Hová vidd a pénzed? - Megmutatjuk, hol marad a legtöbb belőle!

Pénzcentrum
2007. július 18. 05:55

Időről időre elkalauzoljuk vállalkozó kedvű (ám az adófizetésre annál kevésbé vállalkozó) olvasóinkat olyan országokba, ahol megéri céget alapítani az alacsony adó miatt. Nem lesz ez most sem másképp, bemutatjuk az egyik méltán kedvelt és népszerű célpontot, Ciprust.

Mit érdemes tudni Ciprusról?

Növekedés tekintetében teljesen megfelel a ciprusi GDP változása az uniós átlagnak, ugyanis a ciprusi nemzeti bank adatai szerint 2000 és 2005 között a reálGDP átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett éves szinten.

2006-ban 3,8 százalékos ütemmel emelkedett, az Eurostat előrejelzése szerint pedig idén is ugyanekkora ütemű növekedés várható, jövőre pedig 3,9 százalék.


Aki nem csupán offshore cégalapításon töri a fejét, hanem ténylegesen ott szeretne üzleti tevékenységet végezni, vagy tevékenysége révén több ciprusi társasággal is gazdasági, üzleti kapcsolatot tart fent, annak rosszabb hírekre kell számítaniuk.

Az Intrum Justitia legfrissebb, 2007 tavaszra vonatkozó Európai Fizetési Index kiadványa szerint legalábbis az index nagymértékben romlott a két évvel megelőző adathoz képest. A mutató akkor 167 volt, idén azonban már 172.


Az Intrum Justitia által vizsgált 25 ország közül Ciprus a fizetési kockázatok tekintetében a harmadik helyen áll (Portugália és Görögország mögött). Az áltagos fizetési késedelem időszaka még a 2004 augusztusi szintnél (31,3 nap) is hosszabb. Az áltagos fizetési határidők tekintetében is hasonló szituáció vázolható fel, ebben a tekintetben a maga 97,1 napjával Ciprus a második helyen áll.

A megkérdezett vállalatok 81 százaléka ütközik a gyenge fizetési morál miatt valamilyen likviditási problémába. 36 százalék esetében pedig a fenyegetettség akár súlyos mértékű is lehetett. Emellett a ciprióta vállalkozások a leginkább pesszimisták között vannak, igaz, minket nem sikerült megelőzni előrejelzéseikben.

Vállalkozás délen - hogyan?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Cipruson leginkább a kifejezetten a küldöldi cégalapításra kitalált, úgynevezett International Business Company (nemzetközi gazdasági társaság) elnevezésű jogi személy társaság alapítása javasolt.

Az első lépés a cégalapításban természetesen csupán a döntés meghozatala után a társaság nevének kiválasztása, illetve a Registrar of Companies, vagyis a cégjegyzékbe történő bejelentkezés.

Nagyon kedvez a vállalatalapításnak az is, hogy bármilyen devizanemben denominált tőkével rendelkezhetnek ezen vállalkozások, s minimális tőkekövetelmény sincs, igaz praktikus okokból általában 1000 ciprusi fontot (420 ezer forint) szoktak alaptőkeként feltüntetni.

Az OBC korlátolt felelősségű társaság, így a cégnévben szerepelnie kell a "limited" elnevezésnek. Miután a név megfelelőnek bizonyult, a társasági szerződést, valamint a társaság vezetésének és részvényeseinek jegyzékét kell benyújtanunk a Registrar of Comapany-nek.

Miért szeretik annyian Ciprust - a jó idő mellett

A népszerűségnek csak egyik oka a vállalkozás alapításának egyszerűsége (pláne abban az esetben, ha valamely offshore cég alapítására szakosodott cég szolgáltatásait vesszük igénybe).

Európai szinten is rendkívül alacsony mértékű a ciprióta vállalatok által fizetendő társasági adó, mindössze 10 százalék, az EU-25-ök tagállamai között a legalacsonyabb.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20