17 °C Budapest

Totál pancserek: mégis övék a világ?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 16:00

Sokak fejében megfordult már, hogy hogyan is kellene jó vállalkozást alapítani. Az alapításhoz viszont nem elég a pénz, az sem árt, ha a vezetőség ért egy kicsit ahhoz amit csinál. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ennek ellenére úgy tűnik a teljesen pancser vezetők nagyobb mértékben voltak képesek növelni a vállalkozásukat, mint a többiek.

A tanulmányt a CDW, egy informatikai termékeket és szolgáltatásokat nyújtó cég végezte, és a vállalkozás számos területre kiterjedt, többek között az autógyártásra, az oktatásra, a pénzügyi szolágáltatásokra, a jogra, a kiskereskedelemre, az ingatlanokra, a szállítmányozásra és a telekommunikációra is. A cég vezetője elemezte a kapott eredményeket a BusinessWeek által készített interjúban.

A vizsgálat tárgyát a közepes méretű vállalkozások adták, amelyek 100 és 5 000 fő közötti alkalmazotti létszámmal rendelkeznek. Ezen belül is a legtöbb cég, összesen 84 százalék, 100 és 500 dolgozót foglalkoztat. A tanulmány jó visszajelzés a vállalkozások vezetőinek, hogy ki hogyan birkózik meg a mindennapi, ágazattól függetlenül felmerülő problémákkal.

A cégek fejlődésében fontos lépcsőfoknak számított a 100 alkalmazotti létszám elérése, amelyet minden cég más-más időszak alatt tudott teljesíteni. 30 százaléknak sikerült az indítástól számított 4 éven belül elérnie ezt a számot, míg a többiek ennél több idő alatt tudták csak teljesíteni. 32 százalék 5-9 éven belül, 14 százalék 10-14 éven belül, a maradék 17 százaléknak pedig több mint 15 évig tartott elérni a 100 fős alkalmazotti létszámot.

A tanulmányban az is szerepel, hogy a cégvezetők megítélése szerint melyek azok a tényezők, amelyek jelentős mértékű kihívást jelentettek a cég fejlődése során. Itt a vizsgált cégek 52 százaléka említette meg a munkaerő toborzást, és annak megtartását, 37 százalék tartotta kihívásnak a dolgozók elégedettségének fenntartását, 38 százalék említette az információs technológia előnyeinek kihasználását a cég érdekeiben, és 31 százalék vélte kihívásnak a pénzügyi kontrollok fenntartását, és az üzletvitel külső költségeit, vagyis az adók és biztosítás fizetését.

A vezetők viszont nem minden esetben értenek a cég által használt technológiához. 22 százalék teljesen pancsernek tartotta magát a kérdésben, 59 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy alig ért hozzá, és mindössze kevesebb mint 1 százalék volt az, aki profinak számít az alkalmazott technológiák ismeretében és használatában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére azok, akik totál pancsernek tartották magukat, közel kétszer akkora éves növekedést tudtak produkálni a cégüknél, és 48 százalékuk 5 éven belül tudta teljesíteni a 100 alkalmazotti számot.

Végül a tanulmányt készítő cég azt sem tartotta elhanyagolandónak, amivel tulajdonképpen foglalkozik, hogy a vezetők mennyire tartják fontosnak az IT időbeni bevezetését az üzletmenetbe. A vizsgált cégek 98 százalékánál alapvetőnek számít az IT stratégia, a többiek viszont csak annyit költenek rá, amennyit feltétlenül szükséges. 18 százaléka gondolta úgy a megkérdezetteknek, hogy alapvető hiba volt az informatikai technológia kései bevezetése.

Ahhoz hogy sikeres vállalakozást alapítsunk, ebből is látszik, nem feltétlenül szükséges a teljes körű hozzáértés. Mindössze oda kell figyelni a dolgozók elégedettségére, a szükséges technológiák időbeni bevezetésére, és arra is, hogy mindig időben be legyenek fizetve a kötelezettségek, mint az adók, és a biztosítási díjak. Ha ez mind megvan, akkor totál pancserként is jól menő, sikeres céget lehet összehozni...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?