17 °C Budapest

Fókuszban a boltok: akik a katasztrófán is nyerni tudtak...

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 13:00

Minden bizonnyal a sokéves átlagnál hidegebb és esősebb időjárás okolható azért, hogy júliusban az újonnan megnyitott egységek forgalmától megtisztított kiskereskedelmi forgalom növekedése 1,2 százalékra csökkent az árvizek által sújtott területen Nagy Britanniában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egy százalékot alig meghaladó növekedés jelentős visszaesést jelent a júniusban tapasztalható 4,6 százalékos forgalombővüléshez képest. A kereslet ezzel újra elérte novemberi mélypontját, amely annál is érdekesebb, mivel mind a november, mind pedig a július a hagyományos erős hónapok közé számít.

Az adatokon végigtekintve egyértelműen látszik a zord időjárás hatása a kiskereskedelmi forgalomra, amely jelenleg a jegybankárok számára az egyik legfontosabb iránymutatót képezi a kamatdöntéssel kapcsolatban.

Az alapkamat további emelése ugyanis csakis abban az esetben válik elkerülhetővé, ha az infláció a közeljövőben drasztikus mértékben csökken. A további kamatemelés pedig alapjaiban rengetheti meg a jelenleg még enyhe növekedést mutató ingatlanpiacot.

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium bírálja a jegybank kamatpolitikáját, és erős kételyeket hangoztat a további szigorítással kapcsolatban. A Konzorcium elnöke, Kevin Hawkins úgy véli, a jegybanknak néhány hónapot mindenképpen várnia kellene a további emelés előtt. Hawkins véleménye szerint szükséges lenne kivárni, hogy a korábbi szigorítás járt-e valamilyen eredménnyel, mielőtt újabb lépések megtételére kerül sor.

A negyedéves eredményeket összevetve már most látszik a forgalom visszaesése, a második negyedévben ugyanis a bővülés 2,5 százalékról 2,1 százalékra mérséklődött. Korai azonban az öröm, hiszen a forgalom visszaesésében, ahogy azt már a korábbiakban is említettük, jelentős szerepe volt az esőzéseknek és az Angliát elborító árvizeknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megszokottól igencsak eltérő időjárás jelentősen visszavetette a ruhaneműk, a lábbelik és az élelmiszerek iránti keresletet, miközben az elektromos cikkeket és lakberendezési árút kínáló egységek profitáltak a természeti katasztrófából.

Az időjárás kiskereskedelmi forgalomra gyakorolt hatása a hazai adatokon végigtekintve is jól látható, gondoljunk csak az ásványvíz vagy sörfogyasztásra a legmelegebb nyári hónapokban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?