21 °C Budapest
Hunza is probably Pakistans most visited valley, by the tourists. It is a fairy tale land surrounded by beautiful rugged & snow capped mountains. Only at a distance of 100 km from Gilgit Hunza is a small town on Karakorum Highway. At the altitude of 7000-800 feet it is the first main town or stop if you are entering Pakistan from China.

Súlyos döntést hozott Klein Dávid és Kerekes Bence hegymászó: az életük múlott rajta

2023. június 26. 17:30

Szép, technikás mászással, de csúcselérés nélkül zárult Kerekes Bence és Klein Dávid expedíciója. A hegymászó páros a pakisztáni Hindukus hegységben lévő, Istor-o-Nal 7403 méteren lévő csúcsára akart felérni, de végül több tényezőt figyelembe véve úgy döntöttek, hogy visszafordulnak.

Csúcssiker nélkül, de egy nagyszerű mászás élményével tér haza Pakisztánból Kerekes Bence és Klein Dávid, akik a 7403 méter magas Istor-o-Nal csúcsának elérésével próbálkoztak - adta hírül a Hóhatár Facebook oldal. Bence és Dávid még június 20-án, egy viszonylag szélcsendes „időjárási ablakot” megcélozva indult el az expedíció csúcsmászó körére, de többek közt a lassú haladás miatt a visszafordulás mellett döntöttek. Habár nem sikerült elérni a csúcsot, Kelin Dávid egykori barátjának, Suhadja Szilárd tragikus mászását figyelembe véve sokakat megnyugtathat, hogy legalább sikerült épségben lejutniuk a világ egyik legmagasabb hegyéről.

A hírről tájékoztató Facebook oldalon részletesen beszámoltak Kelin Dávid és Kerekes Bence útjáról. Mint írják, korábbi akklimatizációs és felderítő köreik alatt sikerült kiépíteniük az egyes tábort (nagyjából 5450 méteren), majd egy következő kör során – technikás jégszakaszok, meredekebb dőlésszögű hólejtők és egy izgalmas harántolást követően – elérték a csúcs felé vezető gerincet, és itt (kb. 6250 m) kialakították második táborukat és éjszakáztak.

A hegymászók 20-án – gond nélkül – elérték egyes táborukat, majd 21-én (a korábban bent hagyott minimális fix kötél és korábbi nyomaik segítségével) elérték a kettes tábort és felderítettek a tábor után egy kötélhosszt. 22-én mászták át az út technikai kulcsát jelentő nagyjából 80-100 méter magas sziklafalat, majd még aznap elindultak, hogy felderítsék a csúcsra vezető hógerincet. Sajnos a gerinc – bár technikailag nem a legnehezebb akadályt jelentette – szerkezete miatt biztosíthatatlannak bizonyult.

A hegymászók 22-én éjjel a sziklafal felett (nagyjából 6400 m) éjszakáztak – ez lett a hármas táboruk – majd úgy döntöttek, hogy másnap, korán, amikor a hó hidegebb, tesznek még egy próbát a gerinccel. Haladásuk, 200-250 méter után, sajnos továbbra is lassú, mozgásuk biztosíthatatlan volt, így a visszafordulás mellett döntöttek. A sziklafalon bent hagyott kötelük segítségével ereszkedtek le, majd módszeresen minden felszerelésüket (minimális bent hagyott kötél és néhány rögzítési pont kivételével) és szemetüket leszállították a hegyről. Az alaptábort 23-án, a délutáni órákban érték el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem