Mire kell(ene) figyelnie egy cégvezetőnek?

Pénzcentrum
2008. április 30. 11:31

Az Ernst & Young 2007. évi Információbiztonsági felmérése (Global Information Security Survey, GISS) eredményei arról tanúskodnak, hogy a hazai vállalkozások egyre inkább felismerik az információbiztonság valódi szerepét és az üzleti hatékonysághoz való hozzájárulását - derült ki a mai sajtótájékoztatón.

Bártfai Attila, az Ernst & Young információbiztonságért felelős szenior menedzsere elmondta, világszerte több mint 50 országban zajlott le a felmérés, a hazai rész 2008. február és április között zajlott le. Közel 1300 vállalatot vontak be, Magyarországon pedig több mint 50 informatikai és biztonsági vezető válaszolt a kérdésekre.

A tizedik GISS rámutat arra, hogy nemzetközi szinten egyre több szervezet ismeri fel, hogy az adatbiztonság többet jelenthet a vállalati eszközök puszta védelménél, hazánkban ez a folyamat csupán a nagyvállalatokra jellemző. Ezt mutatja, hogy Magyarországon csupán a vállalatok felénél, jellemzően a nagy cégeknél van hivatalosan is kinevezett informatikai biztonsági vezető. Ezzel szemben világszinten a megkérdezettek 87 százalékánál létezik ilyen pozíció.

A teljes körű vállalati kockázatkezelésbe való integráltságra a részlegesség jellemző. Magyarországon az integrálásra a vezetőségnél jelentkezik az igény, ezzel szemben a jogszabályoknak való megfelelési igény a nemzetközi felmérésben vezet csupán. Mindez arra vezethető vissza, hogy a hazai törvénykezés a külföldi gyakorlathoz képest még alulszabályozott - hívta fel a figyelmet Bártfai. Ez alól az egyedüli kivételt az adatvédelmi törvény jelenti.

Mára az informatikai biztonság elismert elemévé vált a technológiai és működési hatékonyságnak, s egyre fontosabb szerepet tölt be a vállalat stratégiájának elősegítésében is. Több, az informatikai biztonsághoz kapcsolódó cél nem csupán az informatikához kapcsolódik, így például az új stratégiai kezdeményezésekhez, az ügyfél-élmény és bizalom növeléséhez, a szolgáltatási és termékkör bővítéséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatvezetők válaszai alapján az elkövetkező 1 évben a legnagyobb informatikai-biztonsági problémát a mobil és hordozható eszközök (USB, PDA) képezik. Érdekességként megemlítette Bártfai, hogy Magyarországon az RFID-eszközök a vezetők szerint nem jelentenek veszélyt, nemzetközi szinten ez már nem így van.

A stratégiai projektek végrehajtása során a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs elégséges forrás, illetve nem állnak rendelkezésre tapasztalt és képzett szakemberek.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35