2020. január 20. hétfő Fábián, Sebestyén

Ide utazhatsz 2020-ban fillérekért: itt az európai bakancslista


Évről évre egyre többet utaznak a magyarok külföldre, a klasszikus úti célok, mint Ausztria, Horvátország mellett érdemes új, eddig ismeretlen vidékekre is ellátogatni: a fapadosoknak hála, ha időben lefoglaljuk egészen olcsón megúszhatjuk az álomnyaralást.

A magyarok 2018-ban 23 millió alkalommal látogattak külföldre, az utazások száma 12 százalékkal meghaladta a 2017. évit. Az utazók átlagos tartózkodási ideje összességében rövidült: három nap alatt maradt - ez részben annak is köszönhető, hogy az utazások valamivel több mint hattizede egynapos látogatás. (Egy-egy napra főként vásárlási, illetve munkavégzési szándékkal utaztak külföldre a magyarok.)

A többnaposaknak mintegy fele valamelyik szomszédos országba tett látogatás volt, a legkedveltebb úti cél Ausztria, Németország és Szlovákia volt, de sokan választották Horvátországot is: a 2018-as rekordévhez képest tavaly még több magyar kereste fel az adriai államot. Pedig Európának rengeteg olyan kevésbé népszerű szeglete van, amit az életben legalább egyszer érdemes felkeresni. A 2020-as év legizgalmasabb úti céljait gyűjtötte össze a CNN Travel, ezek közül szemezgetünk most.

Koppenhága

A világ egyik legboldogabb országának boldog fővárosaként ismert Koppenhága már régóta vonzza az utazókat élénk kerékpáros kultúrájával, színes kereskedőházaival, elsőosztályú éttermeivel, no és persze a divatos "hygge" szellemiségével. Budapestről könnyen elérhető városról van szó, a Ryanair már akár 7 ezer forintért is elrepít a dán fővárosba, 

Koppenhága még vonzóbb, mióta év elején ismét megnyílt a hét éve lezárt híres Kongens Nytorv tér, az új 17 állomásos, teljesen automatikus metróvonalnak köszönhetően az egykori viking halászfalu egyszerűbben megismerhető és körbejárható.

Jó hír a kultúra megszállottjainak, hogy 2020-tól újranyitotta kapuit a Koppenhága Múzeum, így ismét megtekinthető a több millió eurót érő lebilincselő gyűjtemény. Levezetésként érdemes végigsétálni a Strøget-en, Európa egyik leghosszabb sétálóutcáján.

Észtország

Híres vendéglátóhelyei mellett Észtország jól ismert természeti szépségeiről és tágas tereiről. Mivel az ország viszonylag kicsi, kevesen lakják, így viszonylag gördülékeny a közlekedés, és egészen biztosan nem lesz zsúfolt egyetlen látványosság környéke sem. Ezen kívül az sem utolsó szempont, hogy megfizethető, a kempingek például ingyenesek az ország egész területén. Tallin óvárosa pedig egész egyszerűen csodálatos.

Jelen állás szerint Tallin és Budapest között nincs közvetlen repülőjárat, de Bécsből átszállás nélkül elérhető 17 ezer forinttól.

Holt-tengert

Ugyan földrajzilag nem európai úti célról van szó, ám mégis felkívánkozik erre a listára, hiszen szintén nagyon jó áron el lehet jutni a Holt-tengerhez,  mely valójában egy lefolyástalan tó Izrael és Jordánia határán. Az óceán sótartalmának közel nyolcszorosával megegyező vízben lehetetlen elmerülni: egészen elképesztő élmény.

A világ hét modern csodájának egyike, mindössze 135 kilométer távolságra van Jordániában: Petra romvárosa, míg Jeruzsálem mindössze 34 kilométer. 

Szintén könnyen megközelíthető: a Ryanair közvetlen Jordániába induló járataira 13 ezer forintért is lehet jegyet váltani, Wizz Airrel Tel-Aviv szintén 13 ezer forintba kerül.

Galway, Írország

Európa 2020-as kulturális fővárosának valójában nincs szüksége semmiféle hírverésre, már így is rendkívül népszerű. Az atlanti szelek által fújt partvidéken az időjárás hevesebb, mint a megművelt keleti területeken, Galway és környéke vidéki föld, ahol az emberek a saját szabályaik szerint élnek, és ahová a művészeket a mágnesként vonzza a sziklás táj fenséges szépsége. 

A Galway Nemzetközi Művészeti Fesztivált minden év júliusában rendezik meg, 2020-ban a Pixies, a Flaming Lips és Sinéad O'Connor lépnek színpadra. 

Dublinig a Ryanair viszi el e a Budapestről indulókat, a legolcsóbb repülőjegy 12 800 forintba kerül.

Wuppertal, Németország

Egy nyugat-német ipari város első olvasásra talán nem tartozik álmaink úti céljai közé, ám talán megváltozik a véleményünk, miután megtudjuk, hogy Wuppertalnak van a világ egyik legmenőbb vasúti hálózata.

A 120 éves sci-fibe illő Schwebebahn függővasútat 2019-ben újították fel - ezt semmiképp sem szabad kihagyni. És amikor a függővonat varázsa elmúlik (nem fog!), érdemes felfedezni, körbejárni Németország egyik legzöldebb városát, mely lényegében egy építészeti kalandpark: bátran keveredik benne az Art Deco, a Bauhaus és számos más stílus klasszikus téglaépületei.

A Wuppertaltól mindössze 50 kilométerre fekvő Dortmundba a Wizz Air visz el már akár 11 ezer forintért.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS