Életveszély az utakon: tényleg ezért van annyi baleset Magyarországon?

2018. május 30. 05:49

Rohamtempóban öregszik el a magyar lakosság járműparkja: míg 10 évvel ezelőtt 10,3 évet mértek, addig tavaly már 14,1 év volt a személyautók átlagos életkora Magyarországon. Ez a trend igencsak aggasztó, hiszen minél öregebb autóval járunk, annál valószínűtlenebb, hogy egy balesetet egyetlen karcolás nélkül ússzunk meg. Pedig ma már önerő és fedezet nélkül is vásárolhatunk újabb családi járgányt. Mutatjuk a tudnivalókat.

Hiába bővül rohamtempóban a hazai autópiac (az idei év első negyedévében közel 30 százalékkal több autót értékesítettek, mint a 2017-es év azonos időszakában), ez sem állítja meg a járműpark elöregedését. A KSH statisztikái szerint a 2006-2007-es években mért 10,3 éves minimumról mára a gépjárművek átlagos életkora elérte a 14,1 évet.

Ez a trend igencsak aggasztó, hiszen minél öregebb autóval járunk, annál valószínűtlenebb, hogy egy balesetet egyetlen karcolás nélkül ússzunk meg. Nem nagyon kell szakértőnek lenni ugyanis ahhoz, hogy megértsük, egy karambol esetén az ütközési energia elvezetésére tervezett, és a korrózió miatt meggyengült alkatrészek egyszerűen összeroppannak.

Erre enged következtetni a Folksam svéd biztosítótársaság nemrég megjelent töréstesztje is, amelyben egy 2003-as és egy 2004-es Mazdán vizsgálták, mit okoz a korrózió. Nos, nem sok jót: az egyik oldalsó tartó kiszakadt, és a padlólemezt 15 centiméterrel felfelé nyomta. Emiatt az ülés oldalra billent és a tesztbábu feje nem a légzsákot találta el, hanem a kormánynak, majd a B oszlopnak vágódott.

Ugye nem kell mondanunk, egy ilyen eset akár halálos is lehet. És mivel az autónk az az eszköz, amit többnyire a munkában és a magánéletben is napi szinten használunk, így igencsak indokolt mgaunkbak feltenni a kérdést - különösen a fenti statisztikákat, na meg a videót látva -, hogy

van, ami családunk és a saját magunk biztonságánál fontosabb?

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

A biztonság az első

A fentieket figyelembe véve tehát egyértelmű, hogy egy újabb, és így modernebb biztonsági berendezésekkel ellátott autóban jóval nagyobb biztonságban vagyunk. És most nem olyan dolgokra gondolunk, mint a biztonsági öv, aminek használata 2006 óta kötelező az EU-ban, vagy az ABS (2004 óta kötelező), hanem például az

  • elektronikus menetstabilizátor;
  • a vészfék-asszisztens;
  • a guminyomás-figyelmeztető rendszer;
  • vagy az integrált mobilkommunikáció, amivel egyes modelleknél majd automatikusan tárcsázódik a vészhívó, ha balesetet szenvedünk;
  • de ott van még a sávelhagyást figyelő rendszer;
  • tempomat követőradarral;
  • holttérfigyelő is bekerülhet már a modernebb autókba.

És akkor még nem beszéltünk a Dolgok internetéről (IoT), ami szintén új biztonsági elemeket hozhat el az autózás világába, vagy a megannyi újabb fejlesztésről, mint a fáradtság-figyelő rendszer, táblafigyelő, dugófigyelő vagy a sávelhagyás-jelző, hogy csak néhány példát említsünk.

Persze ezek a biztonsági rendszerek vagy nem elérhetők még, vagy egy jó részük szinte megfizethetetlennek tűnik. Azonban minden autósnak kötelessége törekedni saját maga és utastársai érdekében arra, hogy a legnagyobb biztonságban közlekedjen, éppen ezért nem érdemes sokat morfondírozni azon, hogy lecseréljük-e az autót, ha már nem találjuk azt elég biztonságosnak.

Használt autó hitelre? Egy forint nélkül is belevághatsz

Felmérések szerint a magyarok jellemzően 5 évente váltanak autót, ilyenkor pedig 3 millió forintot szánnak a cserére. Persze a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy tisztán önerőből vásároljanak ennyi pénzért, ilyenkor jöhet kapóra egy személyi kölcsönből, amelyből szintén finanszírozhatjuk a beruházást.

Miért lehet most jobb ötlet kölcsönből finanszírozni az autóvásárlást, mint mondjuk 6 évvel ezelőtt? Mert a hihetetlenül alacsony kamatkörnyezet miatt a hitelkamatok is mélyen vannak, azaz a korábbi évek törlesztőihez képest most csak annak töredékét kellene fizetni havonta

Ráadásul a különböző akciók miatt akár tovább is csökkentheted a kamatokat. A bankok több esetben is kamatkedvezményt adnak: ha magas fizetéssel rendelkezel, vagy kifogsz egy szezonális akciót, esetleg vállalod, hogy a fizetésedet a hitelező bank számlájára utaltatod.

Ezekre figyelj, ha hitelhez nyúlsz

Ha hitelre veszel autót, a legfontosabb kérdések egyike, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel. A példa kedvéért megnéztük a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorával, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz, ha

  • 1 500 000 forintos kölcsönre van szükséged,
  • vagy 3 000 000 forintra.

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 1,5 millió forintos hitelösszeg, és 60 hónapos futamidő esetént - az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 30 050 forintos törlesztőt ígér a 8,46%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 30 327 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióit is.

A 3 millió forintos hitelösszegel végzett példaszámításhoz 84 hónapos futamidőt választottunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján ebben az esetben az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 ezer forintos törlesztőrészlettel szintén a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 46 324 forintos törlesztőt igérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, és az UniCredit Bank nagyobb összegre vonatkozó konstrukcióit is.

Fontos megjegyezni, hogy ezen hitelösszegek és futamidők mellett a konstrukciók többsége fix kamatozású.

Tehát nem kell félni attól, hogy a futamidő alatt esetleg megugrik a törlesztő. De nem csak a kiszámítható kamatozás, illetve az olcsósága miatt az egyik legkedveltebb autóvásárlásra használható hitel a személyi kölcsön. Az alábbiak mind e termék mellett szólnak:

  • Rugalmas, szabadon elkölthető bármire. Ha megvetted a kocsit és még marad, rendezheted belőle akár a téli- vagy nyári gumit, de akár a papírokat is.
  • Könnyen igényelhető: elég egy jövedelmigazolás és a személyes okiratok.
  • Akár 7 millió forintot is felvehetsz.

A személyi kölcsön legnagyobb előnye azonban mégis az lehet sokak számára, hogy az igényléséhez nincs szükség semmilyen önerőre. Ez azt jelenti, hogy nem kell az autóvásárlásnál önrészt fizetnünk, akár a vételár 100 százalékát rendezhetjük a kölcsönből. Sőt, fedezetre sincs szükség, így az autó végig a mi tulajdonunkban marad.

Lízing vagy autóhitel? Melyik lehet a nyerő?

A személyi kölcsön mellett a másik népszerű finanszírozási konstrukció a lízing. A két megoldás között jelentős különbségek vannak: pénzügyi lízingelésnél az autó nincs a tulajdonunkban egészen addig, amíg a futamidő végén ki nem fizetjük a törlesztőrészletek után a maradványértékét a kocsinak, de választhatjuk azt is, hogy inkább egy új jármű lízingelésébe kezdünk és visszaadjuk, amit eddig használtunk és fizettünk érte havonta.

Lízingelésnél jellemzően önrészt kell fizetnünk, bizonyos esetekben pedig fedezetet is kérhet a lízingelést bonyolítót tulajdonos. A lízing ugyanakkor több autógyártónál is igen jó kamatozás mellett érhető el, amelyek némely esetben még jobbak is lehetnek, mint a személyi kölcsönök kamatai.

Kérjük szakértő segítségét!

Átböngészve a nagyobb használtautó-portálok kínálatát gyorsan feltűnhet, hogy 3 millió forintból 10 év alatti, modern biztonsági berendezésekkel felszerelt autót vásárolhatunk, ami akár több mint 5 évig is kiszolgálhat minket. Természetesen a vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg az autó műszaki állapotát, akár egy szakértő segítségével. Ha kell, vigyük el egy tesztkörre is, és figyeljünk a motor hangjára, nézzük meg, hogy minden simán megy-e fékezésnél és váltásnál.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Persze az óvatosság nem csak az autó műszaki állapotával kapcsolatban indokolt. Alaposan gondold át, hogy milyen forrásból és hogyan fogod fizetni a fenntartás költségeit, hiszen a kiadások nem állnak meg a vételár rendezésénél, ráadásul a törlesztőrészletet is fizetned kell majd a megadott futamidőn keresztül. A személyi kölcsön ebben is segíthet, de egyéni helyzetedtől és igényeidtől függ, hogy melyik finanszírozási megoldás lehet számodra a legjobb. Azonban mindenképpen érdemes alaposan átnézned az ajánlatokat választás előtt, akár lízingre, akár személyi kölcsönre esik a választásod.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem