Mire kell(ene) figyelnie egy cégvezetőnek?

Pénzcentrum
2008. április 30. 11:31

Az Ernst & Young 2007. évi Információbiztonsági felmérése (Global Information Security Survey, GISS) eredményei arról tanúskodnak, hogy a hazai vállalkozások egyre inkább felismerik az információbiztonság valódi szerepét és az üzleti hatékonysághoz való hozzájárulását - derült ki a mai sajtótájékoztatón.

Bártfai Attila, az Ernst & Young információbiztonságért felelős szenior menedzsere elmondta, világszerte több mint 50 országban zajlott le a felmérés, a hazai rész 2008. február és április között zajlott le. Közel 1300 vállalatot vontak be, Magyarországon pedig több mint 50 informatikai és biztonsági vezető válaszolt a kérdésekre.

A tizedik GISS rámutat arra, hogy nemzetközi szinten egyre több szervezet ismeri fel, hogy az adatbiztonság többet jelenthet a vállalati eszközök puszta védelménél, hazánkban ez a folyamat csupán a nagyvállalatokra jellemző. Ezt mutatja, hogy Magyarországon csupán a vállalatok felénél, jellemzően a nagy cégeknél van hivatalosan is kinevezett informatikai biztonsági vezető. Ezzel szemben világszinten a megkérdezettek 87 százalékánál létezik ilyen pozíció.

A teljes körű vállalati kockázatkezelésbe való integráltságra a részlegesség jellemző. Magyarországon az integrálásra a vezetőségnél jelentkezik az igény, ezzel szemben a jogszabályoknak való megfelelési igény a nemzetközi felmérésben vezet csupán. Mindez arra vezethető vissza, hogy a hazai törvénykezés a külföldi gyakorlathoz képest még alulszabályozott - hívta fel a figyelmet Bártfai. Ez alól az egyedüli kivételt az adatvédelmi törvény jelenti.

Mára az informatikai biztonság elismert elemévé vált a technológiai és működési hatékonyságnak, s egyre fontosabb szerepet tölt be a vállalat stratégiájának elősegítésében is. Több, az informatikai biztonsághoz kapcsolódó cél nem csupán az informatikához kapcsolódik, így például az új stratégiai kezdeményezésekhez, az ügyfél-élmény és bizalom növeléséhez, a szolgáltatási és termékkör bővítéséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatvezetők válaszai alapján az elkövetkező 1 évben a legnagyobb informatikai-biztonsági problémát a mobil és hordozható eszközök (USB, PDA) képezik. Érdekességként megemlítette Bártfai, hogy Magyarországon az RFID-eszközök a vezetők szerint nem jelentenek veszélyt, nemzetközi szinten ez már nem így van.

A stratégiai projektek végrehajtása során a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs elégséges forrás, illetve nem állnak rendelkezésre tapasztalt és képzett szakemberek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem