Jövőre internetre kerülnek a cégadatok

Pénzcentrum
2007. május 7. 08:30

Az igazságügyi tárca úgy gondolja, hogy a hitelezők védelmét nem a cégalapításhoz szükséges minimális jegyzett tőke emelése szolgálja, hanem a cégek átláthatóságának növelése, vagyis a cégadatok teljes nyilvánossága - írja a Népszabadság.

Szeptember elsejétől jelentős mértékben csökkenne a cégalapításhoz szükséges törzstőke összege, ugyanakkor a cégeljárást módosító előterjesztés vitája sem fejeződött még be. Gadó Gábor szakállamtitkár reményei szerint a törvénymódosítás ismét napirendre kerül, majd azt a tavaszi ülésszakon el is fogadják.

Az előterjesztés egyik leginkább vitatott pontja, hogy célszerű a kft.-k alapításához minimálisan szükséges tőke 3 millió forintról 500 ezerre történő mérséklése. A legfőbb érv a csökkentés ellen, hogy ösztönző hatással bírhat a megalapozatlan cégalapításra. A kötelező törzstőke ellen szól a nemzetközi gyakorlat, Angliában, Írországban, Cipruson, illetve Franciaországban gyakorlatilag nincsen minimum előírás.

Franciaországban néhány évvel ezelőtt szállították le 1 euróra a legkisebb jegyzett tőke összegét, mivel felismerték, hogy az új vállalkozásokat az olcsóbb Nagy-Britanniában jegyzik be. Nálunk ezt a hazai törvény egyelőre kizárja, de emiatt már van egy beadvány az Európai Közösségek Bíróságánál.

Gadó szerint a hitelezők védelmét a vállalkozások működésének átláthatóvá tételével lehet biztosítani. Az államnak tehát inkább a piaci feltételeket kell körültekintően szabályoznia, melynek részét képezi, hogy jövőre az interneten keresztül bárki ingyenesen betekinthet majd az elektronikus cégnyilvántartásba, illetve hozzáférhetővé válnak a számviteli beszámolók is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tervek között szerepel, hogy 2008-ig hitelezővédelmi nyilvántartást is létrehoznak, amelyből kiolvasható lesz, ha egy céget rossz adósnak minősítenek, ha nagyobb összegű bírsággal sújtották, illetve ha kizárták a közbeszerzési eljárásból.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?