12 °C Budapest

Megfeledkeztek azokról, akik milliárdokat hoznak a konyhára

Pénzcentrum
2007. november 21. 16:00

Egy, a hét elején közzétett tanulmány szerint mindeddig alábecsülték Amerikában a hölgyek által vezetett vállalatok gazdaságra gyakorolt hatását, mivel a hölgyek vezette vállalatokra nem terjesztették ki a felmérést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai National Women's Business Council a 2002-es népszámlálási adatokat felhasználva arra a következtetésre jutott, hogy az Amerikai Egyesült Államok GDP-jánek 3 százalékát hölgyek által vezetett társaságok adták, s további 3 százalékot biztosítottak a női tulajdonosú cégek.

Mindeddig csupán a női tulajdonossal rendelkező cégekre vonatkozóan tettek megkülönböztetést, vagyis az nem volt mérhető, mit ad a gazdaságnak egy női vezető. A tanulmány szerint 2002 során a nők által vezetett vállalatok több mint 300 milliárd dolláros bevételt termeltek, 2,5 millió alkalmazottat foglalkoztattak, és közel 56 milliárd dollárnyi bért fizettek ki.

A legnagyobb számban Kaliforniában találtak hölgyek vezette vállalatokat, amelyek leginkább a kiskereskedelemben, az egészségügyi és társadalmi szolgáltatások, illetve a tudományos és technológiai szolgáltatások területén üzemelő társaságokat voltak.

Emellett az adatokból kitűnik, nagyobb arányban találhatóak meg hölgyek által vezetett vállalatok (29%), mint női tulajdonossal rendelkezők (14%). Érdekesség, hogy a hölgyekkel kapcsolatba hozható mindkét típusú vállalkozás túlnyomó részének, 84 százalékának nincs alkalmazottja.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Iskolai végzettség szerint nem tapasztalható számottevő mértékű különbség a két alaptípus között. A tulajdonosok között legmagasabb arányban a felsőfokú végzettségűek szerepeltek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?