Cégbíróságok gyorsasági versenye - Melyik a nyerő?

Pénzcentrum
2007. március 20. 09:00

Hazánkban jelenleg mintegy 230 000 jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (kkt., bt.), illetve több mint 240 000 jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság (kft., rt.) szerepel a cégjegyzékben - írja a Napi Gazdaság.

A parlamenthez benyújtott, a cégalapítást megkönnyíteni szándékozó igazságügy-minisztériumi törvényjavaslat alapján 2005 során a cégalapítás átlagos bejegyzési ideje hiánypótlás nélkül túllépte a 9 munkanapot, 2006 során azonban alatta maradt.

A leggyorsabb bejegyzés Dél-Dunántúlon, Baranya és Tolna megyében zajlott, az összes cég esetében 4,5 nap alatt sikerrel lehet járni, a kft.-k esetében valamivel több idő szükséges. A gyorsaság tekintetében az élmezőnyben foglalnak helyet Hajdú-Bihar (5,2), Vas (5,3) és Fejér megye (5,6) cégbíróságai. Ennél hosszabb már az átfutási idő Bács-Kiskun (13,9), Zala (13,4), Győr-Moson-Sopron (12,2) és Heves megyében (11,2). Budapest a maga 9,2 napjával a középmezőny második felében található.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint pontosan nem lehet tudni, hogy mi az oka az egyes cégbíróságok eltérő bejegyzési idejének. Egyes területeken talán kevesebb a cégbíró, míg másutt megugrott, vagy alábbhagyott a vállalkozási kedv.

Ha az átfutási időket hiánypótlással együtt nézzük, akkor 2005-ben átlagosan 38,5, míg tavaly 37,3 munkanapot vett igénybe az alapítás. Annak ellenére 40 százalékos a hiánypótlási arány, hogy a cégbíróság előtti eljárás során kötelező a jogi képviselő igénybe vétele. Budapesten például 7622 új kft. bejegyzési eljárása során 3036 esetben rendeltek el hiánypótlást.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?