2 °C Budapest

Honnan dől a pénz? Előlépnek a félhomályból a milliárdosok...

Pénzcentrum
2008. április 23. 05:40

Újra közeleg a nyári átigazolási szezon, mely minden focidrukker számára tartogat izgalmakat. Sorra olvashatjuk, hogy egyes klubok forint milliárdoknak megfelelő összegeket költenek játékosokra és joggal vetődhet fel bennünk a kérdés, hogy honnan van ennyi pénzük... Mára kiderült, hogy az esetek többségében igen komoly befektetők állnak egyes tranzakciók hátterében, akik a tisztázatlan jogi háttér miatt szívesebben megbújnak a félhomályban. Volt azonban aki előállt és lerántotta a leplet az ágazatról, így mostanra megtudhattuk, hogyan keresnek ismeretlenek milliárdokat, miközben azt hittük, hogy a játékosokhoz fűződő jogok a klubok tulajdonát képezik.

Legális emberkereskedelem? Egy érdekes eset...

Több mint 10 évvel ezelőtt, a brazil válogatott akkor 20 esztendős sztárcsatára, Ronaldo Oslóban játszott válogatott meccset, melyet követően csapattársainak pezsgőt rendelve újságolta a jó hírt, hogy az FC Barcelona meghosszabbítja a szerződését, így maradhat szeretett klubjánál, ahol mellesleg rengeteget is fog keresni.

Miután Ronaldo a világ legboldogabb emberének tűnt, 27 órával később bejelentették, hogy Milánóba szerződik. A csavart nem más okozta, minthogy a sztár két menedzsere elhitette a játékossal, hogy át akarták verni a szerződéssel, ezért el kell mennie. A valóság persze teljesen más volt: a háttérben álló menedzserek rengeteg pénzt kaptak az átigazolási díjból, mely tételtől egy "sima szerződéshosszabbítással" elestek volna. A sajtóban megjelenő átigazolási díjak persze számos esetben csak a képzelet szüleményei, a tárgyalások során ugyanis rendszerint nagyon sok pénz "esik le az asztalról" ahhoz, hogy egy-egy sztár valóban áthelyezze székhelyét. Eddig szinte érthetetlen volt, honnan jöhet ez a mérhetetlen finanszírozás, mostanra azonban köztudott, hogy óriási befektetési alapok pumpálnak milliókat a fociba, illetve a játékosok jogaiba, mielőtt felfedeznék őket.

Dél-Amerikában egyáltalán nem számít rendkívülinek Ronaldo esete, akit két ex-utazási ügynök fedezett fel. 15 éves kora előtt megvették a játékjogát, pedig akkor még csak egy kis ifjúsági csapatban játszott. A csapatnak persze jól jött az a 7500 dollár, amit akkor kaptak. Az ügynökök a szegény családból származó Ronaldót és családját rendes körülmények közé költöztették, cserébe viszont a játékos teljes keresetének 20%-ára tartottak igényt 2009 végéig amellett, hogy képviselhessék őt az átigazolási tárgyalásokon. (Később mindkét ügynököt lecsukták egy korrupciós ügy miatt.)

Kik mozgatják a szálakat? Óriási alapok fektetnek be!

A közelmúltban két argentin játékos, Tevez és Mascherano esete borzolta a kedélyeket, a Premier League-be történő igazoláskor ugyanis Kia Joorabchian előállt és azt mondta, hogy a játékosokat tőle, illetve cégétől az MSI-tól kell megvenni és nem klubjuktól, a jogokat ugyanis ő már korábban megszerezte. Az üzletember még nagyobb vihart kavart, amikor a jogi hercehurca közben kijelentette, hogy messze nem ez lesz az első ilyen érdekes konstrukciójú ügylet Nagy-Britanniában, ő ugyanis számos "harmadik fél jogtulajdonosról" tud. Miután akadtak menedzserek, akik ezt meg is erősítették, kitört a botrány és muszáj volt tisztázni a szabályozást.

A játékosok West Ham Unitedhez igazolását (utólag) nem is elsősorban a harmadik fél jelenléte miatt találták szabályellenesnek, hanem azért mert a szerződésben szerepelt egy olyan kitétel, hogy a harmadik fél dönthet a játékos távozásáról, azaz továbbadásáról, mely már ellenkezik a Premier League szabályaival. A szabályok szerint a befektető nem szólhat bele, hogy mennyit játszatják a játékost vagy hogy eladják-e.

A Fifa tételesen nem tiltja a harmadik fél tulajdonszerzését, mely elsősorban Dél-Amerikában elterjedt, a szegényebb klubok ugyanis rászorulnak a pénzre, amit a befektetőktől kaphatnak. (Brazíliában a klubok bevételeinek kb. 50%-át adják az átigazolási díjak, 35%-ot tesz ki a tévéközvetítésekből származó bevétel és csak 15% származik jegyeladásból.) A bevételi struktúra is megmagyarázza, hogy a szegény kluboknak miért is kell kiemelt figyelmet fordítaniuk a nevelésre, mely azonban komoly összegeket emészt fel. A kockázatot nagyban csökkenthetik, ha idejekorán értékesítik egy játékos jogait a befektetőnek, aki az átigazolásba elvileg ugyan nem szólhat bele, egyes feltételeket azonban gyakorlatilag neki is el kell fogadnia.

Mire jó a harmadik fél megjelenése?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A harmadik félként megjelenő befektetők az esetek többségében a játékoshoz kapcsolódó kereskedelmi jogokból vásárolnak részesedést. Jogilag ezek a befektetők ugyanúgy lehetnek magánszemélyek, bankok, vállalatok vagy alapok.

Az üzletnek elsősorban az az értelme, hogy a befektető gyakorlatilag hozzásegíthet egy "szegényebb" klubot egy drága játékos megszerzéséhez, az átigazolási díj egy részének "átvállalásáért" cserébe viszont részt kér a játékoshoz kapcsolódó jogokból. A leggyakrabban a befektető a továbbértékesítéskor keletkező haszonból is részesedik.

A befektetés természetesen korántsem kockázatmentes: a klub adott esetben dönthet úgy, hogy nem adja tovább a játékost, és ebbe a döntésbe a befektetőnek (szabályos keretek között) nincs beleszólása. A klub köthet olyan átigazolási szerződést (pl. részben játékos csere) amivel kijátszhatja a befektetőt vagy maga a játékos is visszautasíthat egy, a befektető számára mesés átigazolási ajánlatot. Ezek mellett természetesen fennáll a sérülés és formahanyatlás kockázata is.

Félhomályból a fényre: legálissá válik a befektetés?

Miután lelepleződött, hogy a világ legnagyobb fociligáiban is jelen vannak a harmadik fél befektetők, csak éppen rejtett formában, nyilvánvalóvá vált, hogy tisztázni kell a területre vonatkozó jogi szabályozást.

Az angol Premier League szabályzata kimondja, hogy a klubok nem köthetnek olyan szerződést harmadik féllel, mely engedélyezi, hogy a befektető befolyást gyakoroljon a klub döntéseire és a csapat teljesítményére. Ezen kikötés mellett a harmadik féllel kötött szerződéseket egytől-egyig el kell küldeni a ligának is. A Premier League 2007 októberi szabályváltásai egy nemzetközi szeminárium szerint végleg megnyitották a lehetőséget a harmadik félként megjelenő befektetők előtt, nem mondják ki ugyanis, hogy a harmadik fél által szerzett tulajdon illegális lenne.

A sztárfocisták persze komoly befektetési lehetőséget jelentenek, a döntés értelmében azonban az igazi hasznot könnyen lehet, hogy továbbra sem ők húzzák...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem