Fókuszban a boltok: akik a katasztrófán is nyerni tudtak...

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 13:00

Minden bizonnyal a sokéves átlagnál hidegebb és esősebb időjárás okolható azért, hogy júliusban az újonnan megnyitott egységek forgalmától megtisztított kiskereskedelmi forgalom növekedése 1,2 százalékra csökkent az árvizek által sújtott területen Nagy Britanniában.

Az egy százalékot alig meghaladó növekedés jelentős visszaesést jelent a júniusban tapasztalható 4,6 százalékos forgalombővüléshez képest. A kereslet ezzel újra elérte novemberi mélypontját, amely annál is érdekesebb, mivel mind a november, mind pedig a július a hagyományos erős hónapok közé számít.

Az adatokon végigtekintve egyértelműen látszik a zord időjárás hatása a kiskereskedelmi forgalomra, amely jelenleg a jegybankárok számára az egyik legfontosabb iránymutatót képezi a kamatdöntéssel kapcsolatban.

Az alapkamat további emelése ugyanis csakis abban az esetben válik elkerülhetővé, ha az infláció a közeljövőben drasztikus mértékben csökken. A további kamatemelés pedig alapjaiban rengetheti meg a jelenleg még enyhe növekedést mutató ingatlanpiacot.

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium bírálja a jegybank kamatpolitikáját, és erős kételyeket hangoztat a további szigorítással kapcsolatban. A Konzorcium elnöke, Kevin Hawkins úgy véli, a jegybanknak néhány hónapot mindenképpen várnia kellene a további emelés előtt. Hawkins véleménye szerint szükséges lenne kivárni, hogy a korábbi szigorítás járt-e valamilyen eredménnyel, mielőtt újabb lépések megtételére kerül sor.

A negyedéves eredményeket összevetve már most látszik a forgalom visszaesése, a második negyedévben ugyanis a bővülés 2,5 százalékról 2,1 százalékra mérséklődött. Korai azonban az öröm, hiszen a forgalom visszaesésében, ahogy azt már a korábbiakban is említettük, jelentős szerepe volt az esőzéseknek és az Angliát elborító árvizeknek.

A megszokottól igencsak eltérő időjárás jelentősen visszavetette a ruhaneműk, a lábbelik és az élelmiszerek iránti keresletet, miközben az elektromos cikkeket és lakberendezési árút kínáló egységek profitáltak a természeti katasztrófából.

Az időjárás kiskereskedelmi forgalomra gyakorolt hatása a hazai adatokon végigtekintve is jól látható, gondoljunk csak az ásványvíz vagy sörfogyasztásra a legmelegebb nyári hónapokban.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?