13 °C Budapest

Elszálltak a lakásárak, a jegybank szerint gond lehet...

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 13:00

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott Romániában és Bulgáriában az ingatlanárak szárnyalása az elmúlt három esztendőben meghaladta a 30 százalékot, míg a szomszédos közép-európai államok ingatlanpiacai ennél visszafogottabb, 6-8 százalékos átlagos, éves növekedési ütemet mutattak, derül ki az EKB szeptember havi jelentéséből.

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon tette közzé az Európa Központi Bank szeptember hónapra vonatkozó jelentését, melynek egyik fejezete a közép-európai ingatlanpiacokon jellemző árakkal, illetve az elmúlt három évben tapasztalható áremelkedés hatásaival és a folyamat fenntarthatóságával foglalkozik.

Az EKB jelentése rávilágít, hogy a lakáskínálat merevsége miatt főként a keresleti oldal változásai alakítják az ingatlanárakat a EU-9 országaiban, vagyis a közép-kelet európai tagállamokban. Az elmúlt időszaki árnövekedés is a keresletnövelő tényezőknek tudható be: többet között a hitelfelvétel lehetőségének egyszerűsödésének, a jelzáloghitelek kamatainak csökkenésének és magasabb finanszírozási arányának.

A 2007. január elsejével csatlakozó új tagállamokban emellett fontos szerepet játszhat az a migráció, amely a nem megfelelő lakásállomány felől az újépítésű ingatlanok felé hajtja a vásárlókat, illetve az árak emelkedésének hátterében állhat még a gazdasági tevékenységek földrajzi koncentrációjának gyors változása.


Néhány országban a külföldi vásárlók is hozzájárultak az árak óriásléptekkel való emelkedéséhez, főként a fővárosi és az üdülőhelyeken található ingatlanok esetében. Emellett a hatalmas növekedés sok esetben a korábban mesterségesen, a magas köz- és önkormányzati lakáshányad révén, alacsonyan tartott ingatlanárak korrekciójának tekinthető.


A külföldi és hazai kisbefektetők számára hasznot hajtó árszínvonal-emelkedés másik vetületét az árak növekedésének fogyasztásra gyakorolt hatása adja. Ez esetben azonban nem lehet egységes tendenciát felfedezni a térség országaiban, az árnövekedés ugyanis attól függően, hogy az ingatlanok értékesítői az eladás után alacsonyabb vagy magasabb kategóriájú ingatlant vásárolnak, eltérő hatással lehet a fogyasztásra.

Az azonban bizonyos, hogy a növekvő piaci érték, a lazuló hitelezési politika megteremti a könnyű pénzszerzés lehetőségét, az ingatlanfedezet miatt ráadásul viszonylag olcsón. A makrogazdasági stabilitásnak és a kisebb kockázati felárnak köszönhetően pedig a legtöbb esetben csökkentek a kamatok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztást a szabad felhasználású jelzáloghitelek megjelenése mellett, melyek egyébként még elég ritkák, a reáljövedelem általános növekedése is fokozza. A hitelek esetében a problémát a változó kamatozású devizahitelek elszaporodása okozza, melyek hazánkban az újonnan kötött szerződések 90 százalékát adják.

Magyarországon, Lengyelországban és a balti államokban is a változó kamatozású hitelek vannak túlsúlyban, melyek többségében devizában denomináltak. A devizában eladósodó lakosság azonban sok esetben nincs tisztában a hitelkonstrukció által jelentett kockázattal, nem is veszi ezeket figyelembe a hitelfelvételkor, ezért érzékenyebb lehet a jövedelemben, az ingatlanárakban vagy az árfolyamokban bekövetkezett sokkhatásra.


Az EKB szerint ezért a térség jegybankjainak mindenképpen fokozott figyelemmel kell kísérnie jelzáloghitel-, illetve ingatlanpiaci folyamatokat és több energiát kell fordítaniuk arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét az igencsak kedvelt devizahitelek által jelentett kockázatra.

Emellett a Központi Bank szerint szükség van az ingatlanpiaci árakra nehezedő nyomás megszüntetésére, melyhez szükség van a lakáshoz jutást támogató intézkedések átgondolására, illetve a jelenleg érvényben lévő rendszerek átalakítására.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm