27 °C Budapest
Flying over a tropical island with coral reefs, Ishigaki Island of the Yaeyama Islands, Okinawa, Japan

Dagad a legújabb utazási iroda botrány itthon: így kerüld el a csaló utazásszervezőket

2024. április 19. 05:44

A 2022 augusztus elején jelentett csődöt egy utazási iroda, melynek magyar károsultjai is vannak, sajtóértesülések szerint legalább 40-en, fejenként 1,5-2,5 millió forintjuk veszett oda. Másfél éve futnak a pénzük után, az ügyük jelenleg rendőrségi nyomozati szakaszban van, a károsultakat tanúként meghallgatták, a tulajdonosokat viszont nem érik el. Az eset kapcsán exkluzív interjút adott a Pénzcentrumnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, aki felhívta a figyelmet a tudatos fogyasztói magatartás fontosságára, valamint arra is, hogy ne váljunk utazóként csalók áldozatává.

Pénzcentrum: Az elmúlt napokban körbefutott a hír a magyar médiában, hogy már közel másfél éve futnak a pénzük után a Lagun Travel károsultjai, hogy került ez most ismét a felszínre és mit lehet tudni az ügyről?

Bakó Balázs: Amit lényeges tudni, hogy a cég 2016 és 2020 között egy működő iroda volt, hivatalos nyilvántartási számmal. Azt megelőzően jogosulatlanul próbálkoztak utazásszervezéssel, akkor a MUISZ be is jelentette ezt a hivatalnak, ami után kénytelenek voltak hivatalos engedélyt kiváltani, így 2016 és 2020 októbere között legális irodaként működtek Magyarországon.

A pandémia alatt, 2020 októberében aztán visszaadták az engedélyüket, ezzel megszűnt a nyilvántartási számuk. Ezek után volt még egy próbálkozásuk a magyar piacon, az 2021-ig tartott. Akkor Lagun Legszebb Szigetek Kft. néven működtek, cégkivonatukban főtevékenységként PR kommunikáció szerepelt, de az utazásszervezés már egyáltalán nem, utazási irodai nyilvántartási számmal nem rendelkeztek. A MUISZ ismételt bejelentést tett. Ekkor Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes főosztálya eljárást indított, és megbírságolta a vállalkozást.

A Lagun Travel 2022. augusztus végén csődöt jelentett, de fontos kiemelni, hogy akkor már külföldről szolgáltattak, így a magyar jogszabályi környezet nem vonatkozott rájuk.

Összesen hány magyar károsultja van a csődnek?

40-45 főről írnak, de ezt a sajtóból tudjuk mi is, ahogy azt is, hogy fejenként átlagosan 1,5-2,5 millió forintos a kár.

Hogy áll most az ügyük?

Rendőrségi nyomozati szakaszban van, a károsultakat tanúként meghallgatták, a tulajdonosokat viszont nem. Úgy tudom, ők elérhetetlenek azóta. A honlapjukon egy darabig szerepelt még egy üzenet, amiben azt írták, hogy a helyzet megoldásán dolgoznak. A hírek szerint olyan biztosításuk volt csak, ami a kint maradottak hazaszállítását fedezte volna csupán. A csőd idején azonban nem tartózkodtak kint utasok, viszont azok kártérítésére, akik itthon maradtak, már nem nyújtott fedezetet a biztosítás.

Mint utazási szakember, véleményed szerint mekkora esélyük van a károsultaknak, hogy visszakapják a befizetett pénzüket?

Személyes véleményem szerint semennyi. Józan számítás szerint nem fogják elérni őket a hatóságok.

Említetted, hogy a MUISZ kétszer is bejelentést tett a Lagun Travel illegális tevékenységével kapcsolatban. Ezek szerint akkor a szövetség folyamatosan monitorozza a piacot, és figyeli az utaztatókat?

Igen, ez is a tevékenységünk része, ahogy az is, hogy folyamatosan kommunikáljuk az utazók felé, legyenek körültekintő, tudatos fogyasztók.

Egyébként érdekes, hogy bár sokkal kevesebb csőd van az utazási irodák körében, mint más szektorokban, mégis mindig ezt kapja fel a média.  Talán mert az utazás egy nagy álom, sokakat érint, nyilvánvalóan sokan spórolnak rá, és fáj, ha végül nem jön össze.

A jó hír az, hogy ha valaki tudatos fogyasztó, akkor a hatékony vonatkozó jogszabályoknak és az említett szigorú ellenőrzésnek köszönhetően nagyon jó a „biztonsági háló”.

Hány utazásszervező cég van ma Magyarországon?

Nagyjából ezer körüli utazási vállalkozás van. Nyilván a pandémia nehezen érintette a nemzetközi és a hazai turizmust, de 2020-21-ben és az azt követő időszakban nem volt csődhullám, talán csak egy iroda dőlt be, a Robinson Tours.

1996 előtt ezernél is jóval több utazási iroda volt, hiszen a rendszerváltás után sokan vágtak bele a viszonylag kis indulótőkével folytatható tevékenységbe. Ám egy jogszabálymódosítást követően megszigorodtak a feltételek, akkor sokan felhagytak a tevékenységgel, azóta a hazai utazási irodák száma nagyjából állandó.

De egyáltalán nem baj, hogy a Lagun Travel ügye most ismét terítékre került, hiszen ennek kapcsán a MUISZ ismét felhívhatja a figyelmet a jogosulatlan szervezőkre, hogy az emberek ne higgyenek feltétlenül a különböző Facebook csoportokban felbukkanó önjelölt utazási tanácsadóknak, akikre nem mindig lehet számítani, sem itthon, sem akkor, ha esetleg bajba kerülnek külföldön. Egy tisztességes szervező például 0-24 órában rendelkezésre áll, hogy legyen kihez fordulni az utasoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Legyünk tehát tudatos fogyasztók, és minden esetben tájékozódjunk az utazási iroda kiválasztása és a fizetés előtt. A legálisan működő utazási irodáknak tájékoztató anyagaikban és honlapjukon jól láthatóan feltüntetett BFKH nyilvántartási számmal kell rendelkezniük. Nagyon fontos honlap az mkeh.gov.hu, ahol minden Magyarországon engedéllyel, jogosultsággal rendelkező turisztikai vállalkozás megtalálható. Ami azonban legalább ennyire fontos, fent vannak az eltiltottak is.  

A hivatal honlapján megtalálhatók az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység folytatásra jogosult határon átnyúló szolgáltatók hatósági nyilvántartásban szereplő nyilvános adatai is, viszont akkor annak az adott országnak a vonatkozó törvényei vagy jogszabályai érvényesek, ahol a cég székhelye van. Ez az EU-n belüli jogharmonizáció eredményeként viszonylagos biztonságot jelent az utazóknak, de a magyarországitól eltérő, ahhoz képest akár kevésbé fogyasztóbarát lehet a szabályozás.

Egyébként a magyar szabályozás nagyon-nagyon alapos és szigorú, az utazásszervezőknek komoly vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük, ami csőd esetén fedezetet nyújt a kint maradottak hazaszállítására, illetve az itthon maradottak kártalanítása.

A másik, ami lényeges: minden esetben tájékozódjunk az árakat illetően! Nézzünk utána, mennyibe kerül például egy Seychelle-szigetekre szervezett utazás más irodáknál, és ha egy ajánlat irreálisan olcsó, akkor az legyen gyanús! Ahogy az egy összegben befizetéshez járó extra, több százezer forintos kedvezmény sem életszerű.

Beszéljünk a magyarok utazási kedvéről: mindenhonnan azt hallani, hogy óriási a bumm, elképesztő számokat produkál a szektor, aki csak teheti, az utazik most.

Igen, a felpattanás igazán 2021-22 fordulójától, 2022 elejétől, tavaszától érezhető, és azóta változatlanul azt tapasztaljuk, hogy töretlen az utazási kedv. Egyébként már a 2023-as év számai is felülmúlták 2019-et.

Árbevételben vagy pedig volumenben?

Ez egy nagyon jó kérdés, igen, azért ehhez hozzátartozik az is, hogy ez nem feltétlenül jelent magasabb utasszámot, hanem azt, hogy emelkedtek az árak, amit elsősorban a szolgáltatói – például légitársaságok, szálláshelyek, transzferszolgáltatók – áremelések eredményeznek. Átlagosan 30-40 százalékos repülőjegy-áremelkedés volt az elmúlt másfél-két évben. A tengeren túlra korábban gyakran 200-250 ezer forintért repülhettünk, ma már sok esetben 400 ezer forinttól kezdődnek a jegyek a más kontinensekre közlekedő repülőjáratokra.

Az utazók sajnos kénytelenek megszokni a szolgáltatói árak emelkedéséből, valamint az inflációból adódó áremelkedést. Ennek a tendenciának az elfogadását láthattuk két évvel ezelőtt nyáron, amikor a nemzetközi és hazai gazdasági tényezők hatására több utazásszervező a jogszabályban rögzített 8 százalékot meghaladó áremelésre kényszerült. Bár a vonatkozó rendelkezés értelmében ilyen esetben az utasnak joga van elállni az utazástól, és visszakaphatja a befizetett összeget, nem igazán voltak lemondások. Az utazni vágyók elfogadták a helyzetet, miszerint a korábbi áron már nem lehetséges az utazás és később sem lesznek olcsóbbak a tengerparti nyaralások.

Konkrét pénzügyi adatok ugyan majd csak május 31. után lesznek elérhetőek, de úgy tűnik, a legnagyobb hazai utazási irodák kiemelkedően jól teljesítettek 2023-ban.

(A képeket Gosztola Judit készítette)

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem