6 °C Budapest
White letters forming Balaton sign on the beach at the coast of Lake Balaton, clear blue calm water and mountains in the background on a sunny summer day, popular vacation destination in Hungary

Gyűlnek a sötét fellegek a Balaton felett: brutális árrobbanás törölheti el az őszi szezont?

2022. augusztus 1. 09:29

A magyar tengernél már régóta háromévszakossá vált a turizmus, a szezon nem korlátozódik a nyárra. A tavasz idén is erősre sikerült a Balatonnál, a nyárra sem lehet panasz, ősszel viszont gondok lehetnek - erre figyelmeztet Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Az idei nyári főszezon egyelőre nagyjából a tavalyival egyenértékű, elégedettek lehetünk, jelentős keresletet tapasztalunk - mondta a szakember a VG-nek. A szövetség elnöke szerint a tavasz sem sikerült rosszul, viszont számottevő kockázatot lát az őszi kapcsán, ami a bor- és gasztronómiai fesztiválok miatt rendkívül fontos. A fő kérdés most, hogy az energiaár-robbanás, valamint az inflációs környezet mennyiben rontja az utazási kedvet, megfogyatkoznak-e a vendégek. „Szerintem ezek rányomják a bélyegüket a forgalomra, és ha ez bekövetkezik, akkor a 2022-es balatoni év számai elmaradhatnak 2021-től” - mondta Hoffmann Henrik.

A szálláshelyek üzemeltetőinek oldaláról a rezsidrágulás brutális pluszköltséget jelenthet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az éves áramszámla 30-40 millió forintos szintről 200 milliósra nőtt. Ugyanilyen arányváltozások jelentkeznek az éttermeknél is. Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint mindez megjelenik, sőt, nagy részben meg is jelent a fogyasztói árakban. „A már most is tapasztalható drágulás ennek szól” - mondta.

A szövetség elnöke szerint bár az utazási kedv megmarad az szálláshelyek kapcsán a pénztárcabarát megoldások lehetnek majd népszerűek, a magánszálláshelyek, vendégházak és kempingek keresettsége megugorhat. Egy másik lehetséges hatás, hogy a vendéglátóhelyek által nyújtott szolgáltatások minőségének fontossága értékelődik fel, vagyis az ár mellett a kiszolgálás egyfajta kiválasztódási tényezőként jelenik meg a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm