10 °C Budapest

Jó tudni, mi befolyásolja jövődet!

Pénzcentrum
2007. október 29. 12:00

Az idei évben a vállalkozások iránt érdeklődők számos változatosabbnál változatosabb elnevezésű programmal, stratégiával, koncepcióval találkozhattak. A kavalkádot a közelmúltban az Új Magyarország Vállalkozói Program (ÚMVP) színesítette. Jelen cikkünk célja, hogy tisztába tegye, mi is az a kkv-stratégia és miben különbözik a fejlesztési koncepciótól. Emellett az írás érinti az ÚMVP legfontosabb kérdéseit, megállapításait is. Ha nem tudod, hogyan lesz vállalkozásod versenyképes, olvass tovább!

A kis- és középvállalkozások a gazdaság lelke

Nem győzzük mi sem hangsúlyozni, mennyire fontos szerepet játszanak az egyes országok gazdaságában a kis- és középvállalkozások. Nem gondolkodik másként erről a szektorról az ÚMVP sem, hiszen a kkv-k igen fontos szerepet játszanak mind a munkahelyteremtés, mind pedig az üzleti újítások, az innováció területén.

Ugyan a 2005-ös adatok alapján a kiemelkedő szerepet a foglalkoztatásban játssza a kkv-szektor, azonban nem szabad elfelejtkezni a gazdaság teljesítményéhez való hozzájárulásukról sem.

A múlt

A 2003-2006-os fejlesztési időszak során a magyar kormány kkv-fejlesztési stratégiáját a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program (SZVP) jelentette, melynek három fő célját lehet azonosítani:
· elősegíteni a növekedésben lévő kkv-k további fejlődését, valamint a külpiacokon való terjeszkedésüket,
· támogatást biztosítani a stagnáló fázisban lévő, de életképes kis- és középvállalkozásoknak,
· valamint segítséget nyújtani a hátrányos helyzetű, vagy hátrányos helyzetű térségben található kkv-k egyenlő esélyeinek megteremtéséhez.

Ebben a konstrukcióban jelentek meg a vissza nem térítendő támogatási elem mellett új hitel-, garancia- és tőkebefektetési konstrukciók, visszatérítendő támogatások is. Az SZVP öt pilléren alapult:
1. Kiszámíthatóság
2. Versenyképesség és teljesítménynövelés
3. Gyorsuló alkalmazkodás
4. Esélyteremtés
5. Európai uniós pályázatok.

Mi lépett a helyébe?

Az SZVP 2007 és 2013 közötti fejlesztési időszakra vonatkozó alternatíváját a kormány által október 10-én elfogadott ÚMVP jelenti, melynek fő célkitűzése, hogy a kkv-k gazdasági teljesítményét javítsa.

A stratégia négy fő beavatkozási területet azonosít, ez a 4 pillér jelenti azokat a területeket, melyek a kis- és középvállalkozások helyzetét leginkább befolyásolják:
· szabályozási környezet,
· finanszírozás,
· tudás (vállalkozói tudás, humánerőforrás),
· vállalkozói infrastruktúra fejlesztése.

Mi jellemzi a hazai vállalkozói szektort?

SWOT-analízis
S - erősségek (strength)
W - gyengeségek (weaknesses)
O - lehetőségek (opportunities)
T - veszélyek (threats)
Az első kettő az adott szervezet, szektor által befolyásolható tényezőket takarja, az utolsó kettő pedig a külső, s az adott szervezet, szektor által csak nehezen, vagy egyáltalán nem befolyásolható adottságokat jelenti.
A stratégia egyik fejezete kifejezetten a kkv-szektor erősségeivel, gyengeségeivel, lehetőségeivel és jelentkező veszélyeivel foglalkozik az úgynevezett SWOT-analízis segítségével.

Az elemzés alapján kiderül, hogy ugyan a vállalkozások körében jellemző a növekvő pénzügyi kultúra és tudatosság, ugyanakkor mindez még mindig nem került a kellően fejlett szintre.

Szintén pozitív, hogy egyre inkább jellemzővé válik az új vállalkozói generációk belépése, valamint a nagyszámú gyorsan növekvő vállalkozás jelenléte. Ugyanakkor a gyengeségek közé sorolható, hogy jelentősen elmarad a szektor jövedelemtermelő képessége és termelékenysége az európai színvonaltól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kkv-kra jellemző a magas munkaerő- és alacsony tőkeintenzitás, melyen a fejlesztések és az innovációs tevékenység inspirálásával lehetne javítani. Ezt gátolhatja, hogy a helyzetelemzés szerint alacsony kutatás-fejlesztési ráfordítás, kapacitás és innovációs tevékenység jellemző a hazai vállalkozásokra.

A külső adottságok közül kiemelhető, hogy a világgazdaság erősödő globalizációja révén egyre inkább bővül az elérhető források, piacok és együttműködések köre. Ugyanakkor jellemző a vállalkozói szektor fejlődésének lassulása, valamint a növekvő versenyhátrány a nagyvállalatokkal szemben.

Az alapozás

Az SZVP és az ÚMVP mellett azonban számos más dokumentum is napvilágot látott, melyeket azért is nagyon fontos ismerni, illetve a megfelelő keretbe helyezni, mert az ÚMVP ezekre a stratégiai programokra, koncepciókra épülve került meghatározásra.

Fontos, hogy ne keverjük az ÚMVP-t se az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel, se az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervvel, és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel sem. Az ÚMFT és az NFT viszonylatáról egy cikkünkben már bővebben nyilatkoztunk, így azt elolvasva valósulhat meg a tisztánlátás.

2007. februárjában fogadta el a kormány a kis- és középvállalkozások fejlesztési koncepcióját, amely az uniós források felhasználási eszközeire vonatkozó politikát tartalmazza. Az ÚMVP egyik legfontosabb elemeként a vállalkozói környezet javítása szerepel. Ennek elősegítése érdekében kerül kidolgozásra egy külön program, "Üzletre hangolva" elnevezéssel, ezt közel egy évvel ezelőtt hirdették ki.

Ez utóbbi program célja az üzleti környezet fejlesztése, a vállalkozások működési és tranzakciós költségeinek csökkentése. A szabályozást és fejlesztési politikát érintő területek mellett a program érinti a cég- és adóadminisztráció egyszerűsítésének, a vállalkozások jogbiztonságának, a pénzügyi működési feltételek javításának, valamint a verseny tisztaságának és átláthatóságának növelésére irányuló kérdéseket is.

A kkv-k versenyképessége nagymértékben múlik az innovációs képességen, a fejlődésre való irányultságon. A középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai (TTI) kormánystratégia márciusban került elfogadásra, ennek alapelvei között szerepel többek között a szellemi és anyagi erőforrások fókuszálásával a hatékonyság javítása, illetve a régiók innovációs felzárkóztatása.

S végül, de nem utolsó sorban az ÚMVP a középtávú külgazdasági stratégián is alapul, hiszen cél a hazai vállalkozások nemzetközi szinten is versenyképessé tétele.

Összefoglalva tehát mindenképpen érdemes tudni, milyen fejlesztési politika, stratégia van hatással vállalkozásunk mindennapi életére, s milyen támogatásokra, forrásokra számíthatunk az elkövetkező évek során.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm