0 °C Budapest

Totál pancserek: mégis övék a világ?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 16:00

Sokak fejében megfordult már, hogy hogyan is kellene jó vállalkozást alapítani. Az alapításhoz viszont nem elég a pénz, az sem árt, ha a vezetőség ért egy kicsit ahhoz amit csinál. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ennek ellenére úgy tűnik a teljesen pancser vezetők nagyobb mértékben voltak képesek növelni a vállalkozásukat, mint a többiek.

A tanulmányt a CDW, egy informatikai termékeket és szolgáltatásokat nyújtó cég végezte, és a vállalkozás számos területre kiterjedt, többek között az autógyártásra, az oktatásra, a pénzügyi szolágáltatásokra, a jogra, a kiskereskedelemre, az ingatlanokra, a szállítmányozásra és a telekommunikációra is. A cég vezetője elemezte a kapott eredményeket a BusinessWeek által készített interjúban.

A vizsgálat tárgyát a közepes méretű vállalkozások adták, amelyek 100 és 5 000 fő közötti alkalmazotti létszámmal rendelkeznek. Ezen belül is a legtöbb cég, összesen 84 százalék, 100 és 500 dolgozót foglalkoztat. A tanulmány jó visszajelzés a vállalkozások vezetőinek, hogy ki hogyan birkózik meg a mindennapi, ágazattól függetlenül felmerülő problémákkal.

A cégek fejlődésében fontos lépcsőfoknak számított a 100 alkalmazotti létszám elérése, amelyet minden cég más-más időszak alatt tudott teljesíteni. 30 százaléknak sikerült az indítástól számított 4 éven belül elérnie ezt a számot, míg a többiek ennél több idő alatt tudták csak teljesíteni. 32 százalék 5-9 éven belül, 14 százalék 10-14 éven belül, a maradék 17 százaléknak pedig több mint 15 évig tartott elérni a 100 fős alkalmazotti létszámot.

A tanulmányban az is szerepel, hogy a cégvezetők megítélése szerint melyek azok a tényezők, amelyek jelentős mértékű kihívást jelentettek a cég fejlődése során. Itt a vizsgált cégek 52 százaléka említette meg a munkaerő toborzást, és annak megtartását, 37 százalék tartotta kihívásnak a dolgozók elégedettségének fenntartását, 38 százalék említette az információs technológia előnyeinek kihasználását a cég érdekeiben, és 31 százalék vélte kihívásnak a pénzügyi kontrollok fenntartását, és az üzletvitel külső költségeit, vagyis az adók és biztosítás fizetését.

A vezetők viszont nem minden esetben értenek a cég által használt technológiához. 22 százalék teljesen pancsernek tartotta magát a kérdésben, 59 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy alig ért hozzá, és mindössze kevesebb mint 1 százalék volt az, aki profinak számít az alkalmazott technológiák ismeretében és használatában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére azok, akik totál pancsernek tartották magukat, közel kétszer akkora éves növekedést tudtak produkálni a cégüknél, és 48 százalékuk 5 éven belül tudta teljesíteni a 100 alkalmazotti számot.

Végül a tanulmányt készítő cég azt sem tartotta elhanyagolandónak, amivel tulajdonképpen foglalkozik, hogy a vezetők mennyire tartják fontosnak az IT időbeni bevezetését az üzletmenetbe. A vizsgált cégek 98 százalékánál alapvetőnek számít az IT stratégia, a többiek viszont csak annyit költenek rá, amennyit feltétlenül szükséges. 18 százaléka gondolta úgy a megkérdezetteknek, hogy alapvető hiba volt az informatikai technológia kései bevezetése.

Ahhoz hogy sikeres vállalakozást alapítsunk, ebből is látszik, nem feltétlenül szükséges a teljes körű hozzáértés. Mindössze oda kell figyelni a dolgozók elégedettségére, a szükséges technológiák időbeni bevezetésére, és arra is, hogy mindig időben be legyenek fizetve a kötelezettségek, mint az adók, és a biztosítási díjak. Ha ez mind megvan, akkor totál pancserként is jól menő, sikeres céget lehet összehozni...

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem