7 °C Budapest

Rengeteg magyar került veszélybe a nyaralás alatt: ez áll a háttérben

2019. július 5. 16:03

A nyári nyaralási időszakban megugrik a segélyhívások száma az asszisztencia szolgáltatóknál. A nyaralók leggyakrabban tengeri sün okozta sérülés, medúzacsípés miatt szorulnak orvosi ellátásra, Görögországban pedig kiemelkedően sok a bérelt robogóval történt baleset.

2018 nyarán az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többen, közel 28 ezren kértek segítséget egészségügyi problémák miatt az Europ Assistance Magyarországtól - írja közleményében a vállalat. A nyár bő három hónapja alatt leggyakrabban a mediterrán országokba utazók szorulnak orvosi segítségre, legtöbbször Görögországból, Törökországból, Horvátországból érkezik hívás, de sokan szorulnak ellátásra az Ausztriában, illetve Bulgáriában nyaralók közül is.

Az egészségügyi problémák közül a leggyakoribbak a rovarcsípések, a medúzacsípések, illetve a tenderi sün vagy kagyló okozta sérülések. A gyakoriságot tekintve ezt követik azok az esetek, amikor gyomorproblémák, hányás-hasmenés miatt szorulnak orvosi segítségre a nyaralók. Az utóbbiak a mediterrán országokba, illetve az Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba utazók körében fordul elő a leggyakrabban. Sokan nem tudják, de az ugyancsak gyakori középfülgyulladás kezelését követő öt napban nem szabad repülőre ülnie a betegnek, így gyakoriak az olyan esetek is, amikor az orvosi kezelés mellett a biztosítók az átbookolás, illetve - szerződéstől függően - a kényszerű kint tartózkodás szállásköltségét is térítik.

A Görögországba utazók körében nem ritka a robogóbaleset, mivel a nyaralók gyakran bérelt járművel járják be a szigeteket, s nincsenek felkészülve arra, hogy a közlekedési szabályokat a mediterrán országban lazábban kezelik. Fontos tudnivaló, hogy aki alkohol fogyasztása után ül járműre, azt vezeti, annak orvosi kezelését, orvosi ellátását nem térítik meg a biztosítók, az alkoholos befolyásoltság állapotában okozott balesetek miatti ellátás ugyanis minden szerződésben a kizárások között szerepel.

A külföldi nyaralások során szerencsére ritkán, de minden évben előfordulnak olyan súlyos betegségek is, mint az infarktus vagy a stroke. Ezekben az esetekben életfontosságú a mielőbbi kórházba kerülés, illetve a gyors és szakszerű orvosi ellátás, így ilyen súlyos esetekben azonnal mentőt kell hívni, s csak ezt követően lépjünk kapcsolatba az asszisztencia szolgáltatóval! Külföldi utazás, nyaralás során bárkivel előfordulhat véletlen baleset vagy váratlan betegség, ezekben az esetekben döntő fontosságú, hogy milyen gyorsan kerülünk a megfelelő egészségügyi intézménybe.

- hívta fel rá a figyelmet Kalmár László, az Europ Assistance Magyarországért is felelős régiós vezetője. Tavaly összesen több mint 196 ezer esetben hívták a bajba jutottak az asszisztencia szolgáltatót, azaz naponta átlagosan 537 segítségnyújtás történt - írják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem