2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Több százezer kocsit hívtak vissza a gyárak: mutatjuk az érintett típusokat


Vissszahívási rekordot állítottak fel az autógyártók 2019-ben, a statisztikák szerint a német márkák uralják a rangsort. Azok között is kiemelkedik a BMW, amely esetében számos modellnél jöttek elő gyári hibák. Mutatjuk az érintett autókat.

December 16-ig 557 autóvisszahívási bejegyzést tartottak nyilván Németországban, ami kilenccel volt több, mint az előző év azonos időszakában. Az ADAC szerint ezzel együtt a visszahívott járművek száma is radikálisan emelkedett 2018-hoz képest.

Lecserélnéd a régi kocsit? Találd meg a legjobb autóhitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A német autóklub össze is állította a TOP 5-ös listát a tavalyi év legnagyobb visszahívásairól annak alapján, hogy konkrétan hány darab autót érintett az intézkedés. Bár csak a németországi adatokat összesítették, a lista azért lehet érdekes nekünk, magyaroknak, mert a hazai piacra még mindig tömegével érkeznek a német használt kocsik.

Ennek a toplistának az elején a 2002-2010 között gyártott 5-ös és 6-os BMW-k állnak, összesen 273 698 autó érintett az ügyben. Ezeket a kocsikat azért hívta vissza a gyártó, mert akár ki is gyulladhatnak egy elektromos hiba miatt.

A lista második helyén szintén a BMW modelljei kaptak helyet: a 2009 és 2011 között gyártott 1-es, 3-as és X1-es modelleket hívták vissza, szintén elektromos hiba miatt - bár ezek a tapasztalatok szerint ki nem gyulladnak, de akár az elektromos rendszer, vagy a motor is gallyra mehet a probléma miatt. Összesen 148 052 gépjármű érintett a visszahívásban.

Tavaly 101 319 autót kellett a Fordnak visszahívnia, mert a 2014 és 2019 között gyártott Mondeo, Galaxy és S-Max modellekben akkumulátorproblémákat észleltek. Ez végső soron akár tüzet is okzhat.

A negyedik helyre ismét két BMW, az 5-ös és az X5-ös 2000 és 2004 között gyártott verziója került. A gyártó 95 239 autót volt kénytelen visszarendelni, mivel a vezetőoldali légzsákkal nem volt minden rendben - ezeket szükség esetén cserélték is.

Az ötödik a 2014-től 2017-ig gyártott Volkswagen T6 lett, amelyet a dízelbotrány kapcsán hívott vissza a gyártó. Ugyanis a károsanyag-kibocsátási értékek nem feleltek meg az Euro6-os előírásoknak. Összesen 86 741 T6-ost hívtak vissza.

Volvo és Mercedes is volt

A Pénzcentrum is megírta, hogy nem csak a fenti gyártók voltak érintettek a visszahívásokban: a Volvo még a nyáron jelentette be, hogy több tízezer kocsit kell elővigyázatosságból a márkaszervizekbe vinni. A visszahívási akció a 2015-ös és 2016-os modelléveket érinti. A vizsgálatok szerint repedések léphetnek fel az üzemanyag-vezetékben az érintett járműveknél, ami hosszabb idő elteltével üzemanyag-szivárgáshoz vezethet a motortérben.

A vezetékeket a szervizekben ingyen kicserélik. A javítás megelőző jellegű volt, tényleges meghibásodásra még egyetlen egy ismert esetben sem került sor.

Emellett tavaly januárban azt is belengették, hogy csaknem 700 ezer Mercedest hívnak vissza a dízelbotrány kapcsán, mert a motorok nem tudják teljesíteni az Euro5-ös követelményeket. Erről azóta nem érkezett újabb hír.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk