15 °C Budapest
Guller Zoltán - MTÜ igazgatósági elnöke

Veszélyes játékot űznek Budapesten: ez keményen visszaüthet, ha nem változik semmi

2023. január 30. 14:02

Lassan magához tért a turizmus: 2022-ben az ágazat eredménye megközelítette a 2019-es rekordév számait, egyes térségekben sikerült azokat meghaladni. Hogy ebben a teljesítményben mekkora szerepe van a forint tavalyi gyengélkedésének, és hogy miért nem érkeznek a vidéki turisták Budapestre, arra Guller Zoltán válaszolt. A Pénzcentrumnak adott exkluzív interjúban a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke arról is beszélt, hogy célszerű lenne ösztönözni a budapesti szolgáltatókat, hogy nyissanak vidék irányába. De ez munka, komoly feladat, és látni kell, hogy Budapest sokat dolgozott azon hosszú évtizedeken keresztül, hogy elveszítse a vidéki turistákat.

Évzáró, évindító sajtóreggeli keretében ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség a 2022-es számokat. Mint kiderült, 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött magyarországi szálláshelyeken, kicsivel elmaradva a 2019-es év eredményeitől. Bizonyos régiókban meghaladta az utolsó, pandémia előtti év számait a turizmus teljesítménye: Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségben 30%-kal, Gyula és térségében 8%-kal, Pécs-Villány térségben 6%-kal, Budapest környéke térségben 5%-kal , a Balatonon pedig 1%-kal növekedett a forgalom.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, 60,6%-os átlagfoglalásával Budapest megelőzte Bécset szállodai kapacitáskihasználtságban, igaz csak minimálisan. Hogy a magyar főváros népszerűségében mekkora szerepet játszik a 2022-ben gyengén teljesítő forint, arra Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke válaszolt a Pénzcentrumnak:

Nyilván van köze a forint-euró árfolyamához, de a magyar turizmusnak több mint a fele a belföldiekből áll, és ott is hasonló számok vannak, én azt gondolom, az hogy az emberek utaznak és pihennek, étterembe járnak, az egyre inkább szerves részévé válik a mindennapi életnek, egyre kevésbé számít luxusnak egy néhány napos pihenés.

Arra kérdésre, hogy Budapest meg tudja-e őrizni ezt az előnyét Béccsel szemben akkor is, ha stabilizálódik egy alacsonyabb szinten a forint, azt válaszolta Guller Zoltán, hogy neki mindig az volt a hipotézise, hogy a magyar főváros egyszerűen alulárazza magát.

A 2017-es vizes vébé volt az első alkalom, hogy Budapest Bécs fölé árazta magát, megelőzte Bécset árversenyben, ha csak minimálisan is, a kapacitáskihasználtsága 5 százalékkal csökkent, a bevétel viszont 41 százalékkal nőtt. Budapesten tehát feljebb kellene húzni az árakat.

Ugyanakkor a belföldi turistáknak így kevésbé lesz vonzó a magyar főváros, pedig akár a Covid miatti lezárások időszaka alatt ez megmenthette volna nehéz helyzetbe jutott szállodákat – ahogy erről mi is írtunk több alkalommal is. Az MTÜ igazgatósági elnöke ezzel kapcsolatban elmondta:

nagyon sokat dolgoztunk ezen, sok kampányt csináltunk Budapesttel kapcsolatban, itt a szolgáltatóknak is alapvetően változtatni kell a hozzáállásukon. Én nagyon veszélyesnek tartom azt a tendenciát, hogy egy városnak a turizmusa 93 százalékban kitett a külföldieknek. Én a szolgáltatóktól vártam volna sokkal nagyobb aktivitást, hogy meggyőzzék a vidékieket, hogy jöjjenek fel Budapestre.

Egyforma árakat kell szabni minden vendégnek: a kettős árazás lehetősége teljesen kizárt az Európai Unió tagállamaiban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapest számos lehetőséget kínál, a kétcsillagostól az ötcsillagos szálláshelyekig, és abban biztosak lehetünk, hogy az emberek számára nem elsősorban pénz kérdése az utazás. Célszerű dolog lenne, mindig is ösztönöztem a budapesti szolgáltatókat, hogy nyissanak vidék irányába. De ez egy munka, komoly feladat, látni kell, hogy Budapest sokat dolgozott azon hosszú évtizedeken keresztül, hogy elveszítse a vidéki turistákat. Nélkülük a főváros turizmusa mindig kiszolgáltatott lesz a különböző mozgásoknak. Ez a kérdés nekünk sok fejtörést okoz, sokat gondolkozunk azon, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy a főváros felé vegyék az irányt. A magyarok aránya ugyan picit javult már, pár százalékkal, de még jelentősen javítani kellene a Budapestre érkező vidékiek arányát. 25 százalék lenne a célszám, ettől már annyira nagyon messze azért nem vagyunk.

A Pénzcentrumon korábban több alkalommal is foglalkoztunk a vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók kötelező NTAK csatlakozásáról, mely után az adatszolgáltatásnak köszönhetően a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll az Ügynökség rendelkezésére. Mint megtudtuk a tájékoztatón, még több mint 30 ezer vendéglátóhely és turisztikai attrakció csatlakozását várják 2023. június 30-ig.

„A korábban bejelentett 2023. július 1-i határidő most már a végleges és nincs tovább, a korábbi határidőt azért toltuk el, mert nem akartuk tovább terhelni már a szektort. Elméletileg az úőj rendszer nem jelent plusz terhet, az elején van némi munka vele, az összes forgalmazott terméket kategóriába kell rendezni. Online pénztárgépet használó vállalkozásokról esetében lesz kötelező, és annyi már bizonyos, hogy nem kell kétszer beütni a termékeket. Az NTAK-ot a szálláshelyeken már alkalmazzák, ott megszokták, nekünk pedig borzalmasan fontos, hogy lássuk, mi történik a szektorban. Azoknak, akik adózva végzik a tevékenységüket, ez valószínűleg kisebb problémát jelent, mint azok esetében, akik nem teljes egészében"

 - mondta el Guller Zoltán a Pénzcentrumnak.

Címlapkép: MTÜ

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?