-1 °C Budapest
Bus public transportation in Budapest, Hungary.

Ez lesz a BKK jegyek sorsa: így lépett a cég az üzemanyagárak hirtelen megemelkedésére

2022. december 7. 19:44

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát. Miközben a benzin és a gázolaj ára soha nem látott csúcsra emelkedett, a legnépszerűbb BKK jegyek és bérletek árai 2013 óta változatlanok.

Magyarország kormánya 2022. december 6-án, kedden megszüntette az üzemanyagárstopot. A 95-ös benzin literje átlagosan 617 forint, a gázolaj literje pedig átlagosan 681 forint körül alakul, de az árak kutanként változhatnak.

A kormány döntését követően immár minden kétséget kizáróan versenyképesebb lett a közösségi közlekedés az autózással szemben. Ma 15 liter üzemanyag árából – ami személyautóval kb. 200 kilométer megtételére elegendő – egy teljes hónapra szóló BKK-bérletet vásárolhatunk. Tehát amíg a havibérlet 9 500 forintba kerül, és egy hónapig lehet vele utazni a BKK járatain, addig ugyanebből a 9 500 forintból átlagos fogyasztás mellett kb. 200 kilométert lehet megtenni autóban ülve városi környezetben.

Több szempontból is érdemes közösségi közlekedésre váltani

A benzinárak emelkedésén túl számos más érv is szól a közösségi közlekedés használata mellett. Egy BKK havibérlettel 278 járaton lehet utazni: 4 metróvonalon, 34 villamosjáraton, 15 trolibusz-, 224 autóbuszvonalon és egy kompjáraton. Ráadásul mindezt korlátlanul. Nincs úthasználati díj, nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, nem kopik az autónk, így nincs szervizköltség sem.

De nem csak anyagilag éri meg a váltás. Kisebb a felelősségünk utazás közben, hiszen buszon vagy villamoson ülve nem nekünk kell a forgalomra és a közlekedési szabályokra koncentrálnunk, és a parkolás sem jelenthet gondot. Ráadásul a különböző busz-, villamos- vagy metrójáratok használata azon túl, hogy megfizethetőbb és sok esetben gyorsabb, mint az autó, jóval környezetkímélőbb is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?