Villámgyors megoldás - kicsik előnyben

Pénzcentrum
2007. február 1. 12:00

Cikkeink során előszeretettel lépünk bele valamilyen élethelyzetbe, most egy gondban lévő kisvállalkozó helyzetébe képzeltük bele magunkat. Megnéztünk 10 banki honlapot (Budapest Bank, CIB Bank, Commerzbank, Erste Bank, HVB Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank), ki milyen gyorshitelt kínálna szorult helyzetünkre. Ahol nem leltünk rá a gyors megoldásra, a call center, vagy más néven ügyfélszolgálat segítségét vettük igénybe.

Száguldás

Tehát azért érdeklődtünk kizárólag a gyorshitelekről, mert ezek a hagyományos vállalati hiteleknél gyorsabban és egyszerűbben igényelhetőek. A gyorsaság oka, hogy hasonlóan a lakossági hitelbírálati rendszerekhez, most a kisvállalatok, vállalkozók esetében is standardizált az elbírálás, folyósítás folyamata. A konstrukció nagy előnye gyorsasága mellett, hogy a bankok korlátozott számú, meghatározott dokumentumokat kérnek be a hitelbírálathoz.

Konstrukciók

A Budapest Banknál a Mikro Expressz Hitelre leltünk, amely tárgyi fedezet nélkül igényelhető. Minimum 500 000, de legfeljebb 8 millió forint vehető fel, tetszőleges célra. Nevéhez híven, amennyiben hiánytalanul nyújtjuk be a dokumentációkat, 1 órán belül áteshetünk az előzetes hitelbírálaton, folyósításra pedig akár 4 munkanapon belül sor kerülhet.

Mikro Expressz Hitelt csak azok a vállalkozások tudnak igényelni, akik a cégbejegyzéstől számítva legalább 12 hónapos működési múlttal rendelkeznek, azonban az igényléshez már a 3 hónap is elég. A hitelt 13-72 hónapra lehet igényelni, kizárólag forintban. A törlesztés és a kamatfizetés havonta egyenlő részletekben történik.

A CIB Banknál érdeklődésünkre két lehetőséget is felajánlottak, az egyéni vállalkozói gyorskölcsönt, illetve a kisvállalkozások számára kifejlesztett gyorskölcsönt. Utóbbiról sajnos telefonos úton nem tudtunk meg közelebbi kondíciókat, mivel vagy a legközelebbi bankfiókban, vagy a cégadatok megadásával volna lehetséges erről a termékről bővebbet megtudni.

A CIB-nél az egyéni vállalkozóknak kínált gyorshitelt csak személyesen lehetséges igényelni, a maximális keret 500 000 forint. Feltétel, hogy legalább 1 éve vállalkozónak kell lenni, és havonta legalább 60 ezer forint jövedelemnek kell érkeznie a vállalkozó bankszámlájára (amelyet nem kötelező a CIB-nél vezetni). A kiutalt összeg a havi rendszeres jövedelem maximum háromszorosa lehet.

A Commerzbanknál az InnoBanking gyorshitel megoldást kínálják a kis-és középvállalkozások részére. Itt az elbírálás 1 nap alatt történik meg. A maximum 7 évre felvehető hitel felhasználható rövid és hosszú távú finanszírozási forrásként egyaránt. Legfeljebb 50 millió forint értékű hitel vehető fel, akár külföldi devizában (euro, svájci frank, dollár) is. A hitel feltétele a legalább 2 lezárt üzleti év, és az éves 150 millió forintos nettó árbevétel.

Az Erste Banknál érdeklődésünkre elmondták, hogy ezeket a hiteleket a fiókhálózatban intézik, s a kisvállalkozások számára a Károly körúti fiókot ajánlották.

Gyorshitelre leltünk a HVB Bank oldalán is, itt a magánbetéttel fedezett gyorshitel konstrukcióját vettük górcső alá. A hitel biztosítéka, mint azt neve is mutatja a felajánlott magánbetét, melyet a hitel folyósításával egyidőben zárol a bank egy óvadéki bankszámlán. A gyorsított elbírálási eljárásnak köszönhetően 3 napon belül folyósítják az igényelt hitelt, melynek összege legalább 3 millió forint. A hitel forintban igényelhető, minimum 3 hónapra, de maximum 1 évre. A kamatfizetés havi rendszerességű, a tőke törlesztése azonban egy összegben, a futamidő végén történik. A hitel és egyben az óvadéki betét kamata is az 1 hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz rögzített.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az IEB Banknál kérdésünkre a Partner kisvállalkozói gyorskölcsönt ajánlották, amelynek igénylése szintén egyszerűsített eljárással történik. Ugyanakkor ez a kölcsön csak ingatlanfedezet mellett igényelhető, három devizanemben: forint, euró és svájci frank. Legalább 1, maximum 20 millió forint vehető fel, 6 hónaptól 60 hónapos futamidőig. Feltétel, hogy az éves árbevétel ne haladja meg a 250 millió forintot, ugyanakkor az igénylést megelőző évben szükséges legalább 4 millió forint árbevétel elérése. A Partner kölcsön igényléséhez elengedhetetlen a legalább 1 éves működési múlt, valamint az IEB Banknál vezetett számla.

A K&H Banknál kínált vállalkozói gyorshitel rendszer keretében az alábbi hitelterméket lehet igényelni: folyószámlahitel, rulírozó, vagy eseti hitel, beruházási hitel (felhasználható építéshez, felújításhoz, vásárláshoz), támogatott hitelkonstrukciók illetve bankgarancia.

A 3 napos elbírálású és folyósítású gyorshitelt csak azon vállalkozások vehetik igénybe, akiknek az éves nettó árbevétele nem magasabb, mint 700 millió forint. Kizáró feltétel, ha a vállalkozás összes K&H bankcsoporti kötelezettségvállalása és az igényelt hitel, vagy bankgarancia összege nem haladhatja meg az 50 millió forintot. Csak azok igényelhetik, akiknek nincs lejárt köztartozásuk. A K&H rendszerében újonnan alakult vállalkozás is igényelheti a gyorshitelt.

Az MKB Bank Ügyfélszolgálatán az Egyszer egy elnevezésű hitelt javasolták kérdésünkre, azonban erről bővebb felvilágosítást csak a bakfiókban tudunk kapni.

Az OTP Banknál azt ajánlották, hogy forduljunk számlavezető bankunkhoz, mivel ott tudják a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót ajánlani számunkra.

A Raiffeisen Banknál az Instant Vállalkozói Hitelre leltünk rá. A hitelkérelem tényleg gyorsan "oldódik", ugyanis három óra alatt megtörténik, s nincs szükség semmilyen céges dokumentációra az igényléshez. Lehetőség nyílik tárgyi fedezet nélküli hitel felvételére is. A felvehető hitelösszeg nagysága függ a vállalkozás minősítésétől és a konstrukció fedezettségétől is, azonban maximálisan 75 millió forintot lehet igényelni.

A Raiffeisen Banknál 4 féle, szabad felhasználású Instant hitel közül választhatunk: Instant folyószámlahitel, rövid lejáratú Instant Hitel, Instant Jelzáloghitel illetve Instant Bankgarancia, s a különböző hitelfajták kombinálása megengedett. Csak azok igényelhetnek Instant hitelt, akik legalább két éve végeznek tevékenységet, az éves nettó árbevételük az igénylést megelőző pénzügyi évben 10, de maximum 250 millió forint. A Raiffeisen Bank honlapján felsorolják azokat az ágazatokat is, amelyekhez tartozó vállalkozásoknak ajánlott az Instant hitel. A gyorshitel nem csupán forint alapon kérhető, hanem euró, illetve svájci frank alapon is.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem