Jövőre internetre kerülnek a cégadatok

Pénzcentrum
2007. május 7. 08:30

Az igazságügyi tárca úgy gondolja, hogy a hitelezők védelmét nem a cégalapításhoz szükséges minimális jegyzett tőke emelése szolgálja, hanem a cégek átláthatóságának növelése, vagyis a cégadatok teljes nyilvánossága - írja a Népszabadság.

Szeptember elsejétől jelentős mértékben csökkenne a cégalapításhoz szükséges törzstőke összege, ugyanakkor a cégeljárást módosító előterjesztés vitája sem fejeződött még be. Gadó Gábor szakállamtitkár reményei szerint a törvénymódosítás ismét napirendre kerül, majd azt a tavaszi ülésszakon el is fogadják.

Az előterjesztés egyik leginkább vitatott pontja, hogy célszerű a kft.-k alapításához minimálisan szükséges tőke 3 millió forintról 500 ezerre történő mérséklése. A legfőbb érv a csökkentés ellen, hogy ösztönző hatással bírhat a megalapozatlan cégalapításra. A kötelező törzstőke ellen szól a nemzetközi gyakorlat, Angliában, Írországban, Cipruson, illetve Franciaországban gyakorlatilag nincsen minimum előírás.

Franciaországban néhány évvel ezelőtt szállították le 1 euróra a legkisebb jegyzett tőke összegét, mivel felismerték, hogy az új vállalkozásokat az olcsóbb Nagy-Britanniában jegyzik be. Nálunk ezt a hazai törvény egyelőre kizárja, de emiatt már van egy beadvány az Európai Közösségek Bíróságánál.

Gadó szerint a hitelezők védelmét a vállalkozások működésének átláthatóvá tételével lehet biztosítani. Az államnak tehát inkább a piaci feltételeket kell körültekintően szabályoznia, melynek részét képezi, hogy jövőre az interneten keresztül bárki ingyenesen betekinthet majd az elektronikus cégnyilvántartásba, illetve hozzáférhetővé válnak a számviteli beszámolók is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tervek között szerepel, hogy 2008-ig hitelezővédelmi nyilvántartást is létrehoznak, amelyből kiolvasható lesz, ha egy céget rossz adósnak minősítenek, ha nagyobb összegű bírsággal sújtották, illetve ha kizárták a közbeszerzési eljárásból.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm