15 °C Budapest

Mire kell(ene) figyelnie egy cégvezetőnek?

Pénzcentrum
2008. április 30. 11:31

Az Ernst & Young 2007. évi Információbiztonsági felmérése (Global Information Security Survey, GISS) eredményei arról tanúskodnak, hogy a hazai vállalkozások egyre inkább felismerik az információbiztonság valódi szerepét és az üzleti hatékonysághoz való hozzájárulását - derült ki a mai sajtótájékoztatón.

Bártfai Attila, az Ernst & Young információbiztonságért felelős szenior menedzsere elmondta, világszerte több mint 50 országban zajlott le a felmérés, a hazai rész 2008. február és április között zajlott le. Közel 1300 vállalatot vontak be, Magyarországon pedig több mint 50 informatikai és biztonsági vezető válaszolt a kérdésekre.

A tizedik GISS rámutat arra, hogy nemzetközi szinten egyre több szervezet ismeri fel, hogy az adatbiztonság többet jelenthet a vállalati eszközök puszta védelménél, hazánkban ez a folyamat csupán a nagyvállalatokra jellemző. Ezt mutatja, hogy Magyarországon csupán a vállalatok felénél, jellemzően a nagy cégeknél van hivatalosan is kinevezett informatikai biztonsági vezető. Ezzel szemben világszinten a megkérdezettek 87 százalékánál létezik ilyen pozíció.

A teljes körű vállalati kockázatkezelésbe való integráltságra a részlegesség jellemző. Magyarországon az integrálásra a vezetőségnél jelentkezik az igény, ezzel szemben a jogszabályoknak való megfelelési igény a nemzetközi felmérésben vezet csupán. Mindez arra vezethető vissza, hogy a hazai törvénykezés a külföldi gyakorlathoz képest még alulszabályozott - hívta fel a figyelmet Bártfai. Ez alól az egyedüli kivételt az adatvédelmi törvény jelenti.

Mára az informatikai biztonság elismert elemévé vált a technológiai és működési hatékonyságnak, s egyre fontosabb szerepet tölt be a vállalat stratégiájának elősegítésében is. Több, az informatikai biztonsághoz kapcsolódó cél nem csupán az informatikához kapcsolódik, így például az új stratégiai kezdeményezésekhez, az ügyfél-élmény és bizalom növeléséhez, a szolgáltatási és termékkör bővítéséhez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalatvezetők válaszai alapján az elkövetkező 1 évben a legnagyobb informatikai-biztonsági problémát a mobil és hordozható eszközök (USB, PDA) képezik. Érdekességként megemlítette Bártfai, hogy Magyarországon az RFID-eszközök a vezetők szerint nem jelentenek veszélyt, nemzetközi szinten ez már nem így van.

A stratégiai projektek végrehajtása során a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs elégséges forrás, illetve nem állnak rendelkezésre tapasztalt és képzett szakemberek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?