Újabb ötlet, hol kezdhetsz vállalkozásba

Pénzcentrum
2007. július 2. 12:00

Cégalapítással foglalkozó cikkeinkkel körbejártuk Magyarországot, azonban van még olyan ország a tárházban, ahová érdemes lehet benézni. Új lehetőséget jelenthet egyik déli szomszédunk is, Szerbia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miért pont Szerbia?

Úgy tűnik Szerbia gazdasága fényes jövő előtt áll, bár talán még korai lenne a balkán tigriseként emlegetni az országot. Igaz, a közelmúltban egyre több befektető keresi fel ezt az országot azt remélve, itt megtöbbszörözhetik pénzüket.


A közvetlen külföldi befektetések tekintetében hazánk 2007 első négy hónapja alatt kilencedik helyen áll. A Szerbiáról alkotott idilli képet megzavarhatja a még mindig igen magas, 33 százalékos munkanélküliségi ráta.

A Világbank csoport által évente az üzleti környezet alapján felállított Doing Business rangsorában 2005-ben a 95., 2006-ban pedig már a 68. helyet foglalta el.


Milyen cégünk lehet Szerbiában?

A szerb gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései alapján 4 formában lehet céget alapítani. Az egyes társaságok vagyoni hozzájárulása lehet pénzbeli és nem pénzbeli, ez utóbbi egy társaság kivételével lehet elvégzett, elvégzendő munka, vagy szolgáltatás is.

Közkereseti társaságot (o.d.) két vagy több jogi, vagy természetes személy alapíthatja, akik a vállalat által vállalt kötelezettségekért korlátlanul és egyetemlegesen felelősek. Az egyes tagok vagyoni hozzájárulásának mértéke meg kell, hogy egyezzen.

Betéti társaságot (k.d.) szintén nagyon hasonlatosan a magyar társasági joghoz, legalább két természetes, vagy jogi személyiség alapíthat. Legalább egy korlátlan felelősségű beltaggal, és egy korlátozott felelősségű kültaggal kell rendelkeznie.

Korlátolt felelősségű társaságot (d.o.o.)
már egy jogi, vagy természetes személy is alapíthat, de maximum 50 tagja lehet. A társaság által vállalat kötelezettségekért egyedül a tagság okán nem lehet felelős a tag, kivéve a rögzített mértékű vagyoni hozzájárulásából még meg nem fizetett rész erejéig. Az alaptőke minimuma 500 eurónak megfelelő szerb dínár, melyből a cég bejegyzéséig 50 százalékot kell teljesíteni, a bejegyzés után két éven belül pedig 100 százalékot.

Részvényes betéti társaságot (a.d.) legalább egy jogi, vagy természetes személy alapíthat. A nem pénzbeli hozzájárulás értékének megállapításához hivatalos értékbecslő szükségeltetik, s ebben a társasági formában nem lehetséges az apportot munkában, vagy szolgáltatásban teljesíteni. A részvényes betéti társaság lehet zárt, vagy nyílt, zártkörű társaság esetén maximum 100 részvényese lehet a társaságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lesz vállalkozásunk?

A Korlátolt felelősségű társaság példáján keresztül bemutatunk néhány lépést a szerbiai cégalapítás kapcsán. Először is meg kell vásárolnunk a bejegyzéshez szükséges űrlapokat, ezek költsége 65 szerb dínárt tesz ki (ez elenyésző mértékű, 200 forintos költséget jelent). Az űrlapok egyébként interneten keresztül is megszerezhetőek.

Második lépésben a társasági szerződés hitelesíttetésére van szükség, melynek költsége az alaptőke függvénye. Ezután ideiglenes bankszámla nyitására van szükség, ahol letétbe kell helyezni az alapítótőke egészét, vagy annak egy részét, valamint az egyéb alapítással kapcsolatos fizetendő díjakat.

Ha ezeken a lépéseken túljutottunk, akkor a cég bejegyzése következik, melyet a Serbian Business Registers Agency-nél (SBRA) tehetünk meg. Ennek hozzávetőleges költsége 4000 szerb dínár (12 500 forint) körül mozog. Ezután a bélyegző elkészítése következik, illetve az adószám megszerzése szükségeltetik. A következő lépésben már megnyithatjuk a vállalkozás bankszámláját valamely kereskedelmi bankban. A cégalapítás teljességéhez elengedhetetlen a munkaszerződések bejelentése, valamint a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapnál történő regisztráció.

Jobb lehet, mint itthon?

Rengeteg vállalkozás azért keres másik országot az alapításra, mert ott kedvezőbbek az adózási, működési körülmények. Nézzük, milyen adókkal találkozhatunk Szerbiában!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06