Easter eggs on green grass

Már most a húsvétozásra készül rengeteg magyar: ezek a kedvenc belföldi úticélok

2023. február 10. 15:27

2022-ben a kiemelt időszakok belföldön már a 2019-es szintet hozták vagy túlszárnyalták Magyarország egyik legnagyobb szállásfoglaló oldalának adatai szerint. A portálon leadott, tavalyi dátummal leutazott belföldi foglalások száma 34 százalékkal nőtt 2021-hez képest. A cég által közvetített bruttó hazai szobaár bevétel 41 százalékkal gyarapodott. A két- és egyéjszakás utazások bizonyultak a legkelendőbbnek. Budapestre, Siófokra, Egerre, Hajdúszoboszlóra és Szegedre esett a választás leggyakrabban a múlt évben, ha belföldi utazásról volt szó.

A Szallas.hu múlt évet összegző adatai alapján bár néhány százalékkal nőtt a külföldi foglalások aránya 2021-hez képest, továbbra is a belföld tarolt: a foglalások 95 százaléka valamely hazai településre szólt. A belföldi foglalások mennyisége 34 százalékkal emelkedett 2021-hez képest, a bruttó szobaár bevétel pedig 41 százalékkal nőtt. „Leggyakrabban a két- (34,6%) és egyéjszakás (33,9%) kikapcsolódást választották a vendégek – mondta Kelemen Lili. – Ezekben a kategóriákban a legnagyobb a változás is; míg előbbi esetén 41, utóbbinál 46 százalékkal több foglalás érkezett 2021-hez viszonyítva.”

Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt, ami 13,3 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, minden harmadik megtett foglalás wellness-szálláshelyre szólt. A vendégek harmada hotelt, negyede apartmant, ötöde vendégházat, 15 százaléka panziót választott, további 5 százalék pedig egyéb szállástípus mellett tette le a voksát.

Némileg nagyobb arányban részesültek ugyan a hotelek a foglalásokból, a panziók pedig valamivel kisebb szeletet hasítottak ki 2021-hez képest, de összességében a 2021-es évvel közel azonos arányú volt a foglalások eloszlása szállástípusonként

– mondta Kelemen Lili. A portál kínálata augusztusban volt a legnagyobb. Az erre az időszakra szóló utazások esetén 16 ezernél is több aktív státuszú partner szállásajánlata közül választhattak a vendégek, köztük 5 százalék hotel, 95 százalék pedig nem-hotel típusú szálláslehetőség. „Belföldi nem-hotel kínálatunk egyébként folyamatosan bővül, egyre több szálláshely csatlakozik hozzánk, különösen a főszezonra” – tette hozzá a sajtószóvivő.

A települések ranglistáját a főváros vezeti, Siófok, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged követik. Pécs, Gyula, Hévíz, Balatonfüred és Zalakaros sorakoznak az élmezőny mögött. Éves viszonylatban a Balaton sikere töretlen, a foglalások ötöde a térségébe szólt. Észak-Magyarországot a foglalások 17 Nyugat-Dunántúlt 12 százalékánál választották. Budapest és vonzáskörzete, illetve a Dél-Alföld is 10% felett részesült a foglalások arányából.

A hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek tavaly. A fürdők miatt tömegek látogattak el Hajdúszoboszlóra, Zalakarosra, Sárvárra és Miskolctapolcára. „Gyulára pedig a várfürdő mellett a vár és az Almásy-kastély végett is rengetegen érkeztek – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője. A szakember még a Nyíregyházi Állatparkot és az egri várat is kiemelte, mindkettőt évről-évre óriási érdeklődés övezi.

„A programok és élmények átélése az egyik leggyakoribb utazási motiváció” – magyarázta Szabó Zsolt. Ezt felismerve a Szallas.hu Programok oldala évek óta foglalkozik a hazai látnivaló, fürdő, esemény és gasztro kínálat feltöltésével. 2022-ben már 11 ezer programot jelenítettek meg az oldalon és feltöltötték a teljes balatoni gasztro kínálatot. „2023-ban a felhasználói élmény javítását célzó fejlesztéseket tervezünk, tovább bővítjük a programkínálatunkat és szeretnénk növelni a beérkező vendégvélemények számát” – összegezte a szakember. Bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az idei előfoglalási kampányok eredményei is bíztatóak.

A húsvéti hosszú hétvégére időarányosan tavalyhoz képest 58 százalékkal több foglalást tettek meg belföldre eddig.

Top 10 belföldi úti cél 2022-ben a magyarok körében:

1.      Budapest

2.      Siófok

3.      Eger

4.      Hajdúszoboszló

5.      Szeged

6.      Pécs

7.      Gyula

8.      Hévíz

9.      Balatonfüred

10.   Zalakaros

Foglalások eloszlása 2022-ben a legnagyobb hazai turisztikai régiók között:

●       Balaton: 21,6%

●       Észak-Magyarország:17,5%

●       Nyugat-Dunántúl: 12,2%

●       Budapest és vonzáskörzete: 11,4%

●       Dél-Alföld: 10,9%

●       Észak-Alföld: 9,8%

●       Dél-Dunántúl: 8,4%

●       Közép-Dunántúl: 6,6%

●       Tisza-tó: 1,5%

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Belföldi foglalások eloszlása szállástípusonként 2022-ben:

●       hotel: 32,2%

●       apartman: 26,5%

●       vendégház: 19,8%

●       panzió: 15,9%

●       egyéb: 5,6%

Vendégéjszakák eloszlása az összes foglaláshoz viszonyítva 2022-ben:

●       1 éjszaka: 33,89%

●       2 éjszaka: 34,58%

●       3 éjszaka: 16,57%

●       4 éjszaka: 7,74%

●       5 éjszaka: 3,34%

●       6 éjszaka: 2,14%

●       7 éjszaka: 1,12%

●       8 éjszaka: 0,24%

●       9 éjszaka: 0,13%

●       10 éjszaka: 0,09%

●       egyéb: 0,16%

Kedvelt turisztikai attrakciók:

●       Gyulai Várfürdő

●       Egri vár

●       Hungarospa Hajdúszoboszló

●       Zalakarosi Fürdő

●       Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

●       Nyíregyházi Állatpark

●       Gyulai vár

●       Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

●       Miskolctapolca Barlangfürdő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem