4 °C Budapest

Töretlen a hazai vállalkozási kedv

Pénzcentrum
2007. március 23. 09:30

A Fővárosi Cégbíróság január-februári tapasztalatai alapján a megszorítások egyelőre nem befolyásolják komolyan a gazdasági társaságok életét - írja a Napi Gazdaság.

Vágó Imre, a Fővárosi Cégbíróság elnöki bírája szerint sem a cégalapítások számában, sem a vállalkozási formák népszerűségének sorrendjében nem érzékelhető érdemi változás az év első két hónapjában.

Továbbra is 90 százalék feletti azon gazdasági társaságoknak az aránya, amelyek a minimálisan meghatározott tőkével indultak útjukra. A kft.-k esetében 3, az rt.-k alapításakor 20 millió forint a "betett" összeg. Azonban ez hamarosan megváltozhat, egy törvényjavaslat szerint 500 ezer, illetve 5 millió forintra csökkentetné a minimális tőkekövetelményt. A nyílt rt.-nél megmaradna a 20 millió forintos követelmény.

A KSH adatai szerint hazánkban 2006 végén több mint 1,2 millió regisztrált gazdasági társaságot tartottak nyilván, amely 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egyéni vállalkozások száma 40,5 ezerrel csökkent egy év alatt, a társas vállalkozásoké viszont közel 16 ezerrel emelkedett. A december végi statisztikák szerint az 514 ezer társas vállalkozás mintegy 90 százalékát a kft.-k (238 ezer), illetve a bt.-k (221 ezer) teszik ki.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58