European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Új szabályt és egységes parkolási kártyát vezetnek be az EU-ban: mutatjuk, ki és mikor járhat jól ezzel

2024. február 19. 10:31

Az Európai Tanács és az Európai Parlament megnyitotta az utat az európai fogyatékossági kártya és a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyája előtt - olvasható az ET honlapján. A Tanács elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói február 8-án megállapodásra jutottak az európai fogyatékossági kártyát és a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyáját létrehozó irányelvről.

Az európai fogyatékossági kártyák akadálymentes, fizikai és digitális formátumban történő kiállítása a nemzeti hatóságok feladata lesz. A kártyákat az egész EU-ban elismerik majd a fogyatékosság, illetve a fogyatékosság alapján egyes szolgáltatásokra való jogosultság igazolásaként. A megállapodás rekordidő alatt született meg a belga elnökség idején, és áttörést jelent a hozzáférhetőbb és méltányosabb társadalom megvalósítása terén - mondta el Karine Lalieux, nyugdíjügyi, valamint a társadalmi integrációért, a fogyatékossággal élőkért, a szegénység elleni küzdelemért és a Beliris állami építővállalatért felelős miniszter.

Az ideiglenesen jóváhagyott szöveg fenntartja és meg is erősíti az irányelv célját, azaz hogy a fogyatékossággal élő személyek az EU-n belüli rövid távú tartózkodások során az adott tagállam állampolgáraival megegyezően férhessenek hozzá az olyan különleges feltételekhez vagy kedvezményes elbánáshoz, mint a csökkentett vagy térítésmentes úthasználati díjak, az elsőbbségi hozzáférés, a segítségnyújtás és a fenntartott parkolóhelyek.

A jogalkotók az intézményközi tárgyalások során a következő további elemekről állapodtak meg:

  • a tagállamok az európai fogyatékossági kártya használatát a rövid távú tartózkodásnál hosszabb időszakokra is engedélyezik uniós mobilitási programok keretében, és ha úgy döntenek, egyéb esetekben is
  • az európai fogyatékossági kártyát díjmentesen kell kiadni és meghosszabbítani, kivéve a kártya elveszítése vagy megrongálódása esetén; a tagállamok dönthetnek úgy, hogy az európai parkolási kártya kiadásához és megújításához kapcsolódó adminisztratív költségek fedezésére díjat számítanak fel
  • az európai fogyatékossági kártyán „A” betű jelölheti azt, hogy az érintett fogyatékossággal élő személy fokozott támogatásra szorul vagy jogosult személyi asszisztens segítségére
  • mindkét kártyán QR-kód lesz a visszaélések elkerülése érdekében
  • létrejön egy akadálymentes, valamennyi hivatalos nyelven elérhető uniós weboldal, amelyen megtalálhatók lesznek a két kártyával kapcsolatos releváns információk; ezenkívül a tagállamoknak is tájékoztatniuk kell – akadálymentes módon – a nyilvánosságot a kártyákról
  • a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyájának digitális formája opcionális marad a tagállamok számára

Háttér és a következő lépések

A Bizottság 2023 szeptemberében fogadta el javaslatát, a Tanács pedig 2023 novemberében készítette el tárgyalási megbízását. 2024. január 17-én intenzív tárgyalások kezdődtek az irányelv végleges változatáról, és kevesebb mint egy hónapon belül, a február 8-i megállapodással sikeresen le is zárultak. Szakértői szinten folytatódik a szöveg véglegesítésére irányuló munka. Az ideiglenes megállapodást ez követően meg kell erősítenie a Tanácsnak és a Parlamentnek, majd megkezdődhet az irányelv jogász-nyelvészi vizsgálata. Végül a két intézmény hivatalosan is elfogadja majd a jogszabályt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm