Various European currencies of different face values. Close-up.

Egekben az euró árfolyama: így még ki lehet játszani a drága váltást?

2022. szeptember 27. 11:32

Habár a külföldre utazók számára fontos lenne, hogy a legjobb árfolyamon tudjanak valutát váltani, az utazók harmada mégis csak akkor vált, amikor szüksége van rá. Egy friss kutatás eredménye alapján a magyarok 42%-a fordít külön figyelmet arra, hogy van-e a devizában történő fizetésnek plusz váltási költsége.

A magyarok 40%-a rendszeresen szokott, vagy tervez a következő két évben külföldön nyaralni. Ők jellemzően keresik a legjobb árfolyamot, de csak ötödük vásárol tudatosan, figyelemmel kísérve az árfolyamok alakulását. Az utazók harmada az árfolyamtól függetlenül akkor vált, amikor szüksége van valutára. Bár elmondásuk alapján a legtöbben (64%) tisztában vannak az árfolyamokkal, nem követik napi szinten azokat. Mindössze a lakosság kevesebb, mint negyede (23%) rendelkezik mindig pontos információkkal. A felmérésből az is kiderült, hogy a legoptimálisabb árfolyamok folyamatos keresése inkább a fiatalokra jellemző. A gyakori változások miatt azonban közel sem egyszerű naprakésznek lenni az éppen aktuális árfolyamról – derül ki az OTP Bank közleményéből.

A magyarok 42%-a fordít külön figyelmet olyan dolgokra, mint például a devizaváltás költsége. Pedig akár ezen is meg lehet takarítani, ugyanis eladási árfolyam helyett a bank középárfolyamának megfelelően számolja el a bank a devizás vásárlást vagy utalást, ráadásul átváltási költségmentesen.

„Akik az őszi utószezonra időzítették a külföldi utazásukat, és szeretnének kedvezményes árfolyamon devizában vásárolni, azoknak érdemes fontolóra venni, hogy váltanak” - mondta el Kökény Dávid termékfejlesztési senior managere”.

A szolgáltatás kizárólag a meghatározott forint számlákhoz igényelt, forint alapú betéti kártyával, meghatározott devizákban (EUR, GBP, USD, HRK és CHF) végrehajtott fizikai bankkártyás vásárlások esetén vehető igénybe havi 300 ezer forint értékig. A kártyás vásárlás mellett – szintén havi 300 ezer forintos limit erejéig – a meghatározott forint számlákról elektronikusan indított devizautalások esetén is érvényes a kedvezményes árfolyam. Internetes kártyás vásárlás esetén nem él ez a lehetőség, ahogy hitelkártyával történő vásárlás esetén sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm