14 °C Budapest

Jövőre internetre kerülnek a cégadatok

Pénzcentrum
2007. május 7. 08:30

Az igazságügyi tárca úgy gondolja, hogy a hitelezők védelmét nem a cégalapításhoz szükséges minimális jegyzett tőke emelése szolgálja, hanem a cégek átláthatóságának növelése, vagyis a cégadatok teljes nyilvánossága - írja a Népszabadság.

Szeptember elsejétől jelentős mértékben csökkenne a cégalapításhoz szükséges törzstőke összege, ugyanakkor a cégeljárást módosító előterjesztés vitája sem fejeződött még be. Gadó Gábor szakállamtitkár reményei szerint a törvénymódosítás ismét napirendre kerül, majd azt a tavaszi ülésszakon el is fogadják.

Az előterjesztés egyik leginkább vitatott pontja, hogy célszerű a kft.-k alapításához minimálisan szükséges tőke 3 millió forintról 500 ezerre történő mérséklése. A legfőbb érv a csökkentés ellen, hogy ösztönző hatással bírhat a megalapozatlan cégalapításra. A kötelező törzstőke ellen szól a nemzetközi gyakorlat, Angliában, Írországban, Cipruson, illetve Franciaországban gyakorlatilag nincsen minimum előírás.

Franciaországban néhány évvel ezelőtt szállították le 1 euróra a legkisebb jegyzett tőke összegét, mivel felismerték, hogy az új vállalkozásokat az olcsóbb Nagy-Britanniában jegyzik be. Nálunk ezt a hazai törvény egyelőre kizárja, de emiatt már van egy beadvány az Európai Közösségek Bíróságánál.

Gadó szerint a hitelezők védelmét a vállalkozások működésének átláthatóvá tételével lehet biztosítani. Az államnak tehát inkább a piaci feltételeket kell körültekintően szabályoznia, melynek részét képezi, hogy jövőre az interneten keresztül bárki ingyenesen betekinthet majd az elektronikus cégnyilvántartásba, illetve hozzáférhetővé válnak a számviteli beszámolók is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tervek között szerepel, hogy 2008-ig hitelezővédelmi nyilvántartást is létrehoznak, amelyből kiolvasható lesz, ha egy céget rossz adósnak minősítenek, ha nagyobb összegű bírsággal sújtották, illetve ha kizárták a közbeszerzési eljárásból.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40