17 °C Budapest

"Öngyilkos tendencia" - egyre rémisztőbb a fizetésképtelenség

Pénzcentrum
2007. július 11. 11:56

Az idei év első féléve során 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A legkockázatosabb iparágnak még mindig a kereskedelem, valamint az építőipar számít - derült ki a Coface Hungary sajtótájékoztatóján.

Az évente 45 ezer cégminősítést készítő Coface legfrissebb adatai alapján eddig nem látott mértékű emelkedés volt tapasztalható az újonnan indított végelszámolások számában, az első félév során 64 százalékkal ugrott meg új eljárások száma.

A felszámolások száma ezen időszak során 9 százalékkal emelkedett, a csődeljárások száma sajnálatos módon továbbra is alacsony maradt. A drámai végelszámolási eljárásszám-emelkedés legfőbb oka, hogy leggyakrabban ezzel "trükköznek" azok a vállalkozások, melyek meg szeretnének szabadulni adósságaiktól.

Mikael C. Szabo, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a féléves csődhányad mutatók már most akkorák, mint két évvel ezelőtt az egész éves számok. A végeljárások számának növekedése ellenére a bejegyzett cégek száma mégis tovább emelkedik, melynek oka Szabo szerint főként az, hogy a cégalapítások 90 százalékát már létező gazdasági egységek átalakulása, vagy bővítése adja.

A számok mögött több ok is rejlik, egyrészt kicsi a belső piac, miközben az export 80 százalékát a multinacionális cégek kereskedése adja. Emellett a vállalkozások között ritka az összefogás, másrészt a hazai kkv-szektor termelőképessége 10 százaléka az EU-15 kkv-szegmenséhez képest.

Szabo szerint azonban a fizetésképtelenség egyik legfőbb oka az elhibázott vállalati stratégiákban rejlik, a magyar vállalatok zöme még mindig az állandó és gyors forgalomnövekedés elérésére koncentrál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A napokban elfogadott, a körbetartozások mérséklését célzó törvénycsomag elfogadásával kapcsolatosan az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy ugyan alapvetően jók az elgondolások, azonban tényleges eredményeket nem lesznek képes felmutatni.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?