28 °C Budapest
Most beautiful and visited view from Accademia Bridge on Grand Canal in Venice, Venice is the major tourist destination in Italy, always crowded with tourist and visitors. Image taken at sunset with my Canon 6D on Jun 2016.

Magyaroknak is repülhet a 120 ezres bírság: új szabály élesedett az egyik slágernyaralóhelyen

2024. április 25. 17:49

Velence bevezette a turisták számára kötelező belépési díjat, hogy csökkentse a városban uralkodó tömegturizmust - írja a Reuters. Ez a lépés viszont a helyi lakosok tiltakozását váltotta ki, akik attól tartanak, hogy városuk vidámparkká változik.

Velence bevezette a turisták számára a belépődíjat, amelynek célja éppen a városba látogató tömegek korlátozása. Ez az intézkedés azonban most a helyi lakosok tiltakozását váltotta ki, akik attól tartanak, hogy városuk vidámparkká változik. A belépődíj összege 5 euró, amelyet a látogatóknak a városba való belépés előtt kell megfizetniük.

Simone Venturini, a városi tanács egyik tagja szerint ez az intézkedés segít új egyensúlyt teremteni a lakosok és a turisták között. Azonban több száz helyi lakos nem ért egyet ezzel, és tiltakozásukat fejezték ki az új díj ellen. Cristina Romieri szerint az intézkedés nem oldja meg a túlzott turizmus problémáját, míg Giovanni Andrea Martini azt mondta, hogy Velence múzeummá és vidámparkká válik. Egyes olaszok szerint az új belépő díj kirekesztő is, mivel megfosztja a rosszabb anyagi helyzetben lévőket attól, hogy élvezzék Velence szépségét. 

A belépő díjas rendszer április 25-én indult, ez a nap Olaszországban nemzeti ünnep. Innentől reggel 8:30 és délután 16:30 között kell jegyet váltaniuk azoknak, akik Velencében akartak tartózkodni. Az online foglaláson túl személyes jegyvásárlás is lehetséges. A jegyeket ellenőrök ellenőrzik majd és bírságot is kiszabhatnak arra, aki nem fizette meg a beléptidíjat. Nemfizetés esetén a bírság 50 eurótól 300 euróig terjedhet.

A velencei belépődíj csak egyike annak a sor intézkedésnek Olaszországban, amelyek célja a turistaáradat kezelése. Tavaly mintegy 20 millió ember látogatott el Velencébe, ami jelentős nyomást gyakorol a városra. A belépődíjtól mentesülnek a szállodai foglalással rendelkezők és a 14 év alatti látogatók is előzetes regisztráción esetén. A helybeliek, diákok és munkavállalók szintén mentesülnek. Ezen felül Velence további lépéseket tett: megtiltotta a nagy sétahajóknak a lagúnába való behajózást és korlatozta a turistacsoportok méretét annak érdekében, hogy védelmezze ökoszisztémáját és kultúráját.

Nem Velence unt rá egyedül a turistahadra

Egyre komolyabb problémát okoz a világban az overtourism, azaz a túlturizmus jelenség, amikor annyi ember zsúfolódik össze egy-egy népszerű desztináció látványossága körül, vagy egy frekventált belvárosban, hogy már nem csak egymást zavarják, hanem a helyi lakosokat is. De a tömegnél talán még nagyobb baj, hogy sok utazó egyszerűen nem tud viselkedni és durván megszegik az ország szabályait. Félmeztelenül flangálnak, isznak közterületeken, fürdenek a szökőkutakban, grilleznek az utcán vagy éppen kempingfőzőn melegítik meg az ebédjüket történelmi városrészek kellős közepén.

Hogy ennek elejét vegyék több város is bejelentette, komoly bírságokat szab ki a renitens utazókra. Például Spanyolország egyik vezető tengerparti üdülőhelye, Palma idén nyáron háromezer eurós (1,2 millió forintos) bírságot szabhat ki a turistákra, ha nem megfelelően viselkednek - számoltunk be korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rómában a hatóságok tavaly nyáron azt fontolgatták, hogy korlátozzák a Trevi-kúthoz való hozzáférést, miután egy férfi lemerült a népszerű római turistalátványosság vizében. A közösségi médiában széles körben megosztott videókon látható, amint a férfi a 17. századi műemlék oldaláról ugrik le A férfit letartóztatták, és 450 eurós - kb. 180 ezer forint - bírságot szabtak ki rá.

Bizonyára sokan emlékeznek arra a szintén Rómában történt esetre, amikor 2023 júniusában egy brit turistát rajtakaptak, amint a 2000 éves Colosseum falába az "Ivan+Hayley 23" feliratot véste. Ivan Dimitrov, akit az eset idején letartóztattak, azóta levélben kért bocsánatot Róma polgármesterétől, kifejtve, hogy nem volt tisztában az ókori helyszín történetével és jelentőségével. Akár 15 ezer eurós (6 millió forint) pénzbírságra vagy öt év börtönbüntetésre is számíthat.

Az pedig épp Velencében esett meg két német turistával, hogy 950 eurós - kb. 380 ezer forintos - pénzbírságot kaptak és azonnal felszólították őket, hogy hagyják el a várost. Ugyanis a Rialto-híd alatt egy hordozható tűzhelyen kávét főztek. A túlturizmusról szóló cikkünkben részletesen végigvettük, hol hogyan próbálják visszaszorítani a turisták áradatát, nem megfelelő viselkedését a legfrekventáltabb helyeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm