27 °C Budapest

Gyorsabb és olcsóbb lesz az indulás

Pénzcentrum
2007. június 13. 09:00

Szeptember elsejétől fontos módosítások lépnek életbe a cégalapítással kapcsolatosan az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében - olvasható a Világgazdaságban.

A változtatások értelmében például a törvényi szerződésmintákat már nem csupán a kisebb vállalkozások alkalmazhatják, hanem a részvénytársaságok is. Ezen eljárás esetében az illeték is alacsonyabb lesz, cégformától függetlenül 15 ezer forintot kell majd fizetni. Emellett megszűnik a közzétételi költségtérítés.

Az új szabályozás értelmében változnak a törzstőkére vonatkozó minimális előírások, a kft. esetében 500 ezer forintra, a zrt. esetében pedig 5 millió forintra csökken a megkövetelt összeg.

Számos egyszerűsítést is tartalmaz a törvény, így például a főtevékenység meghatározására a TEÁOR szerinti meghatározás helyett elegendő, ha a társaság a főtevékenységét a nemzetgazdasági ág megjelölésével tünteti fel. A jövőben választani lehet majd, hogy a társasági törvényben előírt közzétételi kötelezettségnek a Cégközlönyben, vagy a saját honlapján kíván-e eleget tenni a vállalkozás.

Uniós előírás egyébként, hogy 2007 végére minden tagállamban átlagosan egy hét elegendő legyen a cégalapításra, illetve az lehetőség szerint minél alacsonyabb költségekkel járjon. Itthon jelenleg 38 nap a cégalapítás átlagos időtartama, igaz lehetőség van a két munkanap alatti bejegyzésre is, elektronikus úton, illetve egyszerűsített eljárás esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyelőre azonban kevesen élnek ezzel a gyorsabb lehetőséggel. 2008. július elsejétől már kötelező lesz az elektronikus út igénybe vétele, s ugyanettől az időponttól egy munkaórára csökken a bejegyzés határideje egyszerűsített eljárás esetén.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm