20 °C Budapest

"Öngyilkos tendencia" - egyre rémisztőbb a fizetésképtelenség

Pénzcentrum
2007. július 11. 11:56

Az idei év első féléve során 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A legkockázatosabb iparágnak még mindig a kereskedelem, valamint az építőipar számít - derült ki a Coface Hungary sajtótájékoztatóján.

Az évente 45 ezer cégminősítést készítő Coface legfrissebb adatai alapján eddig nem látott mértékű emelkedés volt tapasztalható az újonnan indított végelszámolások számában, az első félév során 64 százalékkal ugrott meg új eljárások száma.

A felszámolások száma ezen időszak során 9 százalékkal emelkedett, a csődeljárások száma sajnálatos módon továbbra is alacsony maradt. A drámai végelszámolási eljárásszám-emelkedés legfőbb oka, hogy leggyakrabban ezzel "trükköznek" azok a vállalkozások, melyek meg szeretnének szabadulni adósságaiktól.

Mikael C. Szabo, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a féléves csődhányad mutatók már most akkorák, mint két évvel ezelőtt az egész éves számok. A végeljárások számának növekedése ellenére a bejegyzett cégek száma mégis tovább emelkedik, melynek oka Szabo szerint főként az, hogy a cégalapítások 90 százalékát már létező gazdasági egységek átalakulása, vagy bővítése adja.

A számok mögött több ok is rejlik, egyrészt kicsi a belső piac, miközben az export 80 százalékát a multinacionális cégek kereskedése adja. Emellett a vállalkozások között ritka az összefogás, másrészt a hazai kkv-szektor termelőképessége 10 százaléka az EU-15 kkv-szegmenséhez képest.

Szabo szerint azonban a fizetésképtelenség egyik legfőbb oka az elhibázott vállalati stratégiákban rejlik, a magyar vállalatok zöme még mindig az állandó és gyors forgalomnövekedés elérésére koncentrál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A napokban elfogadott, a körbetartozások mérséklését célzó törvénycsomag elfogadásával kapcsolatosan az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy ugyan alapvetően jók az elgondolások, azonban tényleges eredményeket nem lesznek képes felmutatni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?