19 °C Budapest

Így juthatsz le legolcsóbban a Balatonra

Pénzcentrum
2015. július 7. 16:33

Ha nyaralni indulunk, sokszor nehéz eldönteni, hogy mivel jussunk el az úticélunkra. Belföldi utunk során a megszokott autó, vonat, busz hármas mellett az utóbbi időben már telekocsi szogáltatást is választhatunk. kiszámoltuk, hogy mennyi pénzt és időt spórolhatunk ha sofőr visz le minket a Balatonra.

A nyaralások idején sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel utazzunk a pihenésünk helyére. A klasszikus megoldás erre a vonat, mégis, ennél olcsóbban és kényelmesebben is utazhatunk, ha a telekocsi szolgáltatásokat választjuk.

Olcsóbb, kényelmesebb, gyorsabb

A példa kedvéért összehasonlítottuk, hogy mennyiben kerül Zamárdiba lejutni a Balaton Sound fesztiválra vonattal, illetve telekocsival. Ez azonban nem csak most működhet, hiszen nyáron sokan indulnak a Balatonra péntek délután, ilyenkor is találhatunk üres autókat.

Ha a vonatot választjuk, akkor Budapest Déli pályaudvarról Zamárdiba (átszállás nélkül) lejutni 1 óra 36 percbe telik, a menetjegy pedig 2 700 forintba kerül. A vonatok egyébként kétóránként indulnak, ami ebben az időszakban elég ritka. Választhatunk egyébként olyan vonatot is, ami a szokásostól eltérő rendszerességgel jár, azonban ezek menetideje hosszabb, ráadásul a szerelvényre szóló jegyárak gyakran magasabbak.


A telekocsi szolgáltatások között viszont mind a két szolgáltatónál találunk olcsó helyeket. Az Oszkar.com oldalon a legtöbben kétezer forint körül találhatunk autót Zamárdiba. A másik Magyarországon elérhető oldalon, a Blablacar.hu-n viszont ennél alacsonyabb az átlagár, igaz, itt sokan nem pont Zamárdit jelölik meg végső úticélként, ezért viszont az utunk valamivel olcsóbb lehet. Ha viszont ragaszkodunk a Zamárdi végcélhoz, akkor 1 700 forinttól utazhatunk le a fesztiválra a most elérhető sofőrök alapján.

Látható tehát, hogy ha még kicsivel drágább ajánlatokat csípünk meg, akkor is nagyjából 700 forintot spórolhatunk a vasúthoz képest, ha oda-vissza úttal számolunk, akkor kb. ezerötszáz forintottal fizethetünk kevesebbet.

Nemcsak az olcsóság miatt jobb a telekocsi

A telekocsi szolgáltatás előnye azonban nem csak ebben rejlik.

Míg a vonatpályaudvar helye adott, addig a választott sofőr bárhonnan indulhat, így megspórolhatjuk a pályaudvarig tartó utat, sőt, egyeztetés után az sem elképzelhetetlen, hogy értünk jön a sofőr, ha útba esik a kiindulási célunk.

Természetesen az is megoldható (szintén érdemes egyeztetni előre), hogy korábban kiszálljunk az autóból, vagy a céltelepülésen a pontos címre vigyenek minket.

Az utazással töltött időn is faraghatunk a telekocsival. Míg Zamárdiba a vonat több mint 1,5 óra alatt ér oda, addig autóval valamivel több mint egy óra alatt odaérhetünk a Balatonhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért más ez, mint az Uber?

Nemrég szavazták meg azt a törvényt, ami alapján korlátozzák, hogy kiből lehet Uber-es sofőr. Ezzel szemben a minisztérium szerint a telekocsi szolgáltatás nem adóköteles, és nem köthető üzleti tevékenységhez, így adót sem kell fizetni utána. Emellett nem kell megfelelnie a fuvarszervezési feltételeknek sem.

Sofőrök is lehetünk

Természetesen nem csak utasként vehetjük igénybe a telekocsi szolgáltatást, hanem regisztráció után sofőrként is meghirdethetünk utat. Ha egyedül vagy ketten utazunk egy autóban, akkor két-három utas elszállításával jelentősen lefaraghatunk az üzemanyag költségekből, illetve az autópálya-matrica díja is megtérülhet.

Egy autós utazás során 100 forinttal számolhatunk kilométerenként, ez magába foglalja az üzemanyag díját, az autó amortizációját, a biztosítást és az autópálya matrica díját is

- mondta el Hámor Iván, a Portfolio elemzője.

Ha a fenti költségekkel számolunk, akkor egy balatoni utazás (csak oda) 113 km, ami így 11 300 forintunkba kerül. Ha ezt a költséget négyfelé osztjuk, akkor 2 825 forintra jövünk ki, vagyis az egy útért elkért kétezer forint a költségeinket nem fedezi maradéktalanul, viszont mi is olcsóbban juthatunk el az úticélunkhoz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm