Adult man covering her face with a no entry sign

A behajtani tilos tábla jelentése: milyen alakú a behajtani tilos tábla, mennyire büntetnek érte?

2023. június 18. 12:00

Veled is előfordult már, hogy csak az utolsó utáni pillanatban vetted észre az egy nagyobb autó, vagy egy lombos fa takarásában megbúvó közlekedési táblát? Friss a jogsid, vagy elfelejtetted, milyen alakú a behajtani tilos tábla, és most azon izgulsz, mennyi a behajtani tilos tábla megszegéséért járó bírság? Mutatjuk, mi a behajtani tilos tábla jelentése, illetve a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése!

Cikkünkben a behajtani tilos tábla, a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése és a behajtani tilos kiegészítő tábla jelentése kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak. Tudd meg, mi a behajtani tilos tábla és a mindkét irányból behajtani tilos tábla közötti különbség, milyen alakú a behajtani tilos tábla és a mindkét irányból behajtani tilos tábla, illetve, hogy szabályszegés esetén mennyi a behajtani tilos tábla büntetés és a mindkét irányból behajtani tilos tábla büntetés összege!

Mi a behajtani tilos tábla jelentése?

A behajtani tilos tábla egy kör alakú közlekedési tábla, alapszíne piros, a közepén fehér, vízszintes téglalap látható. A behajtani tilos tábla jelentése, hogy az adott, egyirányú forgalmú útra ebből az irányból nem szabad behajtani. Ha a táblán megjelölik, bizonyos járművek, tipikusan autóbusz vagy kerékpár mentesülhet a tilalom alól.

Mi a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése?

A mindkét irányból behajtani tilos tábla szintén kör alakú, azonban ebben az esetben piros karikába zárt, üres, fehér mezőre kell figyelnünk. A mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése arra vonatkozik, hogy az adott útszakaszra egyik irányból sem szabad behajtanunk (ez alól kivételt képezhet a kerékpár vagy a segédmotoros kerékpár betolása).

Behajtani tilos tábla piktogrammal, súlyhatárral

Bizonyos esetekben a mindkét irányból behajtani tilos tábla közepén, a fehér mezőben járművekre vonatkozó kikötést is láthatunk – tipikus példa erre a tehergépkocsival behajtani tilos tábla (piros körben, fehér mezőn tehergépkocsi piktogram), ami azt jelzi, hogy az adott útszakaszra nem lehet tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani. Amennyiben a behajtani tilos tábla súlyhatárt jelöl meg, úgy az adott súlyhatárt (pl. 10 tonna) átlépő gépjárművekre vonatkozik a tilalom.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Behajtani tilos tábla kiegészítések

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a behajtani tilos tábla jelentése és a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése kapcsán fontos odafigyelnünk a kiegészítő információkra is (behajtani tilos kiegészítő tábla). Tipikus példa az ilyen plusz információk esetére, hogy milyen gépjárművekre vonatkozik a behajtani tilos tábla, van-e valamilyen meghatározott időintervallum a behajtási tilalomra, van-e cégforgalmi kiegészítés, taxis kiegészítés stb.

Mennyi a behajtani tilos tábla büntetés?

A behajtani tilos tábla büntetés és a mindkét irányból behajtani tilos tábla büntetés a tilalom megszegése esetén 30.000 Ft-os bírságot vonhat maga után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem