2 °C Budapest
Various European currencies of different face values. Close-up.

Egekben az euró árfolyama: így még ki lehet játszani a drága váltást?

2022. szeptember 27. 11:32

Habár a külföldre utazók számára fontos lenne, hogy a legjobb árfolyamon tudjanak valutát váltani, az utazók harmada mégis csak akkor vált, amikor szüksége van rá. Egy friss kutatás eredménye alapján a magyarok 42%-a fordít külön figyelmet arra, hogy van-e a devizában történő fizetésnek plusz váltási költsége.

A magyarok 40%-a rendszeresen szokott, vagy tervez a következő két évben külföldön nyaralni. Ők jellemzően keresik a legjobb árfolyamot, de csak ötödük vásárol tudatosan, figyelemmel kísérve az árfolyamok alakulását. Az utazók harmada az árfolyamtól függetlenül akkor vált, amikor szüksége van valutára. Bár elmondásuk alapján a legtöbben (64%) tisztában vannak az árfolyamokkal, nem követik napi szinten azokat. Mindössze a lakosság kevesebb, mint negyede (23%) rendelkezik mindig pontos információkkal. A felmérésből az is kiderült, hogy a legoptimálisabb árfolyamok folyamatos keresése inkább a fiatalokra jellemző. A gyakori változások miatt azonban közel sem egyszerű naprakésznek lenni az éppen aktuális árfolyamról – derül ki az OTP Bank közleményéből.

A magyarok 42%-a fordít külön figyelmet olyan dolgokra, mint például a devizaváltás költsége. Pedig akár ezen is meg lehet takarítani, ugyanis eladási árfolyam helyett a bank középárfolyamának megfelelően számolja el a bank a devizás vásárlást vagy utalást, ráadásul átváltási költségmentesen.

„Akik az őszi utószezonra időzítették a külföldi utazásukat, és szeretnének kedvezményes árfolyamon devizában vásárolni, azoknak érdemes fontolóra venni, hogy váltanak” - mondta el Kökény Dávid termékfejlesztési senior managere”.

A szolgáltatás kizárólag a meghatározott forint számlákhoz igényelt, forint alapú betéti kártyával, meghatározott devizákban (EUR, GBP, USD, HRK és CHF) végrehajtott fizikai bankkártyás vásárlások esetén vehető igénybe havi 300 ezer forint értékig. A kártyás vásárlás mellett – szintén havi 300 ezer forintos limit erejéig – a meghatározott forint számlákról elektronikusan indított devizautalások esetén is érvényes a kedvezményes árfolyam. Internetes kártyás vásárlás esetén nem él ez a lehetőség, ahogy hitelkártyával történő vásárlás esetén sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 47. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/47. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 48. héten 600 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?