4 °C Budapest

A haszonszerzés fortélyai - vadássz a kamatokra!

Pénzcentrum
2007. október 3. 12:00

Mi alapján vizsgálódunk? Egy hónappal ezelőtt készített a Pénzcentrum összeállítást arról, hogy vajon magánszemélyként, vagy vállalkozásként éri-e meg pénzt lekötni bankbetétben. Akkori körképünkben a vállalkozások számára kínált forintbetétek kamatait vettük górcső alá, most azt nézzük meg, mi a helyzet, ha egy vállalkozás devizában szeretne pénzt lekötni.

Miért lehet fontos a devizabetét?

A magyar vállalkozások jelentős része exportra termel, vagy valamely nemzetközi, multinacionális cég beszállítójaként működik. Ezekben az esetekben is gyakorta előfordulhat, hogy bevétele, vagy kiadása (esetleg mindkettő) valamely külföldi devizában keletkezik.

Az emiatt jelentkező kockázatok kezelésére (amennyiben azok jelentős mértékűek) több eszköz is rendelkezésére áll a cégeknek, melyeket egy korábbi összeállításunkban vettünk górcső alá. A devizában történő betétlekötés ebben is segíthet vállalkozásunknak, egy másik előnye, hogy az esetleges fölösleges likviditás hozamot termel mindaddig, míg nem tudjuk azt felhasználni.

Mit vizsgáltunk?

Megnéztük, milyen kamatokat kínál a dollár, illetve az euró lekötése 1, 3, 6, valamint 12 hónapos időtávon a cikk elkészítésekor (2007.10.02.) érvényben lévő banki kamatkondíciók alapján. Összesen 10 bank (a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, valamint a Volksbank) honlapjáról gyűjtöttük össze az aktuális kamatokat.

Természetesen nem hagytuk ki annak a lehetőségét, hogy a legutóbb (2007. 08. 16.) elkészült lakossági lekötött devizabetéti körképünkre is vessünk egy összehasonlító pillantást, hogy lássuk, vajon a forintbetéteknél kirajzolódott tendencia érvényes-e ebben az esetben is.

Kamatmustra

Azonos kamatok

Összeállításunk első részében azokat a kamatokat tüntetjük fel, melyek a lekötött deviza mennyiségétől függetlenül érvényesek. Piros színnel emeltük ki az adott futamidőn nyertes kamatokat.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?