13 °C Budapest

A haszonszerzés fortélyai - vadássz a kamatokra!

Pénzcentrum
2007. október 3. 12:00

Mi alapján vizsgálódunk? Egy hónappal ezelőtt készített a Pénzcentrum összeállítást arról, hogy vajon magánszemélyként, vagy vállalkozásként éri-e meg pénzt lekötni bankbetétben. Akkori körképünkben a vállalkozások számára kínált forintbetétek kamatait vettük górcső alá, most azt nézzük meg, mi a helyzet, ha egy vállalkozás devizában szeretne pénzt lekötni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miért lehet fontos a devizabetét?

A magyar vállalkozások jelentős része exportra termel, vagy valamely nemzetközi, multinacionális cég beszállítójaként működik. Ezekben az esetekben is gyakorta előfordulhat, hogy bevétele, vagy kiadása (esetleg mindkettő) valamely külföldi devizában keletkezik.

Az emiatt jelentkező kockázatok kezelésére (amennyiben azok jelentős mértékűek) több eszköz is rendelkezésére áll a cégeknek, melyeket egy korábbi összeállításunkban vettünk górcső alá. A devizában történő betétlekötés ebben is segíthet vállalkozásunknak, egy másik előnye, hogy az esetleges fölösleges likviditás hozamot termel mindaddig, míg nem tudjuk azt felhasználni.

Mit vizsgáltunk?

Megnéztük, milyen kamatokat kínál a dollár, illetve az euró lekötése 1, 3, 6, valamint 12 hónapos időtávon a cikk elkészítésekor (2007.10.02.) érvényben lévő banki kamatkondíciók alapján. Összesen 10 bank (a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, valamint a Volksbank) honlapjáról gyűjtöttük össze az aktuális kamatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen nem hagytuk ki annak a lehetőségét, hogy a legutóbb (2007. 08. 16.) elkészült lakossági lekötött devizabetéti körképünkre is vessünk egy összehasonlító pillantást, hogy lássuk, vajon a forintbetéteknél kirajzolódott tendencia érvényes-e ebben az esetben is.

Kamatmustra

Azonos kamatok

Összeállításunk első részében azokat a kamatokat tüntetjük fel, melyek a lekötött deviza mennyiségétől függetlenül érvényesek. Piros színnel emeltük ki az adott futamidőn nyertes kamatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?