21 °C Budapest
open tent with shoes at the door in oak forest

Többszázezres bírságot kaphat, aki nem ismeri ezt a szabályt: sok magyar sétálhat bele a csapdába

2023. július 25. 13:05

Egyre nagyobb divat a kempingezés, pláne a vadkempingezés, nem csak mert olcsó, de igazi kaland is mindazoknak, akik erre vevők. Ha azonban nem hagyományos, infrastruktúrával felszerelt kempingben tervezünk megszállni, hanem az erdő vagy egy mező közepén, fontos hogy tisztában legyünk az alapvető törvényi szabályozással, különben akár súlyos büntetést is kaphatunk a nyakunkba.

Nem kétséges, valódi reneszánszát éli a sátrazás, igaz azonban, hogy a hazai kempingek minősége ma még sok tekintetben elmarad a kívánt színvonaltól. Magyarországon jelenleg 330 kemping működik, viszont a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. szerint mindössze 30 rendelkezik minősítéssel, és ezek közül is csak egy 5 csillaggal. Pedig az első minősítés ingyenes. Az árakkal kapcsolatban a kempingszövetség elnökétől korábban megtudtuk, hogy az energiaköltségek megnövekedése miatt szinte mindenhol kénytelenek voltak emelni, de aki megtehette, csak a minimális mértékben.  Adja magát a kérdés, miért nem kempingezünk akkor vadon, erdőn-mezőn? Hát mert nem mindenhol szabad.

A legtöbb európai országban illegális a vadkemping, kizárólag a kijelölt táborhelyeken lehet sátrat verni. Ezeken a helyeken, ha vadkempingezésen érnek, több száz eurós büntetés kell fizetni a szabálysértésért,

Horvátországban konkrétan 400 eurót, azaz kb. 150 ezer forintot.

Magyarországon a törvény szerint az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni,

24 órát meg nem haladó sátorozással kapcsolatban tehát nem kell az erdőgazdálkodó hozzájárulását kérni, egy éjszakára az erdőkben sátort lehet verni a törvény értelmében. Aztán, ha továbbállunk, egy másik helyen újra megtehetjük ugyanezt – írja a magyar Kéktúra hivatalos oldala. Tehát ha egy több napos túrát tervezünk, aminek minden éjszakáját máshol töltjük, az teljesen rendben van.

Ám a fentebb leírtak alól kivételt jelentenek a nemzeti parkok, természetvédelmi területek, ahol sátorozni általában csak a kijelölt helyeken szabad, ilyen pedig nincs sok, vagy erre engedélyt kell kérni az adott nemzeti park igazgatóságánál.

(A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ha semmi kirívót nem követünk el, nem háborgatjuk a természetet, nem a turistaútvonal kellős közepén állítjuk fel a sátrat, az erdőőrök engedély nélkül sem vegzálják a túrázókat.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jó tudni, hogy összesen 848 924 hektár esik nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, vagy természeti emlék besorolás alá, éppen ezért érdemes indulás előtt megnézni a túraútvonalunkat, hogy az áthalad-e természetvédelmi területen.

Az erdőtörvény azonban csak az erdőkre vonatkozik, ám sok esetben jöhet úgy ki a lépés, hogy kaszálókon, réteken, megművelt területeken kellene sátrat vernünk. Ilyen esetekben a tulajdonos hozzájárulására lenne szükségünk, azonban a gazdák általában nem szoktak a földjeiken lenni, ha éppen arrafelé járunk – így nem lehetünk biztosak abban, hogy nincs ellenükre.

Pár fontos alapszabály

Az első és legfontosabb alapszabály, hagyjuk úgy a természetet, ahogy érkezésünk előtt volt. Azaz ne szemeteljünk és ne tegyünk kárt a növényekben!

A tűzgyújtással azonban legyünk nagyon óvatosak, hiszen nem csak veszélyes, de komoly büntetési tételt is vonhat maga után, ha szabályt szegünk: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság honlapján, hogy hol van érvényben tűzgyújtási tilalom. Aki megszegi az adott helyen érvényes szabályokat, vagy a tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az nagy tűzvédelmi bírságot is kaphat. A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem