8 °C Budapest

Bizakodnak a vállalkozások: nyolc százalékkal erősödött a K&H kkv bizalmi index

Pénzcentrum
2007. március 30. 10:56

8 százalékos emelkedést mutat a 2007. év első negyedévében mért K&H kkv bizalmi index. A kis és középvállalkozói szektor várakozásai azonban a két negyedéve tartó erősödés ellenére, továbbra is a negatív sáv közepén mozognak. A K&H Bank legfrissebb felmérése a kkv bizalmi index érték -61 pontról -53 pontra való növekedését hozta. Az index emelkedésében a közterhekkel és a monetáris politikával kapcsolatos várakozások pozitív irányba fordulása játszott kiemelt szerepet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index jellemzi, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az országosan reprezentatív, 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló részletes felmérést 2007. első negyedévében, március 2. és 12. között végezték. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A K&H kkv bizalmi index értéke 2007 első negyedévében ismét a negatív tartományban, -53 ponton zárt. Az index értékének az előző negyedévéhez viszonyított 8 pontos növekedése - a változatlanul erős negatív várakozások mellett - a borúlátás folytatódó csökkenését jelzi. A javuló tendencia immár hat hónapja, 2006 negyedik negyedévétől fogva tart.

A K&H kkv bizalmi index görbéje:


Ha ágazatok szerint vizsgáljuk a középvállalatok bizalmát, az ipari, építőipari vállalatok és a szolgáltató szektor esetén történt pozitív elmozdulás, a vállalati méret alapján pedig főleg a kisebb (0-100 millió forint) árbevételű vállalkozások várakozásai javultak kis mértékben.

A K&H kkv bizalmi index részindexeinek változása 2006-ban:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A korábbi folyamatos és erős csökkenés után az év első negyedévében javult a kormányzati intézkedések megítélése, de a várakozások még mindig erőteljesen negatívak. A vezetők közül továbbra is kevesen, mindössze 4%-ban vélik úgy, hogy a kormányzat versenyhelyzetet javító gazdaságpolitikát folytat.

Tovább erősödött a monetáris politika részindex is, ami az előző negyedévben mért -65 ponthoz képest 9 pontot javult, és -56 ponton zárt. A vállalatok tehát változatlanul a jegybanki alapkamat, így a hitelkamatok csökkenését várják a közeljövőben, ami alacsonyabb inflációs várakozásokat is magában hordoz.
Ismét gyengébb eredményt mutat, így már második negyedéve folytatódik a negatív tendencia az EU forrásokhoz való hozzájutás lehetőségének megítélésében. A megkérdezettek körében újabb 7 százalékponttal kevesebb azoknak a száma, akik reálisnak tartják, hogy európai uniós támogatásokhoz jussanak hozzá.
A közterhek részindex a legnagyobb, 18 pontos erősödést produkálta ebben a negyedévben -91 pontról -73-ra változott.

A kisvállalati bizalmi index és részindexeinek változása:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?