Bűvészkedő könyvvizsgálók, eltünő cégek

Pénzcentrum
2006. szeptember 21. 10:00

Büntetné a könyvvizsgálói kötelességek megszegését és a cégfantomizálást a módosuló Btk. Az igazságügyi és rendészeti tárca tervei szerint a törvényellenesen eljáró könyvvizsgáló közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, de akár háromévi, a cég eltüntetésében, illetve hamis cégadatok bejegyzésében közreműködő személy pedig akár kétévi szabadságvesztéssel felelne magatartásáért.

Büntetné a könyvvizsgálói kötelességek megszegését és a cégfantomizálást a módosuló Btk. Az igazságügyi és rendészeti tárca tervei szerint a törvényellenesen eljáró könyvvizsgáló közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, de akár háromévi, a cég eltüntetésében, illetve hamis cégadatok bejegyzésében közreműködő személy pedig akár kétévi szabadságvesztéssel felelne magatartásáért -írja a Világgazdaság.

Az utóbbi években több emlékezetes perben játszott szerepet a könyvvizsgálói jelentés. A piacgazdaság működésének feltétele, hogy a gazdálkodó szervezetek vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható információk lássanak napvilágot. Ezt a törvényi előírásoknak megfelelően végzett, független könyvvizsgálói munka alapozza meg. Ha a könyvvizsgáló nem ad megbízható és valós képet az adott cégről, ezzel megtéveszti a piaci szereplőket, és veszélyeztetheti a gazdasági forgalmat, sértheti annak biztonságát. A vállalkozások valós vagyoni, pénzügyi helyzetének ismeretéhez fűződő társadalmi érdeket védené a Btk. az új bűncselekmény rögzítésével.

Évek óta súlyos károkat okoz és irritálja a közvéleményt a vállalkozások nyerészkedési célú eltüntetése. A cégbíróságok nem győzik megtisztítani a cégjegyzéket a fiktív vállalkozásoktól. A törvény azt szankcionálná, aki közreműködik abban, hogy a vállalat a székhelyén ne legyen fellelhető vagy a közhitelű nyilvántartásba a vállalkozás képviseletére jogosult olyan személyt jegyezzenek be, akinek a lakóhelye ismeretlen. Bár a társasági jogi szabályozás is egyre nagyobb szigorral igyekszik megakadályozni a fantomizálódást, a cégbírák úgy vélekednek, hogy a közvetlenebb büntetőjogi fenyegetettség jobban szolgálhatja a jogkövetést.

A tervek szerint összehangoltabb lesz a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó büntetőjogi védelem, egyebek közt egyszerűsödik, átláthatóbbá válik a csődbűntettre vonatkozó szabályozás. A módosítás nem csupán a gazdasági bűncselekményeket érintené. A csempészetnél például nem az elkövetés puszta tényét, hanem azt szankcionálnák, hogy a magatartás mekkora bevételtől fosztja meg az államot. A javaslat októberben kerülhet a kormány elé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem