2020. február 17. hétfő Donát

Lecserélnéd az autód? Itt van 3 módszer, amivel fillérekből sikerülhet


Nincs önerő, nincs fedezet, nem kell milliókat kifizetned és olyan gyakran cserélgetheted a kocsidat, mint más a mobiltelefonját. Jól hangzik, igaz? Nos, éppen ezt kínálja a tartós autóbérlés, ami a jövedelmek emelkedésével egyre több magánszemélynek lehet vonzó megoldás az autólízing és a hitelből történő autóvásárlás mellett. Persze nem csak ez az egyetlen finanszírozási forma, amit autóvásárlásra használhatsz. Mutatjuk, mi szól a különböző finanszírozási módok mellett és ellen, hogy te is megtalálhasd a számodra legjobb megoldást.

Korábbi, "Lecserélnéd a családi verdát? Ezzel a módszerrel fillérekből sikerülhet" c. cikkünkben írtunk arról, hogy már egy középkategóriás gépkocsi megvásárlásához is legalább 4-5 évnyi teljes jövedelmünket kell felhasználnunk, ha átlagos bérből élünk, hiába növekednek a bérek. Éppen ez az oka annak, hogy jellemzően inkább külső forrás bevonásával, vagy egyéb konstrukció segítségével oldják meg a magyar családok az autóvásárlást - hívták fel a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértői. Mint elárulták, ha nem elég a saját forrás, leginkább

 • autólízing
 • de egyre többen érdeklődnek egy harmadik megoldás, az úgynevezett tartós bérlés iránt is.

Mivel mindhárom finanszírozási formának megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes alaposabban is górcső alá venni az egyes konstrukciók legfontosabb ismérveit. Így bárki könnyedén megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Autólízing

Akár használt, akár új autót szeretnél, a pénzügyi lízing működőképes megoldást nyújthat. Lízingelésénél az autó nem kerül egyből a tulajdonodba. A vállalt futamidő alatt rendszeresen fizeted a vételár kamattal terhelt törlesztőjét, majd a futamidő végén választhatsz, hogy kifizeted a vételár fennmaradó részét és a tulajdonodba kerül a már használt autó, vagy visszaadod a lízingcégnek és esetleg egy új autó lízingelésébe kezdesz, vagy más megoldás után nézel. Ez a nyílt végű pénzügyi lízing. A zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő végén ki kell fizetned a maradványértéket és az autó a tulajdonod lesz.

A lízingelés előnyei

 • A futamidő végén saját autód lehet.
 • Ha nem szeretnéd megtartani az autót, elkezdheted egy másik lízingelését.
 • Jellemzően gyors elbírálás.
 • Használt és új autót is lízingelhetsz, a finanszírozás már 300 000 forinttól is kezdődhet.
 • Idősebb autókat is lízingelhetsz, legfeljebb 18 éves korig.

A lízingelés hátrányai

 • Kell hozzá önerő, ami legalább az autó árának 20 százaléka.
 • A futamidő maximum 7 év lehet, így a törlesztőrészlet egy nagyobb összegű autó esetében igen magas.
 • Nem feltétlenül kerül a tulajdonodba az autó, így el sem tudod adni, ha már nem használod.
 • Az üzemeltetés költségeit neked kell fizetned, mint üzembentartónak.
 • Bizonyos esetekben az autó fedezetként szolgál.

Tartós bérlés

A tartós bérlés, vagy más néven operatív lízing magánszemélyek részére az utóbbi években vált egyre népszerűbbé a céges térnyerés után. Ebben az esetben tényleg csak havi díjat fizetsz egy új autó használatárét, majd visszaadod a flottakezelő cégnek, akitől bérelted. A bérleti díj alapja jellemzően az autó nettó vételára.

A tartós bérlés előnyei

 • Akár rövidtávon, pár hónapra is bérelhetsz egy új autót, azaz tényleg úgy cserélgetheted az autódat, mint egy mobiltelefont.
 • Nem te fizeted a biztosítást.
 • Kárrendezést is a flottakezelő intézi.
 • A szervizek és a gumicsere és a flottakezelő feladata.
 • Nem kell önerő.
 • Kicsi a rajtad lévő felelősség.

A tartós bérlés hátrányai

 • Az autó sohasem lesz a tulajdonod.
 • Akár kaucióra is szükség lehet.
 • Átlagos fizetéshez képest kifejezetten magas a bérleti díj.
 • Évente megtehető kilométerek számát korlátozzák.

Szabad felhasználású személyi kölcsön

Amióta a hitelkamatok a padlón vannak és a havi törlesztő kifizetése is könnyebnek tűnik az emelkedő bérek miatt, úgy vesszük fel a személyi hiteleket, mint a cukrot. Nem is csoda: a legtöbb személyi kölcsön mára kiszámítható lett és szabad felhasználású, ami azt jelenti, hogy autót is vehetünk a megigényelt összegből.

A személyi kölcsön előnyei

 • nincs szükség önerőre
 • nincs szükség fedezetre
 • akár 10 millió forintot is igényelhetsz
 • mindössze jövedelemigazolásra van szükséged
 • használt vagy új autót is vehetsz
 • a kocsi a saját tulajdonod
 • ha marad a hitelből a vásárlás után, a fennmaradó összeget a forgalomba helyezésre költheted
 • nagyon olcsók lettek a személyi kölcsönök

A személyi kölcsön hátrányai

 • Meg kell felelned a hitelminősítésen
 • Az autóval kapcsolatos összes költség téged terhel, mint tulajdonost
 • Az autó eladása is a te feladatod
KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Mennyi az annyi?

Az előnyökből és a hátrányokból látszik, hogy a három finanszírozási forma között igazából az egyik legfontosabb eltérés a konstrukciók rugalmasságban van. Míg a tartós bérléssel gyakorlatilag szinte minden felelősség alól mentesülsz,

a magyarok számára valamiért a biztonság egyet jelent a saját tulajdonnal, így inkább a lízing és a hitelből történő autóvásárlás terjedt el itthon.

Természetesen az árérzékenység is sokat számít, elsöprő többség keresi például a használt autókat nagyjából 3 millió forintig és ehhez mérten keresnek pénzügyi lehetőségeket. Nézzünk néhány példát ehhez az összeghez:

 • Lízing esetén a 3 millió forintos vételárnál például a Budapest Banknál 600 000 forintos önerőre is szükséged lesz. A futamidő 72 hónap, az autó gyártási éve 2010, a CASCO pedig beépített a konstrukcióba. A kalkuláció szerint így a havi törlesztőrészlet 57 304 forint lesz, a THM 21,93 százalék. Hasonló konstrukciót néztünk meg a CIB lízingkalkulátorával: az önerő 600 000 forint, a törlesztőrészlet pedig 47 624 forint havonta CASCO-val változó kamatozás mellett, ha 60 hónapra fixálsz, akkor már 54 455 forint. Érdemes körülnézni a különböző autómárkáknál is, hiszen időről időre belefuthatsz akcióba, és 0 százalékos THM mellett lízingelhetsz a gyártótól új autót. Korábban a Renault, most pedig a Nissan kínál ilyen lehetőséget, persze jelentősebb önerő mellett.
 • Tartós bérlés esetén magasabb díjakra számíthatsz, hiszen itt új autót kapsz és gyakorlatilag minden költség bele van építve a havi díjba. Az általunk megvizsgált néhány szolgáltatónál modelltől és futamidőtőé függően havi nettó 59 990 forinttól egészen a több százezer forintos bérleti díjig terjedt a skála, de átlagosan 100 000 forint körül tudsz bérelni alsó-közép kategóriás autót.
 • A legjobb személyi kölcsön felkutatásához érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használnod. A szintén 3 millió forintos hitelösszegre és 72 hónapos futamidőre leadott kalkuláció alapján látható a rangsoron, hogy a legjobb ajánlatot jelenleg a Cofidis nyújtja, itt a THM 8,90, a törlesztőrészlet havonta 53 418 forint. Érdemes lehet még megfontolni a CIB Bank ajánlatát: Előrelépő személyi kölcsöne 11,73 százalékos THM és 57 322 forintos törlesztőrészlet mellet vehető igénybe. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, futamidő, stb.) keresd fel a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát.

A Bank360 szakértői a Pénzcentrum megkeresésére azt is kiemelték, hogy a szabad felhasználású személyi kölcsön esetében a vételár száz százalékát rendezheted hitelből, ha nem lenne elegendő megtakarításod a vásárláshoz. A hiteligényléshez nem szükséges önerő, mindössze rendszeres jövedelmet kell igazolnod.

Az összehasonlításból látszik, hogy a legnagyobb szabadságot és kockázatmentességet a tartós bérlés adja, igaz, borsosan meg kell fizened az árát. Ráadásul, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a kocsi a tulajdonodban legyen és később el tudd adni, csak a lízing vagy a személyi kölcsön jöhet szóba. A két finanszírozási forma nagyjából megegyező költségek mentén vehető igénybe, azonban a személyi kölcsönök mellett szól, hogy jóval rugalmasabban felhasználható a hitelösszeg, hiszen nem csak az autóra költheted, illetve nincs szükség több százezer forintos önerőre.

A legjobb döntéshez mindig induljunk ki a saját igényeinkből és ne spóroljuk meg az előzetes számolgatásokra, kalkulációra szánt időt. Akármelyik megoldás mellett tesszük le a voksunk, akár több évre is meghatározó lehet a döntés a család pénzügyeire nézve. Érdemes minden esetben kalkulálni a várható költségekkel és alaposan utánajárni annak, hogy hol és milyen feltételek mellett vehetjük igénybe a pénzügyi szolgáltatásokat, hiszen az ajánlatok között több tíz- akár százezer forintos különbségek is lehetnek

- mondta el a Pénzcentrumnak Veres Patrik, a Bank360 munkatársa.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk