29 °C Budapest

Hová vidd a pénzed? - Megmutatjuk, hol marad a legtöbb belőle!

Pénzcentrum
2007. július 18. 05:55

Időről időre elkalauzoljuk vállalkozó kedvű (ám az adófizetésre annál kevésbé vállalkozó) olvasóinkat olyan országokba, ahol megéri céget alapítani az alacsony adó miatt. Nem lesz ez most sem másképp, bemutatjuk az egyik méltán kedvelt és népszerű célpontot, Ciprust.

Mit érdemes tudni Ciprusról?

Növekedés tekintetében teljesen megfelel a ciprusi GDP változása az uniós átlagnak, ugyanis a ciprusi nemzeti bank adatai szerint 2000 és 2005 között a reálGDP átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett éves szinten.

2006-ban 3,8 százalékos ütemmel emelkedett, az Eurostat előrejelzése szerint pedig idén is ugyanekkora ütemű növekedés várható, jövőre pedig 3,9 százalék.


Aki nem csupán offshore cégalapításon töri a fejét, hanem ténylegesen ott szeretne üzleti tevékenységet végezni, vagy tevékenysége révén több ciprusi társasággal is gazdasági, üzleti kapcsolatot tart fent, annak rosszabb hírekre kell számítaniuk.

Az Intrum Justitia legfrissebb, 2007 tavaszra vonatkozó Európai Fizetési Index kiadványa szerint legalábbis az index nagymértékben romlott a két évvel megelőző adathoz képest. A mutató akkor 167 volt, idén azonban már 172.


Az Intrum Justitia által vizsgált 25 ország közül Ciprus a fizetési kockázatok tekintetében a harmadik helyen áll (Portugália és Görögország mögött). Az áltagos fizetési késedelem időszaka még a 2004 augusztusi szintnél (31,3 nap) is hosszabb. Az áltagos fizetési határidők tekintetében is hasonló szituáció vázolható fel, ebben a tekintetben a maga 97,1 napjával Ciprus a második helyen áll.

A megkérdezett vállalatok 81 százaléka ütközik a gyenge fizetési morál miatt valamilyen likviditási problémába. 36 százalék esetében pedig a fenyegetettség akár súlyos mértékű is lehetett. Emellett a ciprióta vállalkozások a leginkább pesszimisták között vannak, igaz, minket nem sikerült megelőzni előrejelzéseikben.

Vállalkozás délen - hogyan?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Cipruson leginkább a kifejezetten a küldöldi cégalapításra kitalált, úgynevezett International Business Company (nemzetközi gazdasági társaság) elnevezésű jogi személy társaság alapítása javasolt.

Az első lépés a cégalapításban természetesen csupán a döntés meghozatala után a társaság nevének kiválasztása, illetve a Registrar of Companies, vagyis a cégjegyzékbe történő bejelentkezés.

Nagyon kedvez a vállalatalapításnak az is, hogy bármilyen devizanemben denominált tőkével rendelkezhetnek ezen vállalkozások, s minimális tőkekövetelmény sincs, igaz praktikus okokból általában 1000 ciprusi fontot (420 ezer forint) szoktak alaptőkeként feltüntetni.

Az OBC korlátolt felelősségű társaság, így a cégnévben szerepelnie kell a "limited" elnevezésnek. Miután a név megfelelőnek bizonyult, a társasági szerződést, valamint a társaság vezetésének és részvényeseinek jegyzékét kell benyújtanunk a Registrar of Comapany-nek.

Miért szeretik annyian Ciprust - a jó idő mellett

A népszerűségnek csak egyik oka a vállalkozás alapításának egyszerűsége (pláne abban az esetben, ha valamely offshore cég alapítására szakosodott cég szolgáltatásait vesszük igénybe).

Európai szinten is rendkívül alacsony mértékű a ciprióta vállalatok által fizetendő társasági adó, mindössze 10 százalék, az EU-25-ök tagállamai között a legalacsonyabb.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?