Orvosság a bajra - vannak javaslatok

Pénzcentrum
2007. november 26. 08:45

Az adottságaink megvolnának a megfelelő mértékű innovációs tevékenység folytatásához, azonban visszahúzó erőt gyakorol a fejlődésre a kutatók játszmája, az Y-generáció kiábrándultsága, a szakképzett munkaerő hiánya, valamint a pályázatok elbírálási gyakorlata - adja hírül a Napi Gazdaság.

Ugyan Magyarországon már megszületett a megfelelő jogi környezet, léteznek nagy múltú innovációs szervezetek, elismert szakemberek, kockázatitőke-társaságok, s a találmányok hasznosításában érdekelt cégek, vállalatok is, de a kedvező környezethez néhány, jellegzetesen magyar hiányosság társul.

Így például összefogás és együttműködés helyett a kutatók, munkacsoportok, intézmények inkább titkolják eredményeiket egymás elől. Kürti Tamás, a Kürt Zrt. elnöke szerint országos szintű szervezetfejlesztésre volna szükség, ahhoz hogy a hazai innovációs közösség fejlődni legyen képes.

Problémát okoz a pályakezdőket érő pszichés sokk is, mivel az Y-generáción kiábrándultság lett úrrá. Úgy vélik, már elfoglalták előlük a vezetői pozíciókat, s nincs esélyük a továbbjutásra. Tomka János, a KPMG-BME Akadémia társelnöke szerint amennyiben nem lesz drámai változás, vissza fogunk csúszni a lejtőn.

Sokan úgy látják, hogy az egyetemek, üzleti iskolák és a gyakorló menedzserek tudása, tapasztalatai közti szakadék nem hidalható át rövid távon, hiszen a felsőoktatásban dolgozó tanárok zöme nem járt még a gazdasági szférában, s így nem tudja alkalmazni annak szabályrendszerét. Héjj Tibor, a Proactive Management Consulting Kft. ügyvezető igazgatója szerint emiatt csak lassan alakul át az elsősorban elméleti kifutású tudománypolitika.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakemberek szerint megoldást jelenthetne a mobilitás ösztönzése az üzleti élet és az oktatás között. Ebben előrelépést hozhatna a két szektor közötti kommunikáció javítása is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?