3 °C Budapest

65 milliárd forint érkezett támogatás formájában

Pénzcentrum
2007. október 16. 12:53

Október közepén jelennek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) kutatás-fejlesztésre és innovációra összpontosító pályázatai. Az új kiírások nem csupán a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára biztosítanak forrást, hanem a felsőoktatási intézmények beruházását is segítik majd - derült ki a Magyar Rektori Konferencia ülésével közösen megtartott sajtótájékoztatón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a magyar kutatás-fejlesztési (k+f) költés elmarad az uniós átlagtól. Éves szinten, GDP-arányosan az Európai Unió "régi" 15 tagállamában 2 százalék a kutatás-fejlesztési ráfordítások aránya, a cél 3 százalék.

Ezzel szemben hazánkban az arány még az 1 százalékot sem éri el, ráadásul ront a képen, hogy ezen belül is kirívóan alacsony a magánszektor költése. A cél tehát a források elérhetővé tétele a kkv-k számára, azonban kritérium, hogy a fejlesztési pénzek egy részét a felsőoktatásban költsék el.

Az idei év eredményein végigtekintve Bajnai kiemelte, hogy eddig 80 pályázat került kiírásra, 617 milliárd forint értékben, melyből 21 kiírás már lezárult, s 547 milliárd forintot lehet még lekötni. Az ígéretek szerint az idei év végéig még 200 pályázat lesz elérhető közel 1000 milliárd forint értékben.

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter kiemelte, a cél, hogy a magyar felsőoktatás a legjobbak közé kerüljön, s ebben az államnak is szerepe van, de ez a szerep innovatív. Az ÚMFT keretein belül 2007 és 2008 között 49,7 milliárd forint kerül kihirdetésre, ahol a legjobb 20-20 nyerhet el támogatást. A pályázati kiírások célja az üzleti és a kutatói szféra munkájának összekapcsolása az egymással való kooperáció elősegítése.

Egyed Géza, a gazdasági és közlekedési minisztérium szakállamtitkára úgy vélekedik, hogy a 21. század gazdaságának kihívásait két tényező jelenti, egyrészt hogy milyen módon lehet az erőforrásokból tudást teremteni, másrészt, hogy a megszerzett tudásból hogyan lehet gazdasági értéket teremteni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ennek megvalósítása érdekében Egyed két célt vázolt, egyrészt a vállalatok és az egyetemek közötti együttműködés elősegítését, másrészt annak erősítését, hogy a közpénzek nagyobb mértékben mozgósítsanak magánpénzeket. Ezt segítheti elő például a GOP-2007-1.1.1. kiírás, melyben feltételként szerepel, hogy a támogatási összeg 25 százalékát non-profit kutatóhelyeken költsék el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?