36 °C Budapest
White letters forming Balaton sign on the beach at the coast of Lake Balaton, clear blue calm water and mountains in the background on a sunny summer day, popular vacation destination in Hungary

Gyűlnek a sötét fellegek a Balaton felett: brutális árrobbanás törölheti el az őszi szezont?

2022. augusztus 1. 09:29

A magyar tengernél már régóta háromévszakossá vált a turizmus, a szezon nem korlátozódik a nyárra. A tavasz idén is erősre sikerült a Balatonnál, a nyárra sem lehet panasz, ősszel viszont gondok lehetnek - erre figyelmeztet Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Az idei nyári főszezon egyelőre nagyjából a tavalyival egyenértékű, elégedettek lehetünk, jelentős keresletet tapasztalunk - mondta a szakember a VG-nek. A szövetség elnöke szerint a tavasz sem sikerült rosszul, viszont számottevő kockázatot lát az őszi kapcsán, ami a bor- és gasztronómiai fesztiválok miatt rendkívül fontos. A fő kérdés most, hogy az energiaár-robbanás, valamint az inflációs környezet mennyiben rontja az utazási kedvet, megfogyatkoznak-e a vendégek. „Szerintem ezek rányomják a bélyegüket a forgalomra, és ha ez bekövetkezik, akkor a 2022-es balatoni év számai elmaradhatnak 2021-től” - mondta Hoffmann Henrik.

A szálláshelyek üzemeltetőinek oldaláról a rezsidrágulás brutális pluszköltséget jelenthet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az éves áramszámla 30-40 millió forintos szintről 200 milliósra nőtt. Ugyanilyen arányváltozások jelentkeznek az éttermeknél is. Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint mindez megjelenik, sőt, nagy részben meg is jelent a fogyasztói árakban. „A már most is tapasztalható drágulás ennek szól” - mondta.

A szövetség elnöke szerint bár az utazási kedv megmarad az szálláshelyek kapcsán a pénztárcabarát megoldások lehetnek majd népszerűek, a magánszálláshelyek, vendégházak és kempingek keresettsége megugorhat. Egy másik lehetséges hatás, hogy a vendéglátóhelyek által nyújtott szolgáltatások minőségének fontossága értékelődik fel, vagyis az ár mellett a kiszolgálás egyfajta kiválasztódási tényezőként jelenik meg a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?