Elszálltak a lakásárak, a jegybank szerint gond lehet...

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 13:00

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott Romániában és Bulgáriában az ingatlanárak szárnyalása az elmúlt három esztendőben meghaladta a 30 százalékot, míg a szomszédos közép-európai államok ingatlanpiacai ennél visszafogottabb, 6-8 százalékos átlagos, éves növekedési ütemet mutattak, derül ki az EKB szeptember havi jelentéséből.

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon tette közzé az Európa Központi Bank szeptember hónapra vonatkozó jelentését, melynek egyik fejezete a közép-európai ingatlanpiacokon jellemző árakkal, illetve az elmúlt három évben tapasztalható áremelkedés hatásaival és a folyamat fenntarthatóságával foglalkozik.

Az EKB jelentése rávilágít, hogy a lakáskínálat merevsége miatt főként a keresleti oldal változásai alakítják az ingatlanárakat a EU-9 országaiban, vagyis a közép-kelet európai tagállamokban. Az elmúlt időszaki árnövekedés is a keresletnövelő tényezőknek tudható be: többet között a hitelfelvétel lehetőségének egyszerűsödésének, a jelzáloghitelek kamatainak csökkenésének és magasabb finanszírozási arányának.

A 2007. január elsejével csatlakozó új tagállamokban emellett fontos szerepet játszhat az a migráció, amely a nem megfelelő lakásállomány felől az újépítésű ingatlanok felé hajtja a vásárlókat, illetve az árak emelkedésének hátterében állhat még a gazdasági tevékenységek földrajzi koncentrációjának gyors változása.


Néhány országban a külföldi vásárlók is hozzájárultak az árak óriásléptekkel való emelkedéséhez, főként a fővárosi és az üdülőhelyeken található ingatlanok esetében. Emellett a hatalmas növekedés sok esetben a korábban mesterségesen, a magas köz- és önkormányzati lakáshányad révén, alacsonyan tartott ingatlanárak korrekciójának tekinthető.


A külföldi és hazai kisbefektetők számára hasznot hajtó árszínvonal-emelkedés másik vetületét az árak növekedésének fogyasztásra gyakorolt hatása adja. Ez esetben azonban nem lehet egységes tendenciát felfedezni a térség országaiban, az árnövekedés ugyanis attól függően, hogy az ingatlanok értékesítői az eladás után alacsonyabb vagy magasabb kategóriájú ingatlant vásárolnak, eltérő hatással lehet a fogyasztásra.

Az azonban bizonyos, hogy a növekvő piaci érték, a lazuló hitelezési politika megteremti a könnyű pénzszerzés lehetőségét, az ingatlanfedezet miatt ráadásul viszonylag olcsón. A makrogazdasági stabilitásnak és a kisebb kockázati felárnak köszönhetően pedig a legtöbb esetben csökkentek a kamatok.

A fogyasztást a szabad felhasználású jelzáloghitelek megjelenése mellett, melyek egyébként még elég ritkák, a reáljövedelem általános növekedése is fokozza. A hitelek esetében a problémát a változó kamatozású devizahitelek elszaporodása okozza, melyek hazánkban az újonnan kötött szerződések 90 százalékát adják.

Magyarországon, Lengyelországban és a balti államokban is a változó kamatozású hitelek vannak túlsúlyban, melyek többségében devizában denomináltak. A devizában eladósodó lakosság azonban sok esetben nincs tisztában a hitelkonstrukció által jelentett kockázattal, nem is veszi ezeket figyelembe a hitelfelvételkor, ezért érzékenyebb lehet a jövedelemben, az ingatlanárakban vagy az árfolyamokban bekövetkezett sokkhatásra.


Az EKB szerint ezért a térség jegybankjainak mindenképpen fokozott figyelemmel kell kísérnie jelzáloghitel-, illetve ingatlanpiaci folyamatokat és több energiát kell fordítaniuk arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét az igencsak kedvelt devizahitelek által jelentett kockázatra.

Emellett a Központi Bank szerint szükség van az ingatlanpiaci árakra nehezedő nyomás megszüntetésére, melyhez szükség van a lakáshoz jutást támogató intézkedések átgondolására, illetve a jelenleg érvényben lévő rendszerek átalakítására.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?