Töretlen a hazai vállalkozási kedv

Pénzcentrum
2007. március 23. 09:30

A Fővárosi Cégbíróság január-februári tapasztalatai alapján a megszorítások egyelőre nem befolyásolják komolyan a gazdasági társaságok életét - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vágó Imre, a Fővárosi Cégbíróság elnöki bírája szerint sem a cégalapítások számában, sem a vállalkozási formák népszerűségének sorrendjében nem érzékelhető érdemi változás az év első két hónapjában.

Továbbra is 90 százalék feletti azon gazdasági társaságoknak az aránya, amelyek a minimálisan meghatározott tőkével indultak útjukra. A kft.-k esetében 3, az rt.-k alapításakor 20 millió forint a "betett" összeg. Azonban ez hamarosan megváltozhat, egy törvényjavaslat szerint 500 ezer, illetve 5 millió forintra csökkentetné a minimális tőkekövetelményt. A nyílt rt.-nél megmaradna a 20 millió forintos követelmény.

A KSH adatai szerint hazánkban 2006 végén több mint 1,2 millió regisztrált gazdasági társaságot tartottak nyilván, amely 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egyéni vállalkozások száma 40,5 ezerrel csökkent egy év alatt, a társas vállalkozásoké viszont közel 16 ezerrel emelkedett. A december végi statisztikák szerint az 514 ezer társas vállalkozás mintegy 90 százalékát a kft.-k (238 ezer), illetve a bt.-k (221 ezer) teszik ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20