22 °C Budapest
Milky Way moving over Sand dunes Katpana, Sarfaranga Cold Desert, Surrounding with Snow Cap Mountain, Karakoram Mountain Range in Skardu, Northern Pakistan

Újabb brutális hegymászás a láthatáron: fontos mérföldkőhöz ért Klein Dávid és Nagy Márton

MTI
2024. június 12. 19:32

Elérte a 4300 méter magasan fekvő alaptábort és szerdán megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton hegymászó a Hindukus-hegységben. A két alpinista a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 részeként a 7403 méter magas fekvő Istor-o-Nal csúcs megmászását tűzték ki célul - tájékoztatott az expedíció sajtójával foglalkozó cég szerdán.

Kalandos vándorlás után június 8-án érték fel a magyar hegymászók az alaptáborba az Istor-o-Nal (7403 m) lábánál. A hegységben jelenleg rajtuk kívül nem tevékenykedik másik expedíció, a csúcsmászásra legkorábban június utolsó napjaiban kerülhet sor - írták.

A nyolcezresek túlzsúfolt és rögzített kötelekkel, létrákkal kiépített normál útjaihoz képest a két magyar alpinistának mászás közben komoly technikai nehézségeket kell leküzdenie úgy, hogy a hegyet nem készítik elő számukra magashegyi teherhordók.

A két hegymászó nem támaszkodik külső segítségre - mások által elhelyezett "rögzített kötelekre", magashegyi teherhordókra, oxigénre -, és a lehető legtisztább, alpin stílust igyekeznek követni: "mozgó tábort" használnak és a lehető legkönnyebb felszereléssel vágnak neki a hegynek.

Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum, 2003; Cso-Oju, 2004; Manaszlu, 2015; Annapurna, 2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy Márton fiatal hegymászó és társai 2022-ben - a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott égisze alatt - a közel 6000 méteres Bondit Peak első megmászását hajtották végre - áll a közleményben.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm