14 °C Budapest

Mivé válik az adósság?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 16:00

A ma megjelent Európai Központi Bank szeptemberi jelentése szerint emelkedtek az euroövezet vállalkozásainak eladósodottsági mutatói általában emelkedtek, ez növekvő eladósodottságra utal. A jelentés azt vizsgálja, hogy emellett vajon emelkedett-e az egyes vállalkozások eszközállománya is, amely pedig arra utalhatna, hogy az adósság felhalmozódása magasabb befektetési hányaddal, illetve a vállalati mérlegek kedvezőbb értékelésével jár együtt.

A jelentés megállapítja, hogy 2003 óta a pénzügyi eszközök állománya nagymértékben emelkedett, amely a jövedelmek emelkedésének ütemét is meghaladta. A legnagyobb különbséget 2005-ben és 2006-ban regisztrálták.

Az Euroövezeti Mérleg adatai szerint a bruttó működési többlethez viszonyított adósság 2003 és 2004 során lényegében stabil maradt, majd a következő két évben erőteljesen emelkedett. Azonban a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság 2002 óta csökkenő tendenciát mutatott.


Az évtized első éveiben még mindkét arányszám lényegében egymással párhuzamosan változott. Az ellentétes mozgás magyarázatot ad arra, hogy a jövedelmek és a pénzügyi eszközök miért változtak eltérő módon.


 


A jelentés szerint hosszú távon az eszközök és a jövedelmek emelkedése hosszú távon várhatóan együtt mozog majd. Ebben rövidtávon eltérés lehet tapasztalható, melyet több tényező is okozhat. Egyrészt a pénzügyi eszközök állománya az értékelési hatások következtében gyorsabb ütemben emelkedhet, mint a jövedelmeké.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a pénzügyi eszközök állományának emelkedése különösen az utóbbi néhány évben részben a fúziós és felvásárlási tevékenységgel függ össze. Mindemellett olyan pénzügyi eszközökbe irányuló befektetések növekedésére is sor került, melyeket kevésbé érintik az értékelési hatások, így például a valuta, vagy a deviza.

A jelentés szerint a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok esetében igen szerény mértékű volt a jövedelemarányos adósság emelkedése, amely azonban az egész vállalati szektorra vonatkoztatva már nagyobb mértékben emelkedett.

Ezzel szemben a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság aránya csökkent, melynek valószínűleg az az oka, hogy a vállalatok könnyebben juthattak hitelhez a kedvező eszközárfolyamok révén.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm