Hazahívja a románokat a kormány

Pénzcentrum
2007. november 8. 13:00

Mind a fiatalok, mind az idősebbek körében egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás. Sokak azért szánják rá magukat, hogy egyáltalán valamilyen állást kapjanak, sokan viszont azért, mert magasabb fizetést szeretnének elérni. Ennek köszönhetően mind a munkaadók, mind a munkavállalók egyre gyakrabban nézelődnek a határon túli helyzet irányába. Egyes országokban viszont már nem az jelenti a problémát, hogy hogyan találjon munkát valaki, hanem hogy a kormány milyen eszközökkel csalogassa haza a külföldre utazott állampolgárokat.

A Nyugat-Romániába települt cégek szeretnek dolgozókat csábítani a nagy munkanélküliséggel küzdő Kelet-Magyarországról, Szlovákiából viszont nagyszámban jönnek vendégmunkások Magyarországra, bár a magyarok már alig mennek oda. A vállalakozások szempontjából pedig kifejezetten kedvelt a Szlovákiába történő áttelepülés a kedvező közterhek miatt.

Ukrajnában hasonló a helyzet, az alacsony fizetések miatt a magyarok nem mennek oda dolgozni, de a magyar vállalatok kedvelik az olcsó ukrán munkaerőt, sőt, számos vegyes leányvállalat is alakult már. Nagy fellendülés ment végbe Kárpátalján az elmúlt években, az ottani cégek már minőségi termékeket gyártanak elérhető áron, s az olcsó munkaerő miatt megjelentek az amerikai, német, osztrák és olasz befektetők. Ezt használják ki a magyar vállalkozók is.

Magyarország keleti részén viszont magas a munkanélküliség, több térségben is keresnek magyar munkaerőt romániai cégekbe. Románia uniós belépése nyomán nincs is akadálya a magyarok munkavállalásának, bizonyos szakmákban pedig az ottani bérek magasabbak, mint az itthoni segély, és még nyugdíjéveket is jelenthetnek bár egyelőre az ottani munkavállalás nem jellemző.

A román kormány viszont most kezdi felismerni a külföldre települ dolgozók okozta problémákat, és jelenleg azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel, és különböző egyéb juttatásokkal próbálja meg hazacsalogatni a más országban dolgozó románokat. A munkaügyi miniszter szerint ugyanis leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

A román fizetések lényegesen a külföldi szint alatt vannak, így nem meglepő, hogy számos állampolgár próbál szerencsét a környező országokban. Ennek ellensúlyozására alakult két hónapja egy szakértői munkacsoport, melynek az a feladata, hogy megoldásokat dolgozzon ki a problémára.

Az eddigi javaslatok szerint a hazatérők egy ideig mentesülnének a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, és csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot is. A román munkaügyi miniszter nyilatkozatásból az is kiderül, hogy a kormány fontolgatja azoknak a hazatérőknek utazási költségeinek megtérítését is, akik legalább egy-két évig dolgoztak Románián kívül.

De szó van arról is, hogy cégalapítási kedvezményeket, és vállalati adókedvezményeket biztosítsanak az említett románok számára, ezzel hazacsábítva a dolgozókat, és támogatva a gazdasági élet fejlődését is kisvállalkozások alapításával.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti, így valóban van mit tennie a kormánynak...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19