"Öngyilkos tendencia" - egyre rémisztőbb a fizetésképtelenség

Pénzcentrum
2007. július 11. 11:56

Az idei év első féléve során 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A legkockázatosabb iparágnak még mindig a kereskedelem, valamint az építőipar számít - derült ki a Coface Hungary sajtótájékoztatóján.

Az évente 45 ezer cégminősítést készítő Coface legfrissebb adatai alapján eddig nem látott mértékű emelkedés volt tapasztalható az újonnan indított végelszámolások számában, az első félév során 64 százalékkal ugrott meg új eljárások száma.

A felszámolások száma ezen időszak során 9 százalékkal emelkedett, a csődeljárások száma sajnálatos módon továbbra is alacsony maradt. A drámai végelszámolási eljárásszám-emelkedés legfőbb oka, hogy leggyakrabban ezzel "trükköznek" azok a vállalkozások, melyek meg szeretnének szabadulni adósságaiktól.

Mikael C. Szabo, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a féléves csődhányad mutatók már most akkorák, mint két évvel ezelőtt az egész éves számok. A végeljárások számának növekedése ellenére a bejegyzett cégek száma mégis tovább emelkedik, melynek oka Szabo szerint főként az, hogy a cégalapítások 90 százalékát már létező gazdasági egységek átalakulása, vagy bővítése adja.

A számok mögött több ok is rejlik, egyrészt kicsi a belső piac, miközben az export 80 százalékát a multinacionális cégek kereskedése adja. Emellett a vállalkozások között ritka az összefogás, másrészt a hazai kkv-szektor termelőképessége 10 százaléka az EU-15 kkv-szegmenséhez képest.

Szabo szerint azonban a fizetésképtelenség egyik legfőbb oka az elhibázott vállalati stratégiákban rejlik, a magyar vállalatok zöme még mindig az állandó és gyors forgalomnövekedés elérésére koncentrál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A napokban elfogadott, a körbetartozások mérséklését célzó törvénycsomag elfogadásával kapcsolatosan az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy ugyan alapvetően jók az elgondolások, azonban tényleges eredményeket nem lesznek képes felmutatni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem