-2 °C Budapest

Gyorsabb és olcsóbb lesz az indulás

Pénzcentrum
2007. június 13. 09:00

Szeptember elsejétől fontos módosítások lépnek életbe a cégalapítással kapcsolatosan az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében - olvasható a Világgazdaságban.

A változtatások értelmében például a törvényi szerződésmintákat már nem csupán a kisebb vállalkozások alkalmazhatják, hanem a részvénytársaságok is. Ezen eljárás esetében az illeték is alacsonyabb lesz, cégformától függetlenül 15 ezer forintot kell majd fizetni. Emellett megszűnik a közzétételi költségtérítés.

Az új szabályozás értelmében változnak a törzstőkére vonatkozó minimális előírások, a kft. esetében 500 ezer forintra, a zrt. esetében pedig 5 millió forintra csökken a megkövetelt összeg.

Számos egyszerűsítést is tartalmaz a törvény, így például a főtevékenység meghatározására a TEÁOR szerinti meghatározás helyett elegendő, ha a társaság a főtevékenységét a nemzetgazdasági ág megjelölésével tünteti fel. A jövőben választani lehet majd, hogy a társasági törvényben előírt közzétételi kötelezettségnek a Cégközlönyben, vagy a saját honlapján kíván-e eleget tenni a vállalkozás.

Uniós előírás egyébként, hogy 2007 végére minden tagállamban átlagosan egy hét elegendő legyen a cégalapításra, illetve az lehetőség szerint minél alacsonyabb költségekkel járjon. Itthon jelenleg 38 nap a cégalapítás átlagos időtartama, igaz lehetőség van a két munkanap alatti bejegyzésre is, elektronikus úton, illetve egyszerűsített eljárás esetében.

Egyelőre azonban kevesen élnek ezzel a gyorsabb lehetőséggel. 2008. július elsejétől már kötelező lesz az elektronikus út igénybe vétele, s ugyanettől az időponttól egy munkaórára csökken a bejegyzés határideje egyszerűsített eljárás esetén.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19