúrára és kultúrára is. Várhatóan három lényeges változás fog bekövetkezni ezeken a területeken.

Szinte biztosra lehet venni olyan multinacionális vállalatok létrejöttét, amelyek a kisebb államokban kiemelkedő társadalmi szerepet fognak játszani. Kicsit talán hasonlítanak ehhez a japán cégek, ahol a munkahely tart fent iskolát, óvodát és minden más a dolgozók számára szükséges rendszert, az állami szerepvállalás pedig gyakorlatilag csak jelképes. A specializációnak köszönhetően egyre nagyobb együttműködő hálózatok kialakulása is valószínű, ráadásul a környezeti változásokkal kapcsolatos kérdések alapvető befolyással lesznek a jövőben az üzleti stratégiákra is.

A vezetésbeli változások fognak talán a legnagyobb változásokon keresztülmenni, ez a terület jelenti a legnagyobb jövőbeni kihívást. A vállalkozások ugyanis jelenleg komoly harcot vívnak a vezetőség és az alkalmazottak képességbeli hiányosságaival, aminek a fő célja egy képzett és hozzáértő munkaerő kialakítása.

A 2020-ig történő radikális változások azt fogják jelenteni, hogy a cégek és az emberek is kénytelenek lesznek szembenézni azzal, hogy a határ a munka és a magánélet között eltűnik, amint a cég komolyabb felelősséget vállal a dolgozók szociális jólétének kialakításából. Ezek után viszont sokkal szigorúbb teljesítménymérési technikák kerülnek bevezetésre, ugyanis a cég nem teheti majd meg, hogy olyan emberbe öljön jelentős összegeket, aki nem megfelelő szakmai tudással illetve munkakedvvel rendelkezik. Mind az ellenőrzés, mind a dolgozók munkájának folyamatos figyelemmel kísérése fejlődésen fog keresztülmenni.

Hova tart a HR

A HR szerepe gyökeresen meg fog változni. Ezt a területet a vállalkozásokon belül eddig mindenki úgy ismerte, mint egy passzív, kötelező funkciót, ami azonban a jövőben átalakuláson fog keresztül menni. A korábban már említett kiválasztási és ellenőrzési folyamatokban bekövetkezett változásoknak köszönhetően hamarosan központi szerepet fog betölteni a vállalkozáson belül, a cég szíveként pedig ennek a területnek a szerepe lesz ellátni a vállalat társadalmi felelősségvállalásának feladatait. A kibővült feladatkört viszont már nem biztos, hogy el fogja tudni látni a cégen belül alkalmazott 1-2, esetleg 3 HR-es, vagyis egyre gyakoribb lesz a teljes HR terület kiszervezése a vállalaton kívülre, ahol így már speciális tudással rendelkező munkatársak alkalmazása is lehetővé válik, ami korábban a magas fizetési igények miatt cégen belül nem biztos, hogy megfizethető volt.

Nagyvállalatok térhódítása

A kínai válaszadók szerint várhatóan a saját nyelvükön kívül még legalább egy másik nyelvet lesznek kénytelenek használni 2020-ra a mindennapi munka során. Emellett a cégek méretében is komoly változások fognak bekövetkezni. Egy-egy nemzetközi vállalat éves forgalma a jövőben meghaladhatja akár a kisebb országok GDP-jét is, különösen a fejlődő világ országai esetén.

A vállalati juttatások rendszere és módszere is át fog alakulni, ugyanis a vállalatok kénytelenek lesznek olyan jóléti szolgáltatásokat biztosítani a dolgozóknak, amivel garantálni tudják, hogy az illető nem fog máshoz menni dolgozni. Ha már megtaláltak egy igazi tehetséget a megváltozott kiválasztási folyamat során, akkor nem érdemes elveszíteniük.

A megavállalatok kialakulása viszont azt is jelenti, hogy egyre nőni fog a különbség a kisebb cégeknél dolgozókkal összehasonlítva abban a tekintetben, hogy kinek milyen munkaeszköz áll a rendelkezésére, vagy milyen juttatásokat kap. A mai nemzetközi cégeknél is általában az a gyakorlat, hogy a kemény munkáért cserébe bármit szeretne a dolgozó a munkájához, azt megkapja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisebb cégeknél erre már nem minden esetben van lehetőség. Ráadásul mind az óvodai, iskolai oktatást, mind az egészségügyi ellátást is ezek a cégek fogják biztosítani, miközben a kisebbeknél dolgozók kénytelenek lesznek maguknak megoldani mondjuk az iskolai oktatás finanszírozását és számukra marad az állami egészségügyi rendszer is.

A technikai fejlődés eredményeiről pedig szinte már felesleges is beszélni. Évről évre egyre kisebb és modernebb eszközökön dolgozhatnak az emberek, már a gyerekeknek is mobiltelefonja van, ha pedig valakivel szeretnénk néhány szót váltani, aki mondjuk a világ másik végén van, az interneten azonnal megtehetjük. És a helyzet csak fokozódni fog.

Zöld világ kialakulása

A környezeti folyamatok változásával előbb utóbb az országok is kénytelenek lesznek foglalkozni a káros anyagok kibocsátásának csökkentésével. A szennyezés csökkentésére érdekében írta alá számos a kiotói egyezményt, aminek keretein belül az aláíró országok vállalták, hogy egy bizonyos szint felett büntetést fizetnek. Azok a vállalatok, amelyek nem érik el a meghatározott maximum szintet a károsanyag kibocsátás terén, a saját kibocsátásuk és a törvényi határ közötti különbséget eladhatják más vállalatoknak. Ezzel országos szinten nem nő a kibocsátás mennyisége, de vállalati szinten sok cég jól jár, mert esetleg olcsóbban megúszhatja a többletkibocsátást, mint a büntetést.

A céges szociális juttatások, programok keretein belül előbb-utóbb ki fog alakulni a dolgozók környezetbarát magatartása is, amire a cégek tudják őket rávenni. Ha valaki jutalmat kap azért, mert egy céges csapatépítés keretein belül a legtöbb szemetet szedte össze, akkor valószínűleg máshol sem fogja eldobálni a papírpoharat kávézás után. A jó példa gyakori megmutatásával előbb utóbb mindenki alkalmazkodni fog és követni fogja.

A szennyezésre kiszabott egyre nagyobb büntetések hatására várhatóan fokozott szerepet fog játszani a vállalat életében a környezetvédelmi szabályok betartása, mivel olcsóbban meg fogják úszni, ha megveszik a drágább de a környezetre kevésbé káros berendezést, mint kifizetni a büntetést.

Ezek a folyamatok egyelőre csak találgatások, a számos tanulmány ellenére senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mit is hoz a jövő. Bár a környezetvédelemre vonatkozó változások valószínűleg be fognak következni. Ennek már eddig is voltak előjelei és ezután is lesznek. Ezzel szemben a vállalati szerkezet alakulását még számos eddig ismeretlen tényező befolyásolhatja...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem