1 °C Budapest

65 milliárd forint érkezett támogatás formájában

Pénzcentrum
2007. október 16. 12:53

Október közepén jelennek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) kutatás-fejlesztésre és innovációra összpontosító pályázatai. Az új kiírások nem csupán a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára biztosítanak forrást, hanem a felsőoktatási intézmények beruházását is segítik majd - derült ki a Magyar Rektori Konferencia ülésével közösen megtartott sajtótájékoztatón.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a magyar kutatás-fejlesztési (k+f) költés elmarad az uniós átlagtól. Éves szinten, GDP-arányosan az Európai Unió "régi" 15 tagállamában 2 százalék a kutatás-fejlesztési ráfordítások aránya, a cél 3 százalék.

Ezzel szemben hazánkban az arány még az 1 százalékot sem éri el, ráadásul ront a képen, hogy ezen belül is kirívóan alacsony a magánszektor költése. A cél tehát a források elérhetővé tétele a kkv-k számára, azonban kritérium, hogy a fejlesztési pénzek egy részét a felsőoktatásban költsék el.

Az idei év eredményein végigtekintve Bajnai kiemelte, hogy eddig 80 pályázat került kiírásra, 617 milliárd forint értékben, melyből 21 kiírás már lezárult, s 547 milliárd forintot lehet még lekötni. Az ígéretek szerint az idei év végéig még 200 pályázat lesz elérhető közel 1000 milliárd forint értékben.

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter kiemelte, a cél, hogy a magyar felsőoktatás a legjobbak közé kerüljön, s ebben az államnak is szerepe van, de ez a szerep innovatív. Az ÚMFT keretein belül 2007 és 2008 között 49,7 milliárd forint kerül kihirdetésre, ahol a legjobb 20-20 nyerhet el támogatást. A pályázati kiírások célja az üzleti és a kutatói szféra munkájának összekapcsolása az egymással való kooperáció elősegítése.

Egyed Géza, a gazdasági és közlekedési minisztérium szakállamtitkára úgy vélekedik, hogy a 21. század gazdaságának kihívásait két tényező jelenti, egyrészt hogy milyen módon lehet az erőforrásokból tudást teremteni, másrészt, hogy a megszerzett tudásból hogyan lehet gazdasági értéket teremteni.

Ennek megvalósítása érdekében Egyed két célt vázolt, egyrészt a vállalatok és az egyetemek közötti együttműködés elősegítését, másrészt annak erősítését, hogy a közpénzek nagyobb mértékben mozgósítsanak magánpénzeket. Ezt segítheti elő például a GOP-2007-1.1.1. kiírás, melyben feltételként szerepel, hogy a támogatási összeg 25 százalékát non-profit kutatóhelyeken költsék el.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?