Nyitott kapuk az unióban: lehet, hogy nem tanácsos bemenni?

Pénzcentrum
2007. december 4. 12:00

Kft és Bt egyben? Ez új! Az uniós csatlakozásunk óta mindenki Németországba, Ausztriába, vagy Nagy Britanniába vágyik dolgozni. De nem csak ezeknek az országoknak állnak nyitva a kapui a többi tag állampolgárai előtt. Lengyelországban például egyre nagyobb a szakemberhiány például az építőipar terültén, mivel mindenki a már említett országokba költözött dolgozni. A kereslet pedig jó üzleti lehteőséget jelent. De vajon érdemes Lengyelországban vállalkozást alapítani, vagy nem ok nélkül mennek külföldre a saját dolgozóik sem?

A cégalapítás folyamata Lengyelországban sem bonyolultabb mint itthon, bár ha a szeptembertől megváltozott magyar szabályozást tekintjük, akkor viszont drágább. Több pénz kell ugyanis egy-egy társasági forma alapításához, mint itthon, és az ügyvédi költségek is magasra rúghatnak ha nem vigyázunk. De nézzük meg, hogyan is zajlik...

Társasági formák

A társasági formákban semmilyen különbség nincs a magyar formákhoz viszonyítva, lehet valaki egyéni vállalkozó, lehet alapítani betéti társaságot, korlátolt felelősségű társaságot, és részvénytársaságot is. Bár ha valaki nem tud dönteni a kft. és a bt. között, akkor sincs baj, mivel erre is van megoldás.

A korlátolt felelősségű tőkeegyesülés gyakorlatilag a kft. és a bt. összemosása. A társaság beltagokból és kültagokból állhat, a beltagok teljes vagyonukkal felelnek a cég adósságaiért, a kültagok pedig mindössze a betéteik mértékéig. Továbbá szabály, hogy ha a kültagok száma meghaladja a 25-öt, akkor felügyelőbizottságot kell létrehozni, ami ellenőrzi a társaság tevékenységét.

Az alapításhoz szükséges tőke magasabb mint Magyarországon, a korlátolt felelősségű tőkeegyesülésnél kb. 3,5 millió forint, a korlátolt felelősségű társaságnál szintén 3,5 millió forint, a részvénytársaságnál pedig 35 millió forint.

Cégalapítás, bejegyzés folyamata

A legelső amire szükségünk van az, hogy el kell dönteni milyen céget szeretnénk alapítani. Ha ez meg van akkor el kell készíteni az alapító okiratot, ami ha egy tulajdonosa van a cégnek, vagy több tulajdonos esetén egy kezében van a többségi tulajdon, akkor egy szabvány okirat, amit nem kötelező ügyvéddel elkészíttetni, viszont közjegyzővel hitelesíttetni kell.

Ennek a költsége társasági formától függően változhat, ugyanis a fix díjak mellett ki kell fizetni az alaptőke fél százalékát is, ami kft esetén 17,5 ezer forint, részvénytársaság esetén viszont 175 ezer forint. Emellett a fix költségek összesen 295 ezer forintot tesznek ki.

Ha megvagyunk az alapító okirattal, a következő lépés a REGON szám igénylése, ami díjtalan (ha nincs sor, akkor egy fél óra alatt le lehet tudni). A helyi statisztikai hivatalban kell igényelni, ezzel a számmal kerül regisztrálásra a vállalkozás a cégnyilvántartásban. A közjegyzői okirat megszerzésétől számított 14 napon belül meg kell szerezni.

Ezek után a következő lépés a bankszámla nyitása, és az alaptőke befizetése a számlára, mivel e nélkül nem fogják bejegyezni a cégünket. A számla létrehozásához a bank kéri az alapító okiratot, és a REGON számot is.

Az alapítási folyamat során a leghosszabb időbe a regisztrációs szám és az adószám igénylése telik, bár a költsége ennek nem magas, közel 1 500 forintba kerül az illetékbélyeg. Itt elég sok dokumentumot be kell nyújtani, az alapító okirattól kezdve, a bankszáma szerződésen keresztül az irodabérleti szerződésig bezárólag, vagyis mindent vinni kell magunkkal ami kapcsolódik a céghez.

Ezzel egy időben ÁFA alanynak is be kell jelentkezni, vagyis tanácsos egy időben, mert így hamarabb megvan az egész folyamat. Ez mindenképp kell, ha üzleti tevékenységet szeretnénk végezni Lengyelországban, és nagyjából 12 ezer forintot kérnek érte.

Az adószámmal szintén egy időben meg lehet oldani a vállalkozók jegyzékébe való regisztrációt, aminek 14 nap alatt le kell zajlania, törvényileg ennyi idő van adva a cégbíróságnak. Ez a részfolyamat összesen 105 ezer forint kiadással jár, mivel 70 ezer forint a regisztrálás, és 35 ezer forint a nyilvánosságra hozatal költsége. Itt szintén be kell nyújtani minden az alapításhoz kapcsolódó dokumentumot. A lengyel cégbíróság a regisztráció után a helyi, nálunk Cégközlönynek nevezett lapban teszi közzé az újonnan alakult cég adatait.

Ha minden eddig felsorolt teendőt elintéztünk, akkor már csak az Egészségügyi Felügyelethez, a társadalombiztosítóhoz, és a Munkaügyi Felügyelethez kell bejelentkezni. Ezek már csak az utolsó simítások, nem kerülnek sok időbe, és pénz sem kell értük fizetni.

Az alapítás költségei összesen a következő táblázatban vannak összefoglalva (a kapott összegben nincs benne a befizetendő alaptőke):


A lengyelek nem szeretnek fizetni?

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19