2 °C Budapest
Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője

Egy köpésre van a kispénzű magyarok síparadicsoma: így spórolhatsz több száz eurót idén

2022. november 25. 05:54

Az elmúlt években a szlovák sípályák karbantartása európai szintre emelkedett, de nem csak emiatt népszerű úti cél a téli sportok kedvelőinek, hanem mert közel van és olcsó. Összesen 36 modern síközpont található, ahol 350 km hosszú sípálya várja a téli turistákat, akik egyre többen vannak. Ez az ország szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen az ágazat növekedése jelentős mértékben segíti az egyes régiókat a munkanélküliség által okozott problémák megoldásában. Persze a járvány miatti kényszerű bezárások a szlovák turizmust is megtiporták, de van egy óriási előnye, ami egyben a túlélésének kulcsa is: itt tényleg mindenki megtalálhatja a pénztárcájához leginkább igazodó szolgáltatást - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi képviseletvezetője. 

Pénzcentrum: Mennyire fontos iparág Szlovákiában a turizmus, a GDP hány százalékát teszik ki az ebből befolyt bevételek? 

Soňa Jelínková:  A legfrissebb adatok szerint a GDP aránya az idegenforgalom területén Szlovákiában 2,6% körül mozog. Az idegenforgalom nálunk, hasonlóképpen mint a világ legtöbb országában, a természeti, kulturális és történelmi örökségre épít. 

Az idegenforgalom jelentős mértékben hozzájárul a vállalkozói környezet valamint a beruházási klíma jobbá tételéhez. Az ágazat növekedése jelentős mértékben segíti az egyes régiókat a  munkanélküliség által okozott problémák megoldásában.

Egyben előnyként könyvelhető el, hogy különböző szintű szakképzettséggel rendelkező emberek egyformán testhezálló munkahelyekhez juthassanak, miközben fontos kiemelni azt is, hogy a legtöbb pályakezdő fiatal itt szerzi meg az első munkahelyi tapasztalatokat is.

 Melyek a legnépszerűbb turisztikai attrakciók, amelyek a legtöbb turistát vonzzák? 

Szlovákia képes kis és kompakt területen a szabadidős tevékenységek rendkívül széles skáláját felkínálni. Kilenc nemzeti parkkal, 13 látogatható barlanggal, több mint 1700 ásványlelőhellyel, gyönyörű várakkal és kastélyokkal, UNESCO emlékhelyekkel büszkélkedhetün. De elmondhatjuk, hogy legnagyobb erősségünk a természet, amely sok helyen még mindig sértetlen állapotban van.

Mennyire népszerűek a téli sportok 

Legfontosabb küldőországaink elsősorban a V4 országai, tehát Csehország, Lengyelország és Magyarország, a DACH-régió országai: Németország és Ausztria, a  Benelux államok, Skandinávia és Izrael, és népszerűek körükben a téli sportok is. A síközpontok pozitívan befolyásolják az elsődleges foglalkoztatottságot, azáltal, hogy munkahelyeket teremtenek, ugyanis a létrejött multiplikációs hatás következtében olyan ágazatokban is közvetve növelni tudják a foglalkoztatottságot, melyek az idegenforgalomhoz kapcsolódók, ilyen például a közlekedés, az építőipar, és a közszolgáltatások,

ami, tekintve a síközpontok földrajzi elhelyezkedését a magas munkanélküliségi rátával küszködő vidékeken, jelentős  hozadékot eredményez.

Télen lehetőség van síelésre, sífutásra, turisztikával egybekötött wellness, avagy aquapark által nyújtott kényeztetésre. 2021 telére szignifikánsan rányomta bélyegét  a koronavírus második hulláma, ami miatt a síközpontok kénytelenek voltak január elején felfüggeszteni az üzemet. A síközpontok végül újfent megnyitottak, és az akkori szezonok tartottak a legtovább az azt megelőző évekbeliekhez képest.

Miképp "élte túl" a szlovák turizmus a világjárványt, milyen mértékű bevételkiesés keletkezett? Helyreállt az ágazat?   

A járványt megelőzően az idegenforgalom volt a leggyorsabban növekvő ágazat, a pandémia  azonban jelentős bevételcsökkenést vont maga után, valamint az alkalmazottaknak a létesítményekből történő elapadását  eredményezte. 2020 és 2021, a két covidos év,  megváltoztatta az idegenforgalom addig megszokott formáját, azt, amit addig ismertünk és amelyben éltünk. A külföldre utazás tilalma a világ lakosságának több mint 90%-át érintette, a nyilvános gyülekezések és a mobilitás széleskörű korlátozása az idegenforgalom eddig soha nem látott meggyengüléséhez vezetett.

Az új évbe mindannyian a pandémia végének víziójával vágtunk bele, ezt azonban felváltotta az ukrajnai háború, amely a HoReCa szegmensét ismét nagy mértékben érintette. Tény, hogy az ukrajnai konfliktusra való tekintettel  sokkal nehezebben tudunk kommunikálni a távolabb eső piacokon, olyanokkal mint például az Amerikai Egyesült Államok vagy Délkelet-Ázsia, ahol a katonai konfliktussal kapcsolatosan bizonyos fokú szkepticizmus érzékelhető.

A turisztikai ágazat különösen érzékeny a pandémia miatt bevezetett intézkedésekre, melyeknek alapkövét a mobilitás korlátozása, valamint a társadalmi elszigeteltség képezik.  Az ilyen válságok negatív megnyilvánulása, hogy az utazási hajlandóság felélesztése a válságok megszüntét követően is nagyon hosszú ideig tart.

A szlovákiai turisztikai szezon azonban fokozatosan felzárkózik a pandémiát megelőző számokhoz. A külföldi turisták fokozatosan visszatérnek Szlovákiába, éves szinten 96%-kal növekvő aránnyal.  És bár az utazásra éhes szlovákok kihasználták a nyitott határokat és a szinte nem létező pandémia-ellenes  szabályokat, és a tengerparti nyaralást részesítették előnyben, a belföldi és külföldi nyaralók összlétszáma a nyár folyamán megközelítőleg elérte a 2018-as szintet – vagyis azt, amelyik a pandémiát megelőző évben volt.  Meg kell jegyeznem, hogy ez az állami támogatásnak is köszönhető, amely sok vállalkozói mentett meg a pandémia idején.

Magyarországon az energiaárak miatt valószínűleg sok étterem és szálloda kénytelen lesz ideiglenesen vagy véglegesen bezárni, mi a helyzet Szlovákiában: kapnak a vendéglátóhelyek valamilyen állami támogatást?  

Az energiaválságnak az egész világra hatása van, mindennek emelkedik az ára, nem csak az árucikkeknek, de a munkaerőnek is - ezeket a hatásokat nem lehet elkerülni. Az étterem-, a szálloda- ill. síközpont üzemeltetőknek Szlovákiában is meg kell küzdeniük az energia emelkedő áraival, ahogy a munkaerőhiánnyal is. A szlovákok azonban nagyon rugalmasnak mutatkoznak ezekben a kérdésekben.

Szlovákia rendelkezik egy rendkívül nagy előnnyel: viszonylag nagy a diverzitása. Ez azt jelenti, hogy nálunk már akár 30 euróból is kijöhet egy éjszaka. Ha valaki tehát saját, esetleg korlátozottabb anyagi lehetőségeinek  megfelelő turisztikai termék után kutat, akkor azt egészen biztosan megtalálja; Szlovákia ebből a szempontból versenyképes.

Mekkora az átlagos áremelkedés az országban az éttermi szolgáltatások és a szálláshelyek esetében? 

Az infláció az idegenforgalmi ágazat szálloda- és vendéglátóipari létesítményeit is elérte. Az energia-, élelmiszer- és egyéb inputok jelentős drágulása miatt

a szállodai, éttermi és vendéglátóipari munkaadók Szlovákiában is kénytelenek  az emelkedő költségeket beépíteni az áruk és szolgáltatások végső árába.

Ám még így is kifejezetten megéri egy szlovákiai kirándulás – a korai foglalásokkal és a kedvező szolgáltatáscsomagokkal

akár több száz eurót lehet megtakarítani.

A szálláshelyek és vendéglátóhelyek tulajdonosai arra törekednek, hogy az árakat elfogadható szinteken tartsák, ezért üzleti, kereskedelmi stratégiájukat úgy alakítják át, hogy a turisták az áremelkedéseket a lehető legkevésbé érezzék meg.

Hogyan készülnek Szlovákiában a síszezonra, várhatóan minden síközpont nyitva lesz idén?  

A közelgő síszezon előkészületei a maximumon vannak, sor kerül a kötélpályák, felvonók felülvizsgálatára, karbantartására, a hókészítő rendszerek ellenőrzésére, a pályák mentén hóágyúkat helyeznek el, és érdekes újdonságok is készülnek, melyekkel az egyes üdülőhelyeken nyújtott szolgáltatások minőségét kívánjuk még magasabbra emelni.

Fontos újítás a jegyértékesítés folyamatának gyorsítása az új pontautomatákkal,  a kényelmesebb, nagyobb kapacitású síbuszok beszerzése, és az elektromos autók tulajdonosainak nagy örömére a parkolókbantöbb helyen is töltőállomások épültek ki, például közvetlenül a Dedovka felvonó mellett. Az üdülőhelyek ugyanakkor készek minden olyan COVID-intézkedés azonnali bevezetésére, amelyek biztosítják, hogy Szlovákiában a síelés a lehető legbiztonságosabb és legkényelmesebb legyen.

Várhatóan drágulnak idén a sípályák?  

Egyelőre azt tudjuk mondani, hogy az áremelkedés nem lesz majd olyan drámai, mint amilyet például Olaszország jelez. Egy skipassra vonatkozóan nagyjából 2 – 3 € különbségről lehet majd szó.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?