27 °C Budapest
Senior couple, checking in to, modern high-end holiday rental apartment

Óriási változás élesedik a lakáskiadásoknál: ez nagyon sok bérlőt érinteni fog

2024. április 21. 17:03

Az Airbnb arra törekszik, hogy a bérlők is aktívan részt vehessenek a rövid távú bérbeadásban, ennek érdekében pedig megerősíti az állami és helyi önkormányzatokkal való együttműködését. Tehát a cél az lenne, hogy az albérletben élőknek is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy rövidtávra kiadhassák az általuk hosszútávon bérelt ingatlant.

Az Airbnb arra törekszik, hogy a bérlők is aktív résztvevőivé válhassanak a rövid távú bérbeadási piacnak. A cég e célból erősíti kapcsolatait az állami és helyi önkormányzatokkal- írja a CNN. Ezek az erőfeszítések arra összpontosítanak, hogy olyan szabályozásokat támogassanak, amelyek lehetővé teszik a bérlők számára is, hogy extra bevételre tegyenek szert otthonuk kiadásával.

Ez a kezdeményezés azonban kihívásokkal néz szembe bizonyos területeken, mint például New York Cityben, ahol az ilyen típusú platformok korlátozása mellett érvelnek. Az Airbnb viszont azt állítja, hogy szolgáltatásaik gazdaságilag előnyösek lehetnek mind a házigazdák, mind a város számára.

Theo Yedinsky, az Airbnb közpolitikai alelnöke szerint sok helyen hosszú ideje korlátozzák a bérlőket abban, hogy otthonaikat meghirdessék a platformon. Így a bérlők támogatása különösen fontos egy olyan időszakban,

amikor sok fiatal számára nehezen elérhető a lakástulajdonlás és az infláció tovább növeli a megélhetési költségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Airbnb szerint ez lehetőséget adhat alacsonyabb jövedelmű emberek számára is extra bevételre. Virginia államban egy új törvény jelentős előrelépést jelent ebben az irányban. Glenn Youngkin kormányzó aláírta azt a jogszabályt, amely előírja az engedélyek kiadását bérlőknek is, ingatlantulajdonosok engedélyezése esetén.

Bár ezeknek a bérlőknek továbbra is engedélyt kell kérniük bérbeadójuktól, és néhány nagyváros továbbra is szigorú korlátokat állít fel, de mindenesetre az irány már egészen jónak tekinthető. Az Airbnb hangsúlyozza: nem szeretnének beavatkozni az ingatlantulajdonosok és bérlők közötti egyedi megállapodásokba. Céljuk egyszerűen annyi, hogy lehetőséget biztosítsanak mindenki számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem