Hazahívja a románokat a kormány

Pénzcentrum
2007. november 8. 13:00

Mind a fiatalok, mind az idősebbek körében egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás. Sokak azért szánják rá magukat, hogy egyáltalán valamilyen állást kapjanak, sokan viszont azért, mert magasabb fizetést szeretnének elérni. Ennek köszönhetően mind a munkaadók, mind a munkavállalók egyre gyakrabban nézelődnek a határon túli helyzet irányába. Egyes országokban viszont már nem az jelenti a problémát, hogy hogyan találjon munkát valaki, hanem hogy a kormány milyen eszközökkel csalogassa haza a külföldre utazott állampolgárokat.

A Nyugat-Romániába települt cégek szeretnek dolgozókat csábítani a nagy munkanélküliséggel küzdő Kelet-Magyarországról, Szlovákiából viszont nagyszámban jönnek vendégmunkások Magyarországra, bár a magyarok már alig mennek oda. A vállalakozások szempontjából pedig kifejezetten kedvelt a Szlovákiába történő áttelepülés a kedvező közterhek miatt.

Ukrajnában hasonló a helyzet, az alacsony fizetések miatt a magyarok nem mennek oda dolgozni, de a magyar vállalatok kedvelik az olcsó ukrán munkaerőt, sőt, számos vegyes leányvállalat is alakult már. Nagy fellendülés ment végbe Kárpátalján az elmúlt években, az ottani cégek már minőségi termékeket gyártanak elérhető áron, s az olcsó munkaerő miatt megjelentek az amerikai, német, osztrák és olasz befektetők. Ezt használják ki a magyar vállalkozók is.

Magyarország keleti részén viszont magas a munkanélküliség, több térségben is keresnek magyar munkaerőt romániai cégekbe. Románia uniós belépése nyomán nincs is akadálya a magyarok munkavállalásának, bizonyos szakmákban pedig az ottani bérek magasabbak, mint az itthoni segély, és még nyugdíjéveket is jelenthetnek bár egyelőre az ottani munkavállalás nem jellemző.

A román kormány viszont most kezdi felismerni a külföldre települ dolgozók okozta problémákat, és jelenleg azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel, és különböző egyéb juttatásokkal próbálja meg hazacsalogatni a más országban dolgozó románokat. A munkaügyi miniszter szerint ugyanis leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

A román fizetések lényegesen a külföldi szint alatt vannak, így nem meglepő, hogy számos állampolgár próbál szerencsét a környező országokban. Ennek ellensúlyozására alakult két hónapja egy szakértői munkacsoport, melynek az a feladata, hogy megoldásokat dolgozzon ki a problémára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddigi javaslatok szerint a hazatérők egy ideig mentesülnének a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, és csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot is. A román munkaügyi miniszter nyilatkozatásból az is kiderül, hogy a kormány fontolgatja azoknak a hazatérőknek utazási költségeinek megtérítését is, akik legalább egy-két évig dolgoztak Románián kívül.

De szó van arról is, hogy cégalapítási kedvezményeket, és vállalati adókedvezményeket biztosítsanak az említett románok számára, ezzel hazacsábítva a dolgozókat, és támogatva a gazdasági élet fejlődését is kisvállalkozások alapításával.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti, így valóban van mit tennie a kormánynak...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm