2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Indul a szezon: zsúfoltság és korlátozások a karanténból ébredező Balatonnál


Láthatóan kezd magához térni a belföldi turizmus. Az új koronavírus-járvány miatt bevezetett járványügyi intézkedések és korlátozások enyhítése után május második hetében a vidékiek szinte egységesen sóhajtottak fel és próbáltak meg "kiszabadulni" egy kicsit az otthon négy fala közül. A HelloVidék ezért kíváncsi volt arra, hogy az emberek mennyire mernek útnak indulni; hogy ténylegesen kinyitottak-e az éttermek és cukrászdák; hogy feléledni látszik-e a magyar gazdaság; és hogy vajon mennyire tartjuk be az életbe lépett járványügyi szabályokat. Miután a Balaton térsége Budapest után Magyarország második legjelentősebb turisztikai területe, ezért kocsiba ültünk és a magyar tenger felé vettük az irányt.

Bár még nem dőlt el, hogy várható-e csődhullám a magyarországi idegenforgalomban, de van egy jó hírünk. A Balaton-felvidéken tett utazásunk alapján talán nincs még minden veszve. Látszik, hogy az emberek szeretnének utazni, de az élményszerzés kontra biztonság dilemmát egyelőre még nem sikerült eldönteniük. Mi egy két hónapja tartó bezártság után az utóbbira voksoltunk és bevállaltunk egy hétköznapi, egynapos kirándulást a Balaton körül.

Jól megtervezett utazásunk a Balaton-felvidéket célozta meg. A turizmus és a gazdaság ébredezése szempontjából talán ez a hely reprezentálja leginkább a magyarországi helyzetet: kávézók és éttermek sokasága, vízpart, vitorlázási lehetőség, természeti környezet, túraösvények, természeti környezet, helyi kézműves termékek, és egy kis korzózás is adott.

Bevallom, kissé félve indultunk, hiszen néhány hete még azokkal a helyi szolgáltatókkal készítettünk interjút a HelloVidéknek, akik arról meséltek, hogy talán egész évre le kell húzniuk azt a bizonyos rolót, de az ételkiszállítást és pick-up ételrendelést is csak igen kevesen merték bevállalni.

Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája akkor azt mondta nekünk, a tartalékok hiányában nagyon nehéz gazdasági helyzetben találták magukat a vendéglátóipari egységek, akik úgy küzdenek a krízishelyzettel, mint egy sebes folyású folyó áradása idején. Már akkor is feltettük a kérdést: mi lesz a járványhelyzet után? Talán eljön az újabb "aranykor" a Balatonon és mindenki a magyar tengerre utazik majd? Vagy talán búcsút intünk idén a lángosnak, a hekknek és a csíkos napernyőnek?

Ha érdekelnek a kérdésekre adott válaszok, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS