13 °C Budapest

Mivé válik az adósság?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 16:00

A ma megjelent Európai Központi Bank szeptemberi jelentése szerint emelkedtek az euroövezet vállalkozásainak eladósodottsági mutatói általában emelkedtek, ez növekvő eladósodottságra utal. A jelentés azt vizsgálja, hogy emellett vajon emelkedett-e az egyes vállalkozások eszközállománya is, amely pedig arra utalhatna, hogy az adósság felhalmozódása magasabb befektetési hányaddal, illetve a vállalati mérlegek kedvezőbb értékelésével jár együtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelentés megállapítja, hogy 2003 óta a pénzügyi eszközök állománya nagymértékben emelkedett, amely a jövedelmek emelkedésének ütemét is meghaladta. A legnagyobb különbséget 2005-ben és 2006-ban regisztrálták.

Az Euroövezeti Mérleg adatai szerint a bruttó működési többlethez viszonyított adósság 2003 és 2004 során lényegében stabil maradt, majd a következő két évben erőteljesen emelkedett. Azonban a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság 2002 óta csökkenő tendenciát mutatott.


Az évtized első éveiben még mindkét arányszám lényegében egymással párhuzamosan változott. Az ellentétes mozgás magyarázatot ad arra, hogy a jövedelmek és a pénzügyi eszközök miért változtak eltérő módon.


 


A jelentés szerint hosszú távon az eszközök és a jövedelmek emelkedése hosszú távon várhatóan együtt mozog majd. Ebben rövidtávon eltérés lehet tapasztalható, melyet több tényező is okozhat. Egyrészt a pénzügyi eszközök állománya az értékelési hatások következtében gyorsabb ütemben emelkedhet, mint a jövedelmeké.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett a pénzügyi eszközök állományának emelkedése különösen az utóbbi néhány évben részben a fúziós és felvásárlási tevékenységgel függ össze. Mindemellett olyan pénzügyi eszközökbe irányuló befektetések növekedésére is sor került, melyeket kevésbé érintik az értékelési hatások, így például a valuta, vagy a deviza.

A jelentés szerint a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok esetében igen szerény mértékű volt a jövedelemarányos adósság emelkedése, amely azonban az egész vállalati szektorra vonatkoztatva már nagyobb mértékben emelkedett.

Ezzel szemben a pénzügyi eszközökhöz viszonyított adósság aránya csökkent, melynek valószínűleg az az oka, hogy a vállalatok könnyebben juthattak hitelhez a kedvező eszközárfolyamok révén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?