Hová vidd a pénzed? - Megmutatjuk, hol marad a legtöbb belőle!

Pénzcentrum
2007. július 18. 05:55

Időről időre elkalauzoljuk vállalkozó kedvű (ám az adófizetésre annál kevésbé vállalkozó) olvasóinkat olyan országokba, ahol megéri céget alapítani az alacsony adó miatt. Nem lesz ez most sem másképp, bemutatjuk az egyik méltán kedvelt és népszerű célpontot, Ciprust.

Mit érdemes tudni Ciprusról?

Növekedés tekintetében teljesen megfelel a ciprusi GDP változása az uniós átlagnak, ugyanis a ciprusi nemzeti bank adatai szerint 2000 és 2005 között a reálGDP átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett éves szinten.

2006-ban 3,8 százalékos ütemmel emelkedett, az Eurostat előrejelzése szerint pedig idén is ugyanekkora ütemű növekedés várható, jövőre pedig 3,9 százalék.


Aki nem csupán offshore cégalapításon töri a fejét, hanem ténylegesen ott szeretne üzleti tevékenységet végezni, vagy tevékenysége révén több ciprusi társasággal is gazdasági, üzleti kapcsolatot tart fent, annak rosszabb hírekre kell számítaniuk.

Az Intrum Justitia legfrissebb, 2007 tavaszra vonatkozó Európai Fizetési Index kiadványa szerint legalábbis az index nagymértékben romlott a két évvel megelőző adathoz képest. A mutató akkor 167 volt, idén azonban már 172.


Az Intrum Justitia által vizsgált 25 ország közül Ciprus a fizetési kockázatok tekintetében a harmadik helyen áll (Portugália és Görögország mögött). Az áltagos fizetési késedelem időszaka még a 2004 augusztusi szintnél (31,3 nap) is hosszabb. Az áltagos fizetési határidők tekintetében is hasonló szituáció vázolható fel, ebben a tekintetben a maga 97,1 napjával Ciprus a második helyen áll.

A megkérdezett vállalatok 81 százaléka ütközik a gyenge fizetési morál miatt valamilyen likviditási problémába. 36 százalék esetében pedig a fenyegetettség akár súlyos mértékű is lehetett. Emellett a ciprióta vállalkozások a leginkább pesszimisták között vannak, igaz, minket nem sikerült megelőzni előrejelzéseikben.

Vállalkozás délen - hogyan?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Cipruson leginkább a kifejezetten a küldöldi cégalapításra kitalált, úgynevezett International Business Company (nemzetközi gazdasági társaság) elnevezésű jogi személy társaság alapítása javasolt.

Az első lépés a cégalapításban természetesen csupán a döntés meghozatala után a társaság nevének kiválasztása, illetve a Registrar of Companies, vagyis a cégjegyzékbe történő bejelentkezés.

Nagyon kedvez a vállalatalapításnak az is, hogy bármilyen devizanemben denominált tőkével rendelkezhetnek ezen vállalkozások, s minimális tőkekövetelmény sincs, igaz praktikus okokból általában 1000 ciprusi fontot (420 ezer forint) szoktak alaptőkeként feltüntetni.

Az OBC korlátolt felelősségű társaság, így a cégnévben szerepelnie kell a "limited" elnevezésnek. Miután a név megfelelőnek bizonyult, a társasági szerződést, valamint a társaság vezetésének és részvényeseinek jegyzékét kell benyújtanunk a Registrar of Comapany-nek.

Miért szeretik annyian Ciprust - a jó idő mellett

A népszerűségnek csak egyik oka a vállalkozás alapításának egyszerűsége (pláne abban az esetben, ha valamely offshore cég alapítására szakosodott cég szolgáltatásait vesszük igénybe).

Európai szinten is rendkívül alacsony mértékű a ciprióta vállalatok által fizetendő társasági adó, mindössze 10 százalék, az EU-25-ök tagállamai között a legalacsonyabb.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem