6 °C Budapest

Mivé válik az adósság?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 16:00

A ma megjelent Európai Központi Bank szeptemberi jelentése szerint emelkedtek az euroövezet vállalkozásainak eladósodottsági mutatói általában emelkedtek, ez növekvő eladósodottságra utal. A jelentés azt vizsgálja, hogy emellett vajon emelkedett-e az egyes vállalkozások eszközállománya is, amely pedig arra utalhatna, hogy az adósság felhalmozódása magasabb befektetési hányaddal, illetve a vállalati mérlegek kedvezőbb értékelésével jár együtt.

A jelentés megállapítja, hogy 2003 óta a pénzügyi eszközök állománya nagymértékben emelkedett, amely a jövedelmek emelkedésének ütemét is meghaladta. A legnagyobb különbséget 2005-ben és 2006-ban regisztrálták.

Az Euroövezeti Mérleg adatai szerint a bruttó működési többlethez viszonyított adósság 2003 és 2004 során lényegében stabil maradt, majd a következő két évben erőteljesen emelkedett. Azonban a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság 2002 óta csökkenő tendenciát mutatott.


Az évtized első éveiben még mindkét arányszám lényegében egymással párhuzamosan változott. Az ellentétes mozgás magyarázatot ad arra, hogy a jövedelmek és a pénzügyi eszközök miért változtak eltérő módon.


 


A jelentés szerint hosszú távon az eszközök és a jövedelmek emelkedése hosszú távon várhatóan együtt mozog majd. Ebben rövidtávon eltérés lehet tapasztalható, melyet több tényező is okozhat. Egyrészt a pénzügyi eszközök állománya az értékelési hatások következtében gyorsabb ütemben emelkedhet, mint a jövedelmeké.

Emellett a pénzügyi eszközök állományának emelkedése különösen az utóbbi néhány évben részben a fúziós és felvásárlási tevékenységgel függ össze. Mindemellett olyan pénzügyi eszközökbe irányuló befektetések növekedésére is sor került, melyeket kevésbé érintik az értékelési hatások, így például a valuta, vagy a deviza.

A jelentés szerint a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok esetében igen szerény mértékű volt a jövedelemarányos adósság emelkedése, amely azonban az egész vállalati szektorra vonatkoztatva már nagyobb mértékben emelkedett.

Ezzel szemben a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság aránya csökkent, melynek valószínűleg az az oka, hogy a vállalatok könnyebben juthattak hitelhez a kedvező eszközárfolyamok révén.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?