9 °C Budapest

Itt a mai meglepetés: mégis kamatot emeltek Svájcban (3.)

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 14:07

Amellett, hogy az elmúlt napokban elbizonytalanodott a piac a mai svájci kamatemelés bekövetkeztéről, az alpesi ország jegybankja folytatta a monetáris szigorítást. Ennek értelmében az irányadó ráta 25 bázisponttal 2.75%-ra emelkedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybankot tehát "nem hatotta" meg a hetek óta tartó globális piaci bizonytalanság, és hasonlóan a svéd intézményhez, folytatta az immár két éve tartó kamatemelési sorozatát.

Amint azt tegnapi előzetesünkben jeleztük: az elmúlt napokban fordult meg a piaci hangulat (látva az Európai Központi Bank múlt csütörtöki, tartást hozó kamatdöntését, illetve az agresszívvé váló amerikai kamatcsökkentési várakozásokat), azaz az elemzők többsége már nem számított a mai emelésre. Megjegyzendő azonban, hogy sokan jelezték: igen "szoros" lehet az eredmény.

2007.09.12 14:07
Megússzák-e a devizahitelesek? - Holnap kiderül...

A kamatdöntéssel kiadott közleményben a svájci jegybank hangsúlyozza, hogy a pénzügyi piacokon megfigyelhető turbulencia ellenére is a korábban vártnak megfelelően alakulnak az ország gazdasági folyamatai, bár a gazdasági növekedéssel kapcsolatos lefelé mutató kockázatok kissé erősödhettek. 2007-re továbbra is 2.5%-os átlagos GDP-bővülési ütemmel számol az intézmény, amely jövőre kissé mérséklődhet.

A most 2.75%-ra emelt irányadó ráta változatlansága mellett modellezve a jegybank elemzői szerint az idei harmadik negyedévi 0.7%-ról 2010. második negyedévére 2.00%-ra emelkedne az infláció az alpesi országban.

Kiemelendő, hogy a jegybank közleménye szerint az inflációs kilátások kissé romlottak az elmúlt időszakban, melyet a dinamikus gazdasági növekedéssel, a magas olajárakkal, és a továbbra is gyengélkedő frankkal indokolt. Többek között ez az utalás továbbra is nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy decemberben újabb kamatemelést hajthasson végre az intézmény. Utóbbi bekövetkezésének esélye azonban egyelőre kicsinek tekinthető.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A mai fejlemény a magyar devizahitelesek számára több szempontból is kissé kedvezőtlen hír:

- egyrészt emelkedett a finanszírozó deviza (svájci frank) forrásköltsége,

- másrészt a döntés hatására a svájci frank mérsékelt erősödést mutat a főbb fizetőeszközökkel szemben,

- harmadrészt azzal, hogy a jegybank ma kinyilvánította: nem aggasztják különösebben a hitelpiaci folyamatok, helyette a makrogazdasági fundamentumokra koncentrál, továbbra is életben maradt a következő, decemberi kamatdöntő ülésen is egy hasonló lépés lehetősége.

A mai fejlemény azt eredményezheti, hogy a frankalapú hitelek törlesztőrészletei a következő időszakban valószínűleg enyhén emelkednek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?