21 °C Budapest

Hazahívja a románokat a kormány

Pénzcentrum
2007. november 8. 13:00

Mind a fiatalok, mind az idősebbek körében egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás. Sokak azért szánják rá magukat, hogy egyáltalán valamilyen állást kapjanak, sokan viszont azért, mert magasabb fizetést szeretnének elérni. Ennek köszönhetően mind a munkaadók, mind a munkavállalók egyre gyakrabban nézelődnek a határon túli helyzet irányába. Egyes országokban viszont már nem az jelenti a problémát, hogy hogyan találjon munkát valaki, hanem hogy a kormány milyen eszközökkel csalogassa haza a külföldre utazott állampolgárokat.

A Nyugat-Romániába települt cégek szeretnek dolgozókat csábítani a nagy munkanélküliséggel küzdő Kelet-Magyarországról, Szlovákiából viszont nagyszámban jönnek vendégmunkások Magyarországra, bár a magyarok már alig mennek oda. A vállalakozások szempontjából pedig kifejezetten kedvelt a Szlovákiába történő áttelepülés a kedvező közterhek miatt.

Ukrajnában hasonló a helyzet, az alacsony fizetések miatt a magyarok nem mennek oda dolgozni, de a magyar vállalatok kedvelik az olcsó ukrán munkaerőt, sőt, számos vegyes leányvállalat is alakult már. Nagy fellendülés ment végbe Kárpátalján az elmúlt években, az ottani cégek már minőségi termékeket gyártanak elérhető áron, s az olcsó munkaerő miatt megjelentek az amerikai, német, osztrák és olasz befektetők. Ezt használják ki a magyar vállalkozók is.

Magyarország keleti részén viszont magas a munkanélküliség, több térségben is keresnek magyar munkaerőt romániai cégekbe. Románia uniós belépése nyomán nincs is akadálya a magyarok munkavállalásának, bizonyos szakmákban pedig az ottani bérek magasabbak, mint az itthoni segély, és még nyugdíjéveket is jelenthetnek bár egyelőre az ottani munkavállalás nem jellemző.

A román kormány viszont most kezdi felismerni a külföldre települ dolgozók okozta problémákat, és jelenleg azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel, és különböző egyéb juttatásokkal próbálja meg hazacsalogatni a más országban dolgozó románokat. A munkaügyi miniszter szerint ugyanis leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

A román fizetések lényegesen a külföldi szint alatt vannak, így nem meglepő, hogy számos állampolgár próbál szerencsét a környező országokban. Ennek ellensúlyozására alakult két hónapja egy szakértői munkacsoport, melynek az a feladata, hogy megoldásokat dolgozzon ki a problémára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eddigi javaslatok szerint a hazatérők egy ideig mentesülnének a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, és csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot is. A román munkaügyi miniszter nyilatkozatásból az is kiderül, hogy a kormány fontolgatja azoknak a hazatérőknek utazási költségeinek megtérítését is, akik legalább egy-két évig dolgoztak Románián kívül.

De szó van arról is, hogy cégalapítási kedvezményeket, és vállalati adókedvezményeket biztosítsanak az említett románok számára, ezzel hazacsábítva a dolgozókat, és támogatva a gazdasági élet fejlődését is kisvállalkozások alapításával.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti, így valóban van mit tennie a kormánynak...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem