4 °C Budapest

Hazahívja a románokat a kormány

Pénzcentrum
2007. november 8. 13:00

Mind a fiatalok, mind az idősebbek körében egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás. Sokak azért szánják rá magukat, hogy egyáltalán valamilyen állást kapjanak, sokan viszont azért, mert magasabb fizetést szeretnének elérni. Ennek köszönhetően mind a munkaadók, mind a munkavállalók egyre gyakrabban nézelődnek a határon túli helyzet irányába. Egyes országokban viszont már nem az jelenti a problémát, hogy hogyan találjon munkát valaki, hanem hogy a kormány milyen eszközökkel csalogassa haza a külföldre utazott állampolgárokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nyugat-Romániába települt cégek szeretnek dolgozókat csábítani a nagy munkanélküliséggel küzdő Kelet-Magyarországról, Szlovákiából viszont nagyszámban jönnek vendégmunkások Magyarországra, bár a magyarok már alig mennek oda. A vállalakozások szempontjából pedig kifejezetten kedvelt a Szlovákiába történő áttelepülés a kedvező közterhek miatt.

Ukrajnában hasonló a helyzet, az alacsony fizetések miatt a magyarok nem mennek oda dolgozni, de a magyar vállalatok kedvelik az olcsó ukrán munkaerőt, sőt, számos vegyes leányvállalat is alakult már. Nagy fellendülés ment végbe Kárpátalján az elmúlt években, az ottani cégek már minőségi termékeket gyártanak elérhető áron, s az olcsó munkaerő miatt megjelentek az amerikai, német, osztrák és olasz befektetők. Ezt használják ki a magyar vállalkozók is.

Magyarország keleti részén viszont magas a munkanélküliség, több térségben is keresnek magyar munkaerőt romániai cégekbe. Románia uniós belépése nyomán nincs is akadálya a magyarok munkavállalásának, bizonyos szakmákban pedig az ottani bérek magasabbak, mint az itthoni segély, és még nyugdíjéveket is jelenthetnek bár egyelőre az ottani munkavállalás nem jellemző.

A román kormány viszont most kezdi felismerni a külföldre települ dolgozók okozta problémákat, és jelenleg azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel, és különböző egyéb juttatásokkal próbálja meg hazacsalogatni a más országban dolgozó románokat. A munkaügyi miniszter szerint ugyanis leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

A román fizetések lényegesen a külföldi szint alatt vannak, így nem meglepő, hogy számos állampolgár próbál szerencsét a környező országokban. Ennek ellensúlyozására alakult két hónapja egy szakértői munkacsoport, melynek az a feladata, hogy megoldásokat dolgozzon ki a problémára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eddigi javaslatok szerint a hazatérők egy ideig mentesülnének a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, és csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot is. A román munkaügyi miniszter nyilatkozatásból az is kiderül, hogy a kormány fontolgatja azoknak a hazatérőknek utazási költségeinek megtérítését is, akik legalább egy-két évig dolgoztak Románián kívül.

De szó van arról is, hogy cégalapítási kedvezményeket, és vállalati adókedvezményeket biztosítsanak az említett románok számára, ezzel hazacsábítva a dolgozókat, és támogatva a gazdasági élet fejlődését is kisvállalkozások alapításával.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti, így valóban van mit tennie a kormánynak...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?